Στο υψηλότερο επίπεδό της εδώ και 13 χρόνια έφτασε τον Σεπτέμβριο η τιμή της ζάχαρης παγκοσμίως εξαιτίας των ανησυχιών για τις επιπτώσεις του φαινομένου Ελ Νίνιο στις σοδειές στην Ταϊλάνδη και την Ινδία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης των τιμών της ζάχαρης, όπως υπολογίστηκε από τον FAO, αυξήθηκε κατά 9,8% σε έναν μήνα.

Ζάχαρη: Πού οφείλεται η αύξηση της τιμής της

Η αύξηση αυτή «οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι φοβόμαστε ολοένα και περισσότερο τον περιορισμό της παγκόσμιας προσφοράς στην επόμενη σοδειά (2023-2024)», εξήγησε ο Οργανισμός στη μηνιαία έκθεσή του.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μείωση της παραγωγής στην Ταϊλάνδη και την Ινδία, τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγό ζάχαρης παγκοσμίως, εξαιτίας του Ελ Νίνιο.

Αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο συνδέεται με αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και συνοδεύεται από ξηρασία σε κάποιες περιοχές του κόσμου και με ισχυρές βροχοπτώσεις σε άλλες.

Ωστόσο ο FAO εκτίμησε ότι οι τιμές της ζάχαρης περιορίστηκαν χάρη «στον μεγάλο όγκο της σοδειάς στη Βραζιλία», τη μεγαλύτερη παραγωγό και παγκόσμια εξαγωγό χώρα.

Σταθεροποιήθηκαν οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως τον Σεπτέμβριο

Από την πλευρά τους οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως σταθεροποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο, με την τιμή των ελαίων να μειώνεται κατά 3,9%, των γαλακτοκομικών κατά 2,3% και του κρέατος κατά 1%, αντισταθμίζοντας τις αυξήσεις στις τιμές της ζάχαρης και του καλαμποκιού.

Ο δείκτης του Οργανισμού για τις τιμές των διατροφικών προϊόντων, που παρακολουθεί τις αλλαγές στις τιμές σε ένα καλάθι βασικών προϊόντων, είναι μειωμένος κατά 10,7% σε ετήσια βάση και κατά 24% σε σχέση με την κορύφωσή του τον Μάρτιο του 2022 μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Παράλληλα ο FAO ανακοίνωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2023, που ανέρχεται σε 2.819 εκατομμύρια τόνους, που αποτελεί ρεκόρ.