Mέχρι και 2 δισ. ευρώ υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι θα εξασφαλίσει μέσα από τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Τα χρήματα αυτά ωστόσο σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης θα συγκεντρωθούν σε βάθος τριετίας και θα αποτελέσουν τη νέα «ανάσα» των ευάλωτων νοικοκυριών της χώρας.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, θα προχωρήσει άμεσα η δρομολόγηση των μέτρων για την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει καταρτιστεί η πρόταση για το νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων. Σε πρόσφατη συνέντευξή του εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης, είτε μέχρι το τέλος του 2023, είτε μέσα στο 2024, δηλώνοντας: «Δεσμεύομαι να ξύσω τον πάτο του βαρελιού για να βοηθήσουμε τους πολίτες που έχουν περισσότερο ανάγκη».

Φοροδιαφυγή και  προϋποθέσεις για να υπάρξει πρόσθετη βοήθεια

Σύμφωνα με την ΕΡΤ οι  προϋποθέσεις για να υπάρξει πρόσθετη βοήθεια για τους πιο ευάλωτους, είναι οι εξής:

Επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

«Όχι» σε οριζόντιες ενεργειακές επιδοτήσεις.

«Ναι» μόνο σε στοχευμένες παρεμβάσεις.

Τα σενάρια για τα μέτρα στήριξης

Έκτακτο «επίδομα «ακρίβειας».

Διεύρυνση κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος.

Μέτρα για τη στέγαση νέων.

Διατήρηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Η χώρα είχε από τις μεγαλύτερες απώλειες ΦΠΑ την Ευρώπη, με το κενό στα έσοδα να φτάνει το 23,4% το 2019. Έκτοτε, έχει μειωθεί στο 15% φέρνοντας επιπλέον έσοδα στα δημόσια ταμεία, ωστόσο απέχουμε ακόμα 6 μονάδες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο κόσμος έχει αρχίσει και πληρώνει ΦΠΑ και πλησιάζουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όσο».

Για να περιοριστεί κι άλλο το κενό του ΦΠΑ, κρίσιμο ρόλο θα παίξει η προωθούμενη επέκταση των POS σε όλους τους κλάδους της αγοράς, μεταξύ αυτών λαϊκές αγορές, ταξί, περίπτερα, συναυλίες και θέατρα καθώς και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη.

Επίσης, έρχεται η καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, η ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής και η υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων.

Τα αδήλωτα εισοδήματα στη χώρα υπολογίζονται σε περίπου 8 – 10 δισ. ευρώ τον χρόνο και στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η χώρα να καταφέρει να πιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη φορολογική συμμόρφωση, μέχρι το τέλος του 2026.

Τα ποσά που θα αξιοποιηθούν

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά στα δύο δισ. ετησίως τα επιπλέον έσοδα από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, θα προσφέρει στην κυβέρνηση περισσότερο «αέρα» για τη στήριξη των πιο ευάλωτων πολιτών, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από όλους από την ακρίβεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ τα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής έως το τέλος του έτους, αναμένονται στα 250-400 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας νωρίτερα το «παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης.