Τέλος στη «δικαιολογία» των «ξεχασιάρηδων» βάζει η ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) φέρνει το επόμενο διάστημα ένα ψηφιακό εργαλείο που θα ενημερώνει τον φορολογούμενο για τις οικονομικές υποχρεώσεις του απέναντι στο Δημόσιο, έτσι ώστε να αποφεύγεται η συσσώρευση οφειλών και ταυτόχρονα η απώλεια των ρυθμίσεων.

Σύμφωνα με το πλάνο που έχει εκπονηθεί, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των οφειλετών που κινδυνεύουν να χάσουν τις ρυθμίσεις τους θα ενεργοποιείται όταν ενημερωθεί πως παρήλθε ο χρόνος καταβολής κάποιου χρέους.

ΑΑΔΕ: Πώς θα λειτουργεί η νέα εφαρμογή

Από τη στιγμή που ο πολίτης αμελήσει να καταβάλει κάποια δόση της ρύθμισης, το σύστημα θα ανανεώνεται αυτόματα και κατόπιν θα στέλνει μήνυμα για την οφειλή και τις συνέπειες που θα προκύψουν εφόσον δεν τακτοποιηθεί η οφειλή.

Το εν λόγω σύστημα θα ενεργοποιείται:

  • Όταν ο οφειλέτης δεν έχει πληρώσει εμπρόθεσμα μία μηνιαία δόση της ρύθμισής του και βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας και της επόμενης δόσης. Στην περίπτωση αυτή, το σύστημα θα τον ειδοποιεί ότι εάν δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα και δεύτερη συνεχόμενη δόση, θα τεθεί εκτός διαδικασίας.
  • Όταν βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας υποβολής μιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή μιας δήλωσης ΦΠΑ και δεν την έχει ακόμη υποβάλει, δεδομένου ότι και σε περίπτωση μη υποβολής δηλώσεων, μια ρύθμιση μπορεί να χαθεί.
  • Με το μήνυμα που θα λαμβάνει ο φορολογούμενος θα ενημερώνεται επίσης για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν όταν χαθεί η ρύθμιση.

Βάσει αυτών:

  • Θα καταστεί άμεσα απαιτητό από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής του, προσαυξημένο με όλους τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Ο οφειλέτης θα είναι «ανοιχτός» στην επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.
  • Θα χάσει και άλλα ευεργετήματα της ρύθμισής του όπως η δυνατότητα λήψης φορολογικής ενημερότητας περιορισμένης διάρκειας ισχύος, η αναστολή των διαδικασιών άσκησης ποινικής δίωξης για μη καταβολή οφειλών στη φορολογική διοίκηση.
  • Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των οφειλετών που κινδυνεύουν να χάσουν τις ρυθμίσεις τους θα ενεργοποιείται όταν ενημερωθεί πως παρήλθε ο χρόνος καταβολής κάποιου χρέους.

Στο μεταξύ, στο τελευταίο τρίμηνο του θα τεθεί σε λειτουργία μια νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στο φορολογικό προφίλ τους, τις οφειλές τους προς την Εφορία, να πληρώνουν μέσω κάρτας από το κινητό τους και να παίρνουν γενικές και προσωποποιημένες ενημερώσεις για τις υποχρεώσεις τους στα κινητά τους.

Και φορολογικό ημερολόγιο

Αξίζει να σημειωθεί πως η νέα εφαρμογή θα λειτουργεί ως φορολογικό ημερολόγιο. Θα υπάρχουν ενημερώσεις για τις ημερομηνίες υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ και την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.

Εάν η προθεσμία πληρωμής του φόρου λήγει π.χ. στις 31 Οκτωβρίου και μέχρι τις 29 Οκτωβρίου δεν έχει πληρώσει τον ΦΠΑ τότε θα λαμβάνει μήνυμα υπενθύμισης.

Το ίδιο θα γίνεται για τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ ή για τις δόσεις των ρυθμίσεων οφειλών.