Ασταμάτητη φαίνεται να είναι η ανοδική πορεία των τιμών στην αγορά τροφίμων, παρά τα μέτρα και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις. Ο πληθωρισμός -σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 8 Σεπτεμβρίου- «τσίμπησε» και τον Αύγουστο, φτάνοντας στο 2,7%, με τις τιμές στα είδη διατροφής να καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις (+10,7%). Οι καταναλωτές βρίσκονται σε απόγνωση από το παρατεταμένο πλήγμα της ακρίβειας, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα έρθουν και πιο δύσκολες μέρες μετά τις μεγάλες καταστροφές στον Θεσσαλικό Κάμπο, που αποφέρει το 23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας.

Για τις υψηλές τιμές που αντικρίζουν οι καταναλωτές στα ράφια των σούπερ μάρκετ μίλησε στα «Π» ο πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), Απόστολος Ραυτόπουλος. «Εδώ και 18 μήνες ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή καταγράφει διψήφιο νούμερο. Οι αυξήσεις ξεκίνησαν οκτώ μήνες πριν από τον πόλεμο (σ.σ.: στην Ουκρανία). Ο πόλεμος ήρθε και τις επέτεινε», ανέφερε. «Δημιούργησε η κυβέρνηση το “καλάθι του νοικοκυριού” προκειμένου να συγκρατήσει τις ανατιμήσεις αυτές, αλλά στην πραγματικότητα δεν κατάφερε να τις συγκρατήσει, αφού τους έντεκα μήνες λειτουργίας του σε δύο προϊόντα έχει μείνει σταθερή η τιμή. Το ένα είναι το γάλα ιδιωτικής ετικέτας, στην τιμή 1,12 ευρώ, και το άλλο είναι το γιαούρτι ιδιωτικής ετικέτας στην τιμή 1,35», πρόσθεσε.

Απόστολος Ραυτόπουλος: Τον Ιούλιο, επώνυμο ελαιόλαδο που στο ράφι είχε 6,95 ευρώ τον Αύγουστο πήγε στα 13,99, δηλαδή αύξηση 101,3%


Ο κ. Ραυτόπουλος υπογράμμισε ότι ιδιαίτερα υψηλές είναι οι τιμές για το ελαιόλαδο, το κρέας, τα αυγά, τα αλλαντικά, τα φρούτα και τα λαχανικά, όπου τον Μάιο και τον Ιούνιο είχαμε αύξηση 25,4%. «Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι τον Ιούλιο το επώνυμο ελαιόλαδο, που στο ράφι είχε 6,95, τον Αύγουστο πήγε στα 13,99, αύξηση δηλαδή 101,3%», είπε ο πρόεδρος της ΕΕΚΕ.

Σχολιάζοντας στα «Π» τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι καταστροφές στη Θεσσαλία στην αγορά, ανέφερε: «Ολα αυτά είναι εκρηκτικό μείγμα για τους μαυραγορίτες και τους κερδοσκόπους. Θα εκμεταλλευτούν όλη αυτήν την καταστροφή και θα προσπαθήσουν να αυξήσουν τις τιμές προς τους καταναλωτές σε όλα αυτά τα προϊόντα. Γιατί ο Θεσσαλικός Κάμπος βγάζει το 24% των προϊόντων προς κατανάλωση για τους Ελληνες».

Αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ.), Γιώργος Λεχουρίτης, εκτίμησε ότι οι αυξήσεις των τιμών οφείλονται στην αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία. «Για να συγκρατηθούν οι τιμές στα προϊόντα, κυρίως στα αγροτικά, θα πρέπει η εκάστοτε κυβέρνηση να επιδοτεί τον παραγωγό στο χωράφι. Να επιδοτεί δηλαδή ζωοτροφές, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, έτσι ώστε να μην ανεβαίνει το κόστος. Γιατί το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο», είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να πέσει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα και να επανέλθουν οι τιμές επί του προϊόντος, δηλαδή όχι αυτό που βλέπουμε στο ράφι, για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης του καταναλωτή».

Γιώργος Λεχουρίτης: Πρέπει να πέσει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα και να επανέλθουν οι τιμές επί του προϊόντος


Αναμένονται κι άλλες ανατιμήσεις

Μεταφέροντας μια εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, ο πρόεδρος της Ενωσης Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ, Γιάννης Πηλίδης, ανέφερε ότι σε όλα τα προϊόντα υπάρχουν ανατιμήσεις της τάξεως του 3%-5%. Οι μεγαλύτερες, όπως λέει, σημειώνονται στο ελαιόλαδο, εξηγώντας ότι οφείλονται στη μειωμένη παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στα οπωροκηπευτικά, λόγω της κλιματικής κρίσης. Εκτίμησε, δε, ότι δεν θα υπάρξει άμεσα αποκλιμάκωση των τιμών, αφού αναμένονται και άλλες ανατιμήσεις αυτόν τον μήνα, και ότι οι αυξήσεις στα οπωροκηπευτικά θα είναι πολύ μεγάλες μετά την καταστροφή στη Θεσσαλία.

Γιάννης Πηλίδης: Δεν θα υπάρξει άμεσα αποκλιμάκωση τιμών, αφού αναμένονται και άλλες ανατιμήσεις αυτόν τον μήνα και οι αυξήσεις στα οπωροκηπευτικά θα είναι πολύ μεγάλες


Ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης στην Κύπρο και αναπληρωτής αντιπρόεδρος στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), Αντώνης Ζαΐρης, μιλώντας στα «Π» σημείωσε ότι «η άνοδος των τιμών στα προϊόντα που έρχονται από το εξωτερικό επηρεάζει το σύνολο των τιμών της εφοδιαστικής αλυσίδας μέχρι το προϊόν να φτάσει στο τελικό ράφι». «Πολλοί μιλούν για τον πληθωρισμό της “απληστίας”, ότι οι επιχειρήσεις θέλουν να διατηρήσουν τα κέρδη τους. Εκτιμώ ότι, αν θέλουμε να ελέγξουμε όλο το κύκλωμα διακίνησης και διανομής των προϊόντων, θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο να πάρουμε τα βασικά είδη διατροφής και να δούμε τα περιθώρια κέρδους σε κάθε φάση της εφοδιαστικής αλυσίδας», υπογράμμισε, αναφέροντας παράλληλα πως υπάρχουν αυτοί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί από πλευράς της Πολιτείας.

Αντώνης Ζαϊρης: Θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο να πάρουμε τα βασικά είδη διατροφής και να δούμε τα περιθώρια κέρδους σε κάθε φάση της εφοδιαστικής αλυσίδας


«Θα πρέπει όμως να δούμε το πρόβλημα και μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε ο κ. Ζαΐρης, σημειώνοντας ότι και η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την εφοδιαστική αλυσίδα και τις τιμές. Οπως εξήγησε, πολλές φορές λόγω των φυσικών φαινομένων μειώνεται η προσφορά προϊόντων και αυτό οδηγεί σε ανατιμήσεις, όταν από την άλλη υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση. «Θα πρέπει λοιπόν να συνεκτιμήσουμε όλους αυτούς τους μακροοικονομικούς παράγοντες, που επηρεάζουν», τόνισε. «Γι’ αυτό πιστεύω ότι ο πληθωρισμός αποκτά μια κανονικότητα στη ζωή μας. Και γι' αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνεις προβλέψεις όταν συμβαίνουν όλα αυτά τα φαινόμενα γύρω μας», κατέληξε.

Ανυπολόγιστη ζημιά 

«Αυτό που έγινε στη Θεσσαλία δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις θα έχει. Από τα σιτηρά της φετινής χρονιάς εκτιμούν ότι το 30% θα καταστραφεί και δεν μπορούμε ακόμη να πούμε κάτι», δήλωσε στα «Π» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας (ΟΑΕ), Μιχάλης Μούσιος.

Μιχάλης Μούσιος: Αυτό που έγινε στη Θεσσαλία δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις θα έχει


«Δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε την πρώτη ύλη φέτος, δηλαδή είναι τόσο κατεστραμμένο το δίκτυο της αγροτικής οδοποιίας, που δεν ξέρουμε πώς θα μπορέσει ο κόσμος να πάει στα κτήματα να μαζέψει τα μήλα», είπε στα «Π» ο διευθυντής του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς, Διονύσης Βαλασσάς. Ανέφερε επίσης ότι οι ζημιές είναι τεράστιες και στις υπόλοιπες καλλιέργειες που υπάρχουν στην περιοχή, σημειώνοντας ότι «θα περάσει τουλάχιστον μια πενταετία μέχρι να επανέλθει η παραγωγή, αφού υπάρχουν χωράφια που έχουν παρασυρθεί».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κωνσταντίνος Λάμπρος, συγκλονισμένος μιλώντας στα «Π» έκανε λόγο για τεράστια καταστροφή. «Ανυπολόγιστη η αξία της ζημιάς», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις στον αγροτικό τομέα και μάλλον πρέπει να γίνουν συνολικές εκτιμήσεις στην οριοθετημένη περιοχή από τη δορυφορική απεικόνιση της πλημμύρας. Αν πάμε χωράφιχωράφι, θα αργήσουμε πολύ».

25,4% η αύξηση σε ελαιόλαδο, κρέας, αυγά, αλλαντικά, φρούτα και λαχανικά τον Μάιο και τον Ιούνιο


«Με ομοψυχία»

Στέκεται, μάλιστα, ιδιαίτερα στο ότι «πρέπει με ομοψυχία την επόμενη μέρα να δρομολογηθεί ένα εθνικό σχέδιο για την ανάταξη της περιοχής, με ζώνες καλλιέργειας. Να αξιοποιήσουμε και να σεβαστούμε και το τελευταίο ευρώ που θα ξοδευτεί από την Πολιτεία, γιατί η κλιματική κρίση είναι παρούσα και τα φαινόμενα ακραία και διαφορετικά (πλημμύρες, φωτιές, χιόνια, παγετοί κ.λπ.)».

Οπως ανέφερε, το προηγούμενο διάστημα η Πολιτεία μερίμνησε για την υγεία, την παιδεία και την ασφάλεια των πολιτών κάνοντας αντίστοιχες προσλήψεις, αλλά εκκρεμούν προσλήψεις που θα στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα. «Τώρα καλείται η Πολιτεία να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση χωρίς να έχει το αναγκαίο επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «είναι σημαντική και καθοριστική η συμβολή όλων μας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους γεωτεχνικούς, από όποια θέση, με όλες τους τις δυνάμεις να βοηθήσουν παντοιοτρόπως στην ανάταξη της πρωτογενούς παραγωγής του θεσσαλικού κάμπου. Ας ξεκινήσουμε με οργάνωση και σχεδιασμό από μηδενική βάση με κουράγιο για το αύριο. Αυτές τις ώρες οι Θεσσαλοί αγρότες χρειάζονται ακόμα περισσότερο τη βοήθειά μας. Είναι χρέος προς την πατρίδα, τους συνανθρώπους μας και τα παιδιά μας».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 16/9