Το νομοθετικό πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο Ασφαλιστικό δίνει ισχυρά επιπλέον «όπλα» στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό), αλλά και σε λοιπά ειδικά μισθολόγια στο Δημόσιο, να αυξήσουν τους μισθούς και τις συντάξιμες αποδοχές τους με αναγνώριση επιπλέον «μάχιμης πενταετίας».

Αυτά τα «όπλα» μπαίνουν πλέον σε χρήση με την έκδοση των σχετικών εφαρμοστικών εγκυκλίων του ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, η δυνατότητα αυτή καταγράφεται με απόλυτη ακρίβεια στο άρθρο 23 του νόμου 4997/2022 και τη σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ με ημερομηνία 14/8/2023.

Τις απαντήσεις αυτές κωδικοποιεί σήμερα η «Α». Αναλυτικά:

1. Ο νόμος 4997/2022 παρέχει την ευχέρεια υπολογισμού έξτρα πενταετίας σε συνοριοφύλακες, με θητεία ή με σύμβαση, και ειδικούς φρουρούς.

2. Δυνατότητα εξαγοράς του χρόνου υπηρεσίας τους στο διπλάσιο μπορούν να έχουν και οι γιατροί και διασώστες αεροδιακομιδής του ΕΚΑΒ, όπως και πολιτικοί υπάλληλοι.

3. Στα Σώματα Ασφαλείας η διπλή πενταετία αξιοποιείται για εξέλιξη βαθμολογίου αλλά και αύξηση μισθού.

4. Διπλάσιος συντάξιμος χρόνος είναι αυτός που -κατά νόμο- «διανύθηκε ή διανύεται σε κάθε μονάδα ή υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων από τους εν ενεργεία μονίμους ή επί θητεία στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και οποιαδήποτε μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού-Ακτοφυλακής, της Πυροσβεστικής, από τα εν ενεργεία μόνιμα ή επί θητεία στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας».

5. Ως χρόνος υπηρεσίας λογίζεται κατά νόμο και η κανονική άδεια, ο χρόνος αναρρωτικής άδειας ή νοσηλείας μέχρι έναν μήνα ανά έτος.

6. Αν υπάρχει διαθεσιμότητα ή αργία ή πρόσκαιρη παύση, δεν δικαιολογείται διπλός υπολογισμός.

7. Για την αναγνώριση της πενταετίας πρέπει να συμπληρωθεί η 25ετία πραγματικής υπηρεσίας από τους υπηρετούντες σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας.

8. Τις ασφαλιστικές εισφορές σχετικά με την αναγνώριση της πενταετίας πληρώνει κάθε στρατεύσιμος που διορίστηκε από 1/10/1990.

9. Το κόστος των εισφορών είναι το διπλάσιο της εισφοράς κλάδου σύνταξης. Δηλαδή 6,67% x 2 = 13,33%.

10. Βάση υπολογισμού για την οριοθέτηση της εισφοράς 13,33%, της έξτρα πενταετίας, είναι οι συντάξιμες αποδοχές στην ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιείται η υπηρεσία.

11. Σχετικώς με τον διπλάσιο χρόνο των εν ενεργεία μόνιμων, επί θητεία ή επί συμβάσει στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, οι εισφορές υπολογίζονται επί της αποζημίωσης που λαμβάνουν για εργασία πέραν του πενθημέρου.

12. Το κόστος της αναγνώρισης των πέντε έξτρα ετών για τα Σώματα Ασφαλείας κινείται κοντά στα 3.000 ευρώ.

13. Στις Ένοπλες Δυνάμεις η αναγνώριση αυτή έχει επιπλέον εισφορά 6,67% στον μισθό.

14. Σε πολιτικούς ή στρατιωτικούς υπαλλήλους που διορίστηκαν έως 30/9/1990, η αναγνώριση του χρόνου της υπηρεσίας τους στο διπλάσιο έως αυτή την ημερομηνία γίνεται χωρίς καταβολή εισφορών.

15. Για όλη αυτή τη διαδικασία της έξτρα πενταετίας κατατίθεται αίτηση στη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων Δημοσίου Τομέα. 16Στα δικαιολογητικά περιλαμβάνονται αίτηση, πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών, υπεύθυνη δήλωση Νόμου 1599/1986 περί μη πληρωμής αυξημένων εισφορών στο διπλάσιο και βεβαίωση καταβολής εισφορών αυξημένων στο διπλάσιο κατά την αιτούμενη χρονική περίοδο.

Ποιους αφορά

■ Σε Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό-Ακτοφυλακή, η πενταετία ασφάλισης που υπολογίζεται στο διπλάσιο είναι συντάξιμος χρόνος ή χρόνος πραγματικής ασφάλισης, που δίνει και βαθμολογική και μισθολογική προαγωγή.

■ Πολλοί μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 40 αντί 35 ετών ασφάλισης. Άλλοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξέλθουν με 35 έτη, αλλά με μεγαλύτερο βαθμό και μισθό αν παρέμεναν στην υπηρεσία για πέντε επιπλέον έτη!

■ Επεκτείνεται η αναγνώριση της 5ετίας:

α) Σε συνοριοφύλακες με σύμβαση ορισμένου χρόνου στην Ελληνική Αστυνομία, με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και ετήσια ανανεούμενη θητεία. Ο χρόνος της υπηρεσίας τους υπολογίζεται στο διπλάσιο αν έχουν συμπληρώσει μέσω ανανεώσεων 25ετία και δεν έχουν παραιτηθεί πριν από την ολοκλήρωση της θητείας τους. Ακόμη, σε συνοριοφύλακες πενταετούς διάρκειας στην Ελληνική Αστυνομία. Μετά την πενταετή θητεία έχουν τη δυνατότητα παραμονής και ο χρόνος υπηρεσίας ή τμήμα του μπορεί να υπολογιστεί στο διπλάσιο.

β) Σε ειδικούς φρουρούς στην Ελληνική Αστυνομία που προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου με πενταετή θητεία και έχουν πλέον το δικαίωμα να αναγνωρίσουν στο διπλάσιο μία πενταετία με 25 έτη ασφάλισης.

γ) Αναγνώριση της επιπλέον πενταετίας μπορούν να κάνουν οι πολιτικοί υπάλληλοι των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, οι οποίοι εργάζονται σε περισυλλογή, επεξεργασία, καταστροφή εκρηκτικών μηχανισμών και αυτοσχέδιων βομβών, αν κάθε εξάμηνο συμπληρώνουν 30 ώρες εργασίας.

δ) Διασώστες ιατροί στην αεροδιακομιδή ασθενών του ΕΚΑΒ έχουν αυξημένο στο διπλάσιο ως προς τη σύνταξή τους χρόνο, εφόσον για κάθε εξάμηνο συμπληρώνουν 30 ώρες πτήσης.

ε) Σε στρατιωτικούς που υπηρετούν ως τεχνικοί σε μονάδες εκκαθαρίσεως ξηρός ή σε ναρκαλιευτικά συνεργεία.
στ) Στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. για περισυλλογή, εξουδετέρωση και καταστροφή εκρηκτικών μηχανισμών και αυτοσχέδιων βομβών.

ζ) Στους υπηρετούντες σε ειδικές μονάδες αντιτρομοκρατίας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 7/9