Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή όσα διαδίδονται περί αναστολής των κυβερνητικών παροχών και μάλιστα της προσωπικής διαφοράς μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και το υψηλό δημοσιονομικό κόστος αποκατάστασης, δηλώνει στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ότι «οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού θα υλοποιηθούν στο ακέραιο».

Η δήλωση του κ. Γεωργιάδη έρχεται σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή να καθησυχάσει χιλιάδες συνταξιούχους, μετά τη θεομηνία και τα προβλήματα που δημιουργεί στην οικονομία.

Ο κ. Γεωργιάδης τονίζει ακόμη στην «Α» ότι «ο πρωθυπουργός πέτυχε σταθεροποίηση της οικονομίας και όλη αυτή η θεομηνία βρήκε την οικονομία πλεονασματική και σε πολύ καλή κατάσταση, με αποτέλεσμα ό,τι υποσχεθήκαμε να μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς να προκαλέσει κραδασμούς».

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή χρηματοδοτική συνδρομή επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πέτυχε το απόλυτο ρεκόρ αποζημίωσης για την Ελλάδα, πέντε φορές πάνω από όσα ίσχυαν έως τώρα. Δηλαδή 2,25 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό αποζημιώσεων ήταν 400.000.000 ευρώ. Είναι τεράστια η δημοσιονομική ανάσα».

Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τονίζουν στην «Α» ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί σε ορίζοντα τετραετίας θα υλοποιηθούν κανονικά.

Τα μέτρα ύψους 4,4 δισ. ευρώ, που ψηφίστηκαν με το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης, αφορούν το 50% των οικονομικών δεσμεύσεων της ΝΔ για την τετραετία και σε αρκετές περιπτώσεις ξεκινούν από τον Ιανουάριο του 2024.

12

Στο Δημόσιο

Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι αυξήσεις στο Δημόσιο, το επιπλέον αφορολόγητο των 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά και λοιπά, τα οποία θα εφαρμοστούν κανονικά.

Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δηλώνει από την πλευρά του πως «ό,τι έχει ψηφιστεί και ό,τι έχει εξαγγελθεί θα εφαρμοστεί πλήρως». Σήμερα λοιπόν η κυβέρνηση θα κάνει ταμείο σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας. Δηλαδή θα έχει μια αρκετά ξεκάθαρη εικόνα για το κόστος της καταστροφής, το οποίο υπολογίζεται πέριξ των 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ οι αποζημιώσεις σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες και κτηνοτρόφους.

Προς αυτή την κατεύθυνση πάμε σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό 600.000.000 ευρώ, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «μόλις καταγραφεί το ύψος της ζημίας, η χώρα θα αιτηθεί επιπλέον χρήματα από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μπορεί να διαθέσει έως 400.000.000 ευρώ, αναλόγως του ύψους της τελικής ζημίας».

Μήνυμα ουσιαστικής στήριξης

«Η Κομισιόν δεν έστειλε μόνο το αυτονόητο μήνυμα αλληλεγγύης σε όσους επλήγησαν από την πρωτοφανή καταιγίδα “Daniel” αλλά και ένα μήνυμα ουσιαστικής στήριξης. Εντάξει, σίγουρα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό μόνο μέσω ΕΕ. Είναι σημαντικό όμως για τον προϋπολογισμό και για τον φορολογούμενο ότι μπορούμε να απορροφήσουμε με μεγαλύτερη ευκολία σημαντικά κοινοτικά κονδύλια που θα αφορούν την αποκατάσταση των ζημιών και ότι θα δοθεί μια πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη στο μέτρο του δυνατού», τονίζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Το κόστος αποκατάστασης των ζημιών από τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, στο ζωικό κεφάλαιο, σε σπίτια, κατοικίες, επιχειρήσεις, δρόμους, δίκτυα ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ. Επόμενο είναι να αντληθούν χρήματα και από το αποθεματικό των 38,1 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τις Βρυξέλλες ότι έχει εξαντληθεί σε προηγούμενες ανάγκες το αποθεματικό του προϋπολογισμού και προκειμένου να υλοποιηθούν οι πρώτες παρεμβάσεις κρατικής αρωγής προς τους πληγέντες το κόστος των συμπληρωματικών κεφαλαίων, που φτάνει το 0,5% του ΑΕΠ, θα καλυφθεί από τη δεξαμενή με τα ταμειακά διαθέσιμα.

Tο επίδομα

Στο θέμα της προσωπικής διαφοράς όλα είναι έτοιμα. Πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν ότι θα δοθεί με τη σύνταξη του Ιανουαρίου ώστε το ποσό να μεταφερθεί στον προϋπολογισμό του 2024, καθώς ήδη στο 2023 έχει πιστωθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς που δόθηκε πέρυσι το Πάσχα. Το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει για την προσωπική διαφορά ότι θα επαναληφθεί η καταβολή του επιδόματος (100- 200 ευρώ) σε όσους χάσουν την αύξηση του 2024. Είναι πολύ πιθανό να ενσωματωθεί στη σύνταξη ένα μέρος της διαφοράς και το υπόλοιπο να δίνεται ως έκτακτη ενίσχυση. «Όσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους εκείνους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την προσωπική διαφορά και δεν θα βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους», λένε από το κυβερνητικό επιτελείο.

Ποιοι θα το λάβουν

Επίδομα προσωπικής διαφοράς θα λάβουν όσοι δεν θα πάρουν την αύξηση στη σύνταξή τους, που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση και θα κινηθεί στο 4%-4,15%. Υπολογίζεται ότι θα το λάβουν πάνω από 1.000.000 συνταξιούχοι.

● Το ποσό θα ξεκινά από 100€ και θα φτάνει στα 200€ ώστε να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις στον τρέχοντα προϋπολογισμό.
● Θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.
● Θα χορηγηθεί με τη σύνταξη του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη.

Ήδη το 2023 μηδένισαν την προσωπική διαφορά περίπου 160.000 συνταξιούχοι και το 2024 ακόμη 150.000 θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά, από κάθε κατηγορία συντάξεων, δηλαδή γήρατος, θανάτου και αναπηρίας. Να σημειωθεί ότι: 1. Τα χρήματα θα μπουν αυτομάτως στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. 2. Δεν απαιτείται αίτηση στον ΕΦΚΑ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 14/9