Mέσα σε λίγους μήνες η τιμή του ελαιόλαδου έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών. Έτσι με την τιμή ανά λίτρο να αγγίζει τα 15 ευρώ, το προϊόν τείνει να γίνει είδος πολυτέλειας, όντας και αυτό επηρεασμένο από την ακρίβεια στα τρόφιμα.

Αγρότες και παραγωγοί ελαιόλαδου μιλάνε στην κάμερα του LIVE NEWS σε απόγνωση. Είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται κατά 82% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές λόγω των καιρικών φαινομένων.

O πρόεδρος του Αγροτικού συλλόγου δυτικής Αχαΐας ανέφερε: «Δεν κράτησαν καθόλου καρπό οι ελιές. Έχουν κρατήσει ένα 10% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Όπως καταλαβαίνετε υπάρχει μεγάλη μείωση στην παραγωγή».

«Πέρυσι είχα γύρω στους 4 τόνους λάδι με 1000 δέντρα ελιές και φέτος 700 κιλά λάδι», είπε ένας παραγωγός.

Όπως λένε, τα ελαιόδεντρα έχουν την τάση να ρίχνουν τους καρπούς τους ή να παράγουν λιγότερους σε περιόδους ξηρασίας και ζέστης, με τη λεπτομέρεια ότι φέτος η ακραία ζέστη και ξηρασία διαδέχθηκαν άλλα ακραία φαινόμενα, όπως πλημμύρες και χαλάζι.

«Το λάδι το κιλό τώρα έχει στα 8€ με τη φετινή θα πάει ακόμα περισσότερο γιατί δεν υπάρχει. Να φανταστείτε ο τενεκές είχε στα 70€ τώρα είναι στα 130€».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού συλλόγου δυτικής Αχαΐας υπογράμμισε: «Με τη νέα σοδειά σίγουρα αφού είναι μειωμένη η παραγωγή κατά 90% σε σχέση με πέρυσι πιστεύω θα υπάρχει μεγάλη αύξηση».



«Εκτοξεύθηκε» η τιμή του τενεκέ λαδιού

Για παράδειγμα, ένας τενεκές ελαιόλαδο 16,5 λίτρων, το φθινόπωρο του 2021 κόστιζε 75-80€. Ένα χρόνο μετά έφτασε στα 90-95€. Φέτος το καλοκαίρι είναι στα 100 με 105 ευρώ και μέσα σε μόλις δύο μήνες εκτοξεύτηκε στα 157 με 198€.

Ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου και παραγωγός δήλωσε: «Το δοχείο έχει 50 κιλά λάδι, το οποίο αυτή τη στιγμή που μιλάμε στοιχίζει 500€».

Και όταν φτάνουν συσκευασμένα στα ράφια των σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές δεν πιστεύουν στα μάτια τους. Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από την Καλαμάτα που πριν από ένα χρόνο είχε 7,90€ το 1 λίτρο, τώρα η τιμή του έχει εκτιναχθεί στα 13€ και 27 λεπτά, αύξηση 68%

«Δυστυχώς μπορεί να ξεπεράσει και τα 15€ το λίτρο», προέβλεψε ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου και παραγωγός.

Μεγάλη ανατίμηση παρατηρείται και στο ηλιέλαιο. Ένα δίλιτρο μπουκάλι που το 2021 κόστιζε 4€ και 16 λεπτά σήμερα είναι 2€ πάνω, στα 6,12.

Περιστατικά κλοπής ελιών

Να προστατεύσουν την περιουσία τους από επιτήδειους προσπαθούν οι παραγωγοί που παρατηρούν κλοπές καρπού από τα ελαιόδεντρά τους, όσο το λάδι τείνει να γίνει ένα δυσεύρετο προϊόν.

«Έχουν παρατηρηθεί κρούσματα ότι έχουν πάει και μαζεύουν ελιές. Πάει ο παραγωγός να μαζέψει τις ελιές και είναι ήδη μαζεμένες. Τώρα με την τιμή που είναι και την ζήτηση που υπάρχει θα έχουμε σοβαρά κρούσματα».

Με gps θωρακίζουν τα ελαιόδεντρά τους οι Ισπανοί παραγωγοί προκειμένου να παγιδεύσουν συμμορίες που πάνε να κλέψουν τη σοδειά τους. Τοποθετούν ένα ομοίωμα ελιάς με ενσωματωμένο πάνω στο δέντρο και μόλις μετακινηθεί ενεργοποιείται ο εντοπισμός.

Την ίδια ώρα, ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιόλαδου στον κόσμο, η Ισπανία που παρέχει σχεδόν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, εκτιμά ότι θα υπάρξει τουλάχιστον 10% λιγότερο διαθέσιμο ελαιόλαδο παγκοσμίως εφέτος λόγω καύσωνα και ξηρασίας που έπληξαν τα ελαιόδεντρα την περίοδο της άνθησής τους. Αποτέλεσμα αυτού, η αναπόφευκτη κατακόρυφη αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου μέσα στους επόμενους μήνες.