Νέες παρεμβάσεις στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, μετά την «κοινοπραξία» της ΑΑ∆Ε με τις ψηφιακές πλατφόρμες, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την ενίσχυση των κρατικών ταμείων και τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για πρόσθετες ελαφρύνσεις και παροχές. Το νέο «οπλοστάσιο», που θα αποτελέσει μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού από το βήμα της ∆ΕΘ, περιλαμβάνει ισχυρά κίνητρα για ηλεκτρονικές πληρωμές, αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με τα POS και επέκτασή τους σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Στόχος είναι η είσπραξη 4 δισ. ευρώ από το χτύπημα της φοροδιαφυγής, που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 8 δισ. ευρώ ετησίως. Είναι ενδεικτικό ότι 1,5 δισ. ευρώ μόνιμων εσόδων από τον περιορισμό της φοροκλοπής αρκεί για να μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ με επιπλέον 500 εκατ. ευρώ καταργείται το τέλος επιτηδεύματος.

Ειδικότερα, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τα εξής:

  1. Φοροαπαλλαγές για ηλεκτρονικές πληρωμές: Μετά την αποτυχία του μέτρου για έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ στους φορολογουμένους που πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα την παροχή υπηρεσιών από 20 επαγγέλματα, εξετάζεται η καθιέρωση ισχυρότερων απαλλαγών, που θα αντισταθμίζουν το «κέρδος» που προσφέρουν οι επαγγελματίες στους πελάτες τους από τη μη καταβολή του ΦΠΑ 24% με τη μη έκδοση απόδειξης. Ενα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπει την αύξηση του ανώτατου ποσού που θα αφαιρείται από το εισόδημα και με βάση το ισχύον καθεστώς φτάνει τα 5.000 ευρώ.
  2. Χρηματικό μπόνους για «Appodixi»: Προωθείται διάταξη που έμεινε στο συρτάρι λόγω των εκλογών για τη χορήγηση κλιμακωτής αμοιβής ανάλογα με την αξία της συναλλαγής σε φορολογουμένους που μέσω της εφαρμογής «Appodixi» θα ειδοποιούν την ΑΑ∆Ε για περιπτώσεις μη έκδοσης αποδεί- ξεων από επαγγελματίες στους οποίους έπειτα από έλεγχο διαπιστώνεται μεγάλης έκτασης απόκρυψη τζίρου. Αν και το αρχικό σχέδιο προέβλεπε πλαφόν 2.000 ευρώ στην αμοιβή για τους πολίτες, εξετάζεται η αναπροσαρμογή του ορίου για αποκάλυψη τρανταχτών κρουσμάτων κρυφής φορολογητέας ύλης.
  3. «Ηλεκτρονικά καρφώματα» για φοροδιαφυγή: Η ΑΑ∆Ε στήνει μια νέα, ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία οι φορολογούμενοι θα μπορούν να καταγγέλλουν επώνυμα ή ανώνυμα κρούσματα μη έκδοσης αποδείξεων και παραστατικών, φοροκλοπής και απάτης, παράνομης διακίνησης εμπορευμάτων, αλλά και υποθέσεις διαφθοράς.
  4. Online διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS και νέου τύπου μηχανισμοί: «Μπλόκο» στην απόκρυψη τζίρου με τη μη έκδοση αποδείξεων ή με την αλλοίωση, ακόμα και την «εξαφάνισή» τους βάζουν η διασύνδεση 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS και η λειτουργία 140.000 φορολογικών μηχανισμών νέας γενιάς, ειδικά στην εστίαση. Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα, η υποχρεωτική διασύνδεση ταμειακών με POS μετατίθεται για τους πρώτους μήνες του 2024.
  5. POS παντού: Σχεδιάζεται διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με υποχρεωτική επέκταση των POS σε περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες, καθώς δεν είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν POS δεκάδες επαγγελματικοί χώροι, όπως, για παράδειγμα, γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και κινηματογράφοι.
  6. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών, με επίκεντρο τις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους, ενώ δεν αποκλείονται και παρεμβάσεις στους συντελεστές φορολόγησης.


*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά.