Στον απόηχο της δύσκολης συγκυρίας που διανύουµε µετά τις πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές στη χώρα µας, αλλά και µετά την κατάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας από την DBRS και µία ακόµα που έχει προεξοφληθεί για τις 20 Οκτωβρίου από την S&P, η Αθήνα θα υποδεχτεί στις 26 Οκτωβρίου την Κριστίν Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ και οι λοιποί κεντρικοί τραπεζίτες-µέλη της έρχονται στην Αθήνα για τη µία συνεδρίαση που πραγµατοποιεί ετησίως το ∆.Σ. της ΕΚΤ εκτός Φρανκφούρτης, προκειµένου να λάβει τις αποφάσεις νοµισµατικής πολιτικής. Η συγκεκριµένη, όµως, συνεδρίαση, µπορεί να κρύβει και ανακοινώσεις για το ψηφιακό ευρώ, αποτελώντας κοµβική στιγµή για την ΕΚΤ και την ευρωζώνη. Αν και οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πραγµατοποιήσουν ακόµα µία συνάντηση πριν από το ραντεβού τους στην Αθήνα, για να οριστικοποιήσουν την ατζέντα τους για το ψηφιακό ευρώ, οι προετοιµασίες στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, µε τον διοικητή και οικοδεσπότη, Γιάννη Στουρνάρα, να µεριµνά για τη φιλοξενία των οµολόγων του. Στο πλαίσιο αυτό, ο δεύτερος όροφος στο κεντρικό κτίριο της ΤτΕ στην Πανεπιστηµίου αναδιαµορφώνεται για τη δηµιουργία των χώρων όπου θα συνεδριάζει το ∆.Σ. της ΕΚΤ, αλλά και των προσωπικών γραφείων που, βάσει πρωτοκόλλου, θα πρέπει να διαθέτει ο κάθε κεντρικός τραπεζίτης -µέλος του ∆.Σ. της ΕΚΤ-, καθώς επίσης και της αίθουσας για τις συνεντεύξεις Τύπου.

Παράλληλα, το προσωπικό ασφαλείας της ΤτΕ εκπαιδεύεται εντατικά από την αρχές του καλοκαιριού από την Ελληνική Αστυνοµία, ώστε να παράσχει τις υψηλού επιπέδου προδιαγραφές ασφάλειας που απαιτεί η διοργάνωση. Η ΕΚΤ ξεκίνησε την προετοιµασία για το ψηφιακό ευρώ τον Οκτώβριο του 2021 και την ολοκληρώνει τον ερχόµενο µήνα. Η Ευρώπη χρειαζόταν ένα ψηφιακό ευρώ, καθώς, µετά την πανδηµική κρίση, η εντατικοποίηση του ψηφιακού µετασχηµατισµού της οικονοµίας επιτάχυνε κατακόρυφα τις ηλεκτρονικές αγορές και τις ψηφιακές πληρωµές. Ετσι, 350 εκατοµµύρια καταναλωτές και 50 εκατοµµύρια επιχειρήσεις στη ζώνη του ευρώ θα µπορούν να έχουν (µάλλον από το 2025) στο «πορτοφόλι» τους το ψηφιακό ευρώ, όπως και τα µετρητά, αποφασίζοντας πώς θα πληρώνουν στις συναλλαγές τους. Στην πράξη, το ψηφιακό ευρώ θα έχει τη µορφή πορτοφολιού, το οποίο οι πολίτες θα φορτίζουν µε ευρώ από τους τραπεζικούς τους λογαριασµούς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται να µπει ένα πλαφόν (2.000 ή 3.000 ευρώ ανά χρήστη) στη ρευστότητα που θα µπορούν να διατηρούν σε ψηφιακό ευρώ οι πολίτες. Εποµένως, το ψηφιακό ευρώ θα συµπληρώσει και δεν θα αντικαταστήσει τα µετρητά, τα οποία θα εξακολουθήσουν να είναι διαθέσιµα στη ζώνη του ευρώ, όπως και τα άλλα ιδιωτικά ηλεκτρονικά µέσα πληρωµής που χρησιµοποιούνται σήµερα.

Το νέο ψηφιακό µέσο πληρωµής θα γίνει αποδεκτό από όλους στη ζώνη του ευρώ, συµπεριλαµβανοµένων των διασυνοριακών πληρωµών. Θα διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων, παρέχοντας κάτι το οποίο δεν υπάρχει σήµερα: ένα ψηφιακό µέσο πληρωµής που είναι καθολικά αποδεκτό σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, για πληρωµές σε καταστήµατα, ηλεκτρονικές πληρωµές ή πληρωµές πρόσωπο µε πρόσωπο. Ενώ, όπως τα µετρητά, το ψηφιακό ευρώ θα είναι µηδενικού κινδύνου, ευρέως προσβάσιµο, εύχρηστο και δωρεάν για βασική χρήση.

Προστασία 

Το ψηφιακό ευρώ θα διατηρεί υψηλό βαθµό προστασίας της ιδιωτικής ζωής και ευκολία στη χρήση. Θα παρέχει, επίσης, τον υψηλότερο βαθµό προστασίας της ιδιωτικής ζωής στις ψηφιακές πληρωµές: το Ευρωσύστηµα δεν θα έχει πρόσβαση ούτε θα αποθηκεύει τα δεδοµένα προσωπικού χαρακτήρα των χρηστών. Οι επιλογές για υψηλότερο βαθµό προστασίας της ιδιωτικής ζωής θα ισχύουν για τις πληρωµές σε ψηφιακό ευρώ που δεν γίνονται σε απευθείας ηλεκτρονική σύνδεση και οι οποίες θα είναι γνωστές µόνο στον πληρωτή και τον δικαιούχο της πληρωµής.

Η ΕΚΤ θέλει ένα ψηφιακό ευρώ ασφαλές και εύχρηστο, χωρίς αποκλεισµούς. Ετσι, το ψηφιακό ευρώ θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των ατόµων µε αναπηρία και εκείνων που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασµό ή δεν διαθέτουν ψηφιακές ή χρηµατοοικονοµικές δεξιότητες. Προκειµένου, δε, να είναι προσβάσιµο σε ολόκληρη την ευρωζώνη, το σχέδιο νοµοθετικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει υποχρεωτική αποδοχή από τους εµπόρους και υποχρεωτική διανοµή από τους εποπτευόµενους ενδιάµεσους φορείς. Η καθολική προσβασιµότητα του ψηφιακού ευρώ θα µπορεί πρακτικά να είναι εφικτή, αν, π.χ., το Ευρωσύστηµα αναπτύξει µια ειδική εφαρµογή για το ψηφιακό ευρώ στην οποία όλοι θα µπορούσαν να έχουν ισότιµη πρόσβαση.

Εναλλακτικά, οι ενδιάµεσοι φορείς, συµπεριλαµβανοµένων των τραπεζών, θα µπορούσαν να ενσωµατώσουν τις υπηρεσίες σε ψηφιακό ευρώ στις υφιστάµενες εφαρµογές τους, µε τις οποίες οι πελάτες τους είναι ήδη εξοικειωµένοι. Οσοι δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασµό ή ψηφιακές συσκευές θα µπορούν να πληρώνουν µε ψηφιακό ευρώ χρησιµοποιώντας φυσική κάρτα σε δηµόσιους, ενδιάµεσους φορείς (π.χ., ταχυδροµεία).

Δημοσιεύτηκε στο MoneyPro των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 16/9