Σε καταλύτη για την ανάπτυξη του συνόλου της αγοράς κατοικίας των νότιων προαστίων και ευρύτερα της Αθηναϊκής Ριβιέρας αναμένεται να εξελιχθεί η επένδυση της Lamda Development στην περιοχή του Ελληνικού. Είναι τέτοιος ο όγκος των νεόδμητων κατοικιών που θα δημιουργηθεί, ώστε είναι ικανός να αλλάξει τα δεδομένα συνολικά στην περιοχή μέσω της συνεχούς ροής νέων κατασκευών υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών, συμπαρασύροντας αντίστοιχα και την κτηματαγορά της ευρύτερης περιοχής των νότιων προαστίων.

Η εξέλιξη αυτή είναι, μάλιστα, και κάτι στο οποίο προσβλέπει και η ίδια η διοίκηση της Lamda Development, η οποία, σε πρόσφατη ανάλυσή της, τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικές προσδοκίες μελλοντικών υπεραξιών σχετικά με τις τιμές πώλησης σε βάθος χρόνου, λόγω του υφιστάμενου ελλείμματος προσφοράς ποιοτικών κατοικιών στην ελληνική αγορά συγκριτικά με τη ζήτηση που παρατηρείται, ιδίως στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Το γεγονός ότι το παραλιακό μέτωπο έχει κατορθώσει να βρίσκεται στον «χάρτη» της αγοράς κατοικίας διεθνώς ως ένας δυνητικός προορισμός υψηλής αίγλης, τη στιγμή μάλιστα που προσφέρει ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, συγκριτικά π.χ. με τις Κάννες ή το Μόντε Κάρλο, αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, όχι μόνο για την επένδυση στο Ελληνικό, αλλά και συνολικά για την κατοικία στα νότια προάστια.

Η σημερινή μέση τιμή πώλησης

Οπως τονίζουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, η σημερινή μέση τιμή πώλησης των 3.500-4.000 ευρώ/τ.μ. για ένα μεταχειρισμένο ακίνητο στην περιοχή εκτιμάται ότι μπορεί έως και να διπλασιαστεί έπειτα από μία δεκαετία ως αποτέλεσμα του «φαινομένου» που θα δημιουργήσει το Ελληνικό στην κτηματαγορά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις σχετικής μελέτης του ΙΟΒΕ, το 2027, όταν αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα της πρώτης φάσης του έργου, δηλαδή ένας όγκος από κατοικίες, το Integrated Resort Complex, με καζίνο, το παράκτιο μέτωπο, τα δύο εμπορικά κέντρα (Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria), τα πρώτα κτίρια γραφείων και οι τουριστικές επενδύσεις της TEMES, μαζί φυσικά και με το μητροπολιτικό πάρκο, η περιοχή αναμένεται να προσελκύει 1,5 εκατ. τουρίστες σε ετήσια βάση. Πρόκειται για ένα μέγεθος που αντιστοιχεί σε περίπου 5,5% του ετήσιου αριθμού των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα συνολικά το 2022.

1,2 εκατ. τ.μ. κατοικιών αναμένεται να έχουν κατασκευαστεί μέχρι το 2037 στην έκταση του πρώην αεροδρομίου


Οπως συμβαίνει κατά κανόνα, ένα μέρος αυτών των ανθρώπων θα θελήσει να αποκτήσει μια μόνιμη κατοικία στην περιοχή, κάτι που παρατηρείται με τους ξένους επισκέπτες στη χώρα διαχρονικά. Με δεδομένο ότι πλέον υφίστανται και τα απαιτούμενα φορολογικά κίνητρα (π.χ. το πλαίσιο για τους nondom κατοίκους, που θα θελήσουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα, ή το αντίστοιχο για τους συνταξιούχους των χωρών της Ευρώπης), στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η ζήτηση από το εξωτερικό για την αγορά κατοικίας στα νότια προάστια και στο Ελληνικό ασφαλώς θα πολλαπλασιαστεί έως το τέλος της δεκαετίας, και μάλιστα με ρυθμό πολύ ταχύτερο συγκριτικά με την προσφορά, ακόμα και με τις νέες κατασκευές που θα γίνουν στο Ελληνικό.

Οπως τονίζεται, μέχρι σήμερα στα γραφεία της Lamda έχει εκφραστεί αγοραστικό ενδιαφέρον για 8.000 κατοικίες από 52 διαφορετικές χώρες. Το γεγονός ότι αυτό έχει συμβεί χωρίς καν να ξεκινήσει η προώθηση του έργου εκτός Ελλάδας δείχνει πως είναι προφανές ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο για μεγάλη προσέλκυση ξένων αγοραστών και επενδυτών.

Το αγοριστικό ενδιαφέρον

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη το αγοραστικό ενδιαφέρον των ανθρώπων πολύ υψηλής οικονομικής στάθμης για την Αθηναϊκή Ριβιέρα έχει ξεπεράσει το αντίστοιχο για τη Μύκονο. Το συμπέρασμα αυτό αναφέρθηκε στην τελευταία ετήσια έκθεση του Οίκου Greece Sotheby’s International Realty.

9,3 δισ. ευρώ αναμένεται να είναι τα έσοδα από τα οικιστικά έργα της δεκαετίας 2027-2037, με μέση τιμή πώλησης τα 7.800 ευρώ/τ.μ.


Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό της Lamda Development μέχρι το 2037 στην έκταση του πρώην αεροδρομίου αναμένεται να έχουν κατασκευαστεί 1,2 εκατ. τ.μ. κατοικιών. Συνολικά θα δημιουργηθούν 8.000 κατοικίες, εκ των οποίων οι 1.500 θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2026- 2027 και οι υπόλοιπες 6.500 θα αναπτυχθούν σταδιακά την περίοδο 2027-2037. Περίπου 500.000 τ.μ. από τα ακίνητα αυτά θα φιλοξενούνται σε πύργους κατοικιών της τάξεως των 50 μέτρων και με μέση τιμή πώλησης τα 9.000 ευρώ/τ.μ. (με βάση τις σημερινές τιμές). Οι πιο προσιτές τιμές θα αφορούν διαμερίσματα συνολικής επιφάνειας 100.000 τ.μ. και μέσης τιμής πώλησης 5.900 ευρώ/τ.μ. Συνολικά, τα οικιστικά έργα της δεκαετίας 2027-2037 θα αποφέρουν έσοδα 9,3 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη μια μέση τιμή πώλησης 7.800 ευρώ/τ.μ. Αν όμως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προκύψει, π.χ., μια αύξηση τιμής κατά 1.000 ευρώ/τ.μ., τα έσοδα θα αυξηθούν αντίστοιχα κατά 1 δισ. ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ''MoneyPro'' της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 3/10