Για τις αρχές Οκτωβρίου μεταφέρεται η κατάθεση στη Βουλή προς διαβούλευση του νομοσχεδίου που θα προβλέπει την άμεση πληρωμή των επικουρικών συντάξεων με ταχύτατες διαδικασίες και με 4.500 ένσημα. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται και η δημιουργία επαγγελματικών ταμείων με 100 μόλις εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση αποφάσισε, έπειτα από εισήγηση του Άδωνι Γεωργιάδη, να προχωρήσει σε εκκαθάριση του μεγαλύτερου όγκου των επικουρικών συντάξεων με ταχύτατες, fast track διαδικασίες.

Άδωνις Γεωργιάδης: Άμεση παρέμβαση για να λήξει μία ακόμη πολυετής ταλαιπωρία


Επέκταση δυνατότητας για την επικουρική σύνταξη

Η διάταξη που έρχεται δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να εισπράττουν επικουρική σύνταξη ακόμη και με το ελάχιστο όριο των 4.500 ενσήμων, που ίσχυε έως τώρα μόνο για το ΙΚΑ. Η επικουρική με τη συμπλήρωση 4.500 ενσήμων θα κινείται στα 60 ευρώ τον μήνα. Αν υπάρχουν και άλλα ένσημα από διαφορετικά Ταμεία, ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει, με τη συμπλήρωση των επιπλέον ενσήμων, νέα μεγαλύτερη σύνταξη.

Ήδη η μέση επικουρική κινείται στα 195 ευρώ τον μήνα για 1.234.864 δικαιούχους. Να τονιστεί ότι η επαλήθευση των στοιχείων και των δηλώσεων θα γίνει μετά την έκδοση των συντάξεων για όλες τις συντάξεις fast track και τις «συντάξεις εμπιστοσύνης» (καθώς ο έλεγχος των δικαιολογητικών θα γίνεται εκ των υστέρων).

idiotikos_tomeas

Οι αιτήσεις θα γίνουν ψηφιακά από τους ενδιαφερόμενους ώστε να μειωθεί ο χρόνος απονομής της σύνταξης.

Η ταλαιπωρία όμως στις επικουρικές μπορεί να φτάσει, αν η σύνταξη είναι διαδοχική, έως και τα 7 χρόνια σε ακραίες περιπτώσεις. Επίσης, δυσχεραίνεται η έκδοση αν ο συνταξιούχος έχει ασφαλιστικό χρόνο σε περισσότερα από ένα Ταμεία. Οι περισσότερες καθυστερήσεις αφορούν το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το Ταμείο Επικουρικής των εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ), το Ταμείο Νομικών, Μηχανικών, αλλά και το Δημόσιο. Να σημειωθεί ότι η έκδοση της επικουρικής στο Δημόσιο είχε φτάσει να υλοποιείται σε 3-4 έτη μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης. Ίδια εικόνα και στο Ταμείο Νομικών, περί τα 3-4 έτη, ενώ αν παρεμβάλλεται και άλλο Ταμείο, ο χρόνος φτάνει άνω των 5-6 ετών.

dimosio

Οι εκκρεμείς συντάξεις

Πέρυσι τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, οι εκκρεμείς συντάξεις ήταν 64.635 και οι ληξιπρόθεσμες 50.791. Από τα νεότερα στοιχεία έχει διαπιστωθεί ότι πάνω από 103.665 συνταξιούχοι ανέμεναν επί πολλούς μήνες την απόφαση αυτή, η οποία τους χορηγεί τη σύνταξη. Το ποσό θα καταβληθεί άμεσα ώστε να ικανοποιηθούν οι ανωτέρω συνταξιούχοι.

Σε αυτές τις 103.665 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες:

● Οι 71.104 είναι ληξιπρόθεσμες. Αυτές εκκρεμούν πάνω από τρεις μήνες.

● Για περίπου 40.000 υποψήφιους δικαιούχους έχει ήδη εκδοθεί η απόφαση για την κύρια σύνταξη. Κατά τον νόμο, λοιπόν, «προϋπόθεση για να ξεκινήσει ο υπολογισμός της επικουρικής και του εφάπαξ είναι να έχει εκδοθεί η απόφαση για την κύρια σύνταξη».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 27/9