Tον  Κυριάκο Κακουρή, τον  πρώτο κύπριο Αντιπρόεδρο ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Μετά από απόφαση των μετόχων της ΕΤΕπ — δηλαδή των κρατών μελών της ΕΕ— ο κ. Κακουρής διορίστηκε ο πρώτος στα χρονικά Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ από την Κύπρο.

Οικονομολόγος στο επάγγελμα, ο κ. Κακουρής υπηρέτησε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ για σχεδόν 20 χρόνια – ορισμένα από τα οποία ως πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Κανονιστικής Συμμόρφωσης της Τράπεζας. Πριν διοριστεί Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, διετέλεσε Διευθυντής Στρατηγικής και Συντονισμού και προηγουμένως Διευθυντής Διεθνών Χρηματοδοτικών Οργανισμών και Οικονομικής Διαχείρισης Κεντρικής Κυβέρνησης στο Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου.

 «Επιλέχθηκα από την Κύπρο για να υπηρετήσω στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ από τότε που η χώρα μας εντάχθηκε στην ΕΕ και γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι η Τράπεζα αποτελεί καίριο εργαλείο επίτευξης συλλογικών στόχων, διοχετεύοντας πολύτιμη χρηματοδότηση για την κοινωνική συνοχή, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία» δήλωσε ο κ. Κακουρής. «Με τιμά ιδιαιτέρως το γεγονός ότι θα γίνω Αντιπρόεδρος ενός οργανισμού που στηρίζει τόσες σημαντικές προτεραιτότητες προς όφελος των πολιτών της Ευρώπης, αλλά και πέραν αυτής».

Ο κ. Κακουρής διαδέχεται την κ. Lilyana Pavlova, η οποία είναι Αντιπρόεδρος από τον Νοέμβριο του 2019.

 «Ο Κυριάκος ήταν το αρχαιότερο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕπ και θα είναι αταλάντευτος αρωγός της Διευθύνουσας Επιτροπής μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την Ευρώπη και τον κόσμο» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Werner Hoyer. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Lilyana για τις πραγματικά πολύτιμες υπηρεσίες της τα τελευταία τέσσερα χρόνια και να της ευχηθώ καλή τύχη στις μελλοντικές της προσπάθειες».

 «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχα το ιδιαίτερο προνόμιο να είμαι μέλος της οικογένειας του Ομίλου ΕΤΕπ και να συνεργάζομαι στενά με αφοσιωμένους συναδέλφους και εταίρους» δήλωσε η κ. Pavlova. «Σε περιόδους αβεβαιότητας χειριστήκαμε τις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία COVID-19 και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με έργα που έκαναν θετική διαφορά για τις ζωές των πολιτών εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαίρομαι που ο διάδοχός μου είναι ο Αντιπρόεδρος Κυριάκος Κακουρής, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά την Τράπεζα και του εύχομαι καλή επιτυχία στον νέο του ρόλο».

Η Διευθύνουσα Επιτροπή είναι το μόνιμο συλλογικό εκτελεστικό όργανο της ΕΤΕπ. Αποτελείται από εννέα μέλη — τον Πρόεδρο και οκτώ Αντιπροέδρους. Υπό την εποπτεία του Προέδρου και υπό τον έλεγχο του Διοικητικού Συμβουλίου, η Διευθύνουσα Επιτροπή διασφαλίζει τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων της Τράπεζας, προετοιμάζει τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και διασφαλίζει την εκτέλεση των αποφάσεων αυτών. Τα μέλη της διορίζονται από το Συμβούλιο των Διοικητών, το οποίο αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ποια είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Ο Όμιλος ΕΤΕπ είναι ο οργανισμός της ΕΕ που χορηγεί μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις και ανήκει στα κράτη μέλη της. Αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ). Ο Όμιλος ΕΤΕπ χρηματοδοτεί βιώσιμες επενδύσεις που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων πολιτικής της ΕΕ, μεταξύ άλλων στην κοινωνική και περιφερειακή συνοχή, στην ανταγωνιστικότητα, στην καινοτομία και στη δίκαιη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα.

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ΕΤΕπ αύξησε σε επίπεδα ρεκόρ τον όγκο της χρηματοδότησης που παρέχει για την καθαρή ενέργεια, στηρίζοντας τις κρίσιμες επενδύσεις που απαιτούνται για να μπορέσει η Ευρώπη να ξεφύγει από τα δεσμά της εξάρτησης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Η τράπεζα της ΕΕ αύξησε επίσης σε πρωτοφανή επίπεδα τη χρηματοδότηση που διαθέτει για έργα στον τομέα της ασφάλειας.

Η ΕΤΕπ ήταν η πρώτη πολυμερής αναπτυξιακή τράπεζα που διέκοψε τη χρηματοδότηση για ορυκτά καύσιμα και έχει δεσμευτεί να χορηγήσει 1 τρισ. ευρώ σε κλιματικές επενδύσεις αυτήν τη δεκαετία. Περισσότερα από τα μισά δάνεια που χορήγησε ο Όμιλος ΕΤΕπ το 2022 διατέθηκαν για έργα σχετικά με τη δράση για το κλίμα και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, ενώ σχεδόν οι μισές χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ εντός της ΕΕ υπογράφηκαν για έργα σε περιφέρειες συνοχής, στις οποίες το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι χαμηλότερο, γεγονός που υπογραμμίζει τη δέσμευση της Τράπεζας για την ισότιμη ανάπτυξη.

Ο Όμιλος ΕΤΕπ είναι ο πρωταθλητής της καινοτομίας στην Ευρώπη. Το ΕΤαΕ στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης βελτιώνοντας την πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση μέσα από ένα ευρύ φάσμα επιλεγμένων ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών φορέων, όπως τράπεζες, εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης, οργανισμούς εγγυήσεων, οργανισμούς μικροχρηματοδότησης και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Το ΕΤαΕ σχεδιάζει και υλοποιεί την παροχή ιδίων κεφαλαίων και δανείων που προάγουν τους στόχους της ΕΕ και χρησιμοποιεί χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, όπως το πρόγραμμα InvestEU, για να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη, την καινοτομία, την έρευνα, την ψηφιακή μετάβαση και την απασχόληση. Νωρίτερα φέτος εγκαινίασε την πρωτοβουλία European Tech Champions Initiative, ένα φιλόδοξο ταμείο χαρτοφυλακίου το οποίο αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι οι πρωτοπόροι της τεχνολογίας που γεννιούνται στην Ευρώπη θα παραμένουν στην Ευρώπη.

Οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ εκτός ΕΕ εκτελούνται από τη Διεύθυνση «η ΕΤΕπ στον κόσμο». Ως βασικός εταίρος στην Παγκόσμια Πύλη, της ΕΕ, σκοπεύουμε να στηρίξουμε επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ έως το 2028, το ένα τρίτο του στόχου της στρατηγικής. Με γραφεία σε όλον τον κόσμο, η Διεύθυνση «η ΕΤΕπ στον κόσμο» είναι κοντά σε τοπικές κοινότητες, επιχειρήσεις και οργανισμούς, και προάγει ισχυρές συνεργασίες μέσω της πρωτοβουλίας «Ομάδα Ευρώπη» (Team Europe) με αναπτυξιακούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς.