Σύµφωνα µε όλα τα έως τώρα διαθέσιµα στοιχεία, φέτος ο ελληνικός τουρισµός κινείται προς νέα ρεκόρ αφίξεων τουριστών, αλλά και εισπράξεων.

Η αεροπορική κίνηση του Ιουλίου σηµείωσε µεγάλη αύξηση, τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ρεκόρ εσόδων στο πρώτο εξάµηνο του έτους και οι πληρότητες στους δηµοφιλείς προορισµούς τον Αύγουστο ξεπερνούν το 90%. Ειδικότερα, σύµφωνα µε την ΤτΕ, οι τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν 23,9% στο πρώτο εξάµηνο του έτους, ξεπερνώντας ακόµα και αυτές του 2019.

Οι εισπράξεις τον Ιούνιο αυξήθηκαν 17,2% σε σχέση µε τον Ιούνιο του 2022. Ειδικότερα, το πρώτο εξάµηνο του 2023 οι τουριστικές εισπράξεις ανήλθαν σε 6,17 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο διάστηµα του 2022 είχαν διαµορφωθεί σε 4,98 δισ. ευρώ και το 2019 (έτος-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισµό) είχαν σηµειωθεί εισπράξεις 5,41 δισ. ευρώ.

Τον περασµένο Ιούνιο τα έσοδα ήταν 2,93 δισ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022 και 2,55 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019. Τις δύο πρώτες εβδοµάδες του Αυγούστου, οι οποίες αποτελούν παραδοσιακά την κορύφωση της καλοκαιρινής σεζόν, όλοι οι παραθεριστικοί προορισµοί στην Ελλάδα σηµείωσαν αυξηµένες πληρότητες. Επισκέπτες απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά και τις αραβικές χώρες, επέλεξαν την Ελλάδα για τις διακοπές τους.

Η συντριπτική πλειονότητα των τουριστών φτάνει εδώ αεροπορικώς, ενώ αρκετά καλή εικόνα παρουσιάζουν πλέον και οι οδικές αφίξεις από τις γειτονικές χώρες. Την ταξιδιωτική κινητικότητα του καλοκαιριού συµπληρώνουν και οι Ελληνες. Σύµφωνα µε τα στοιχεία από το airdata-tracker του ΙΝΣΕΤΕ, την εβδοµάδα 14-20 Αυγούστου είχαν προγραµµατιστεί περισσότερες από 1 εκατοµµύριο αεροπορικές θέσεις σε διεθνείς πτήσεις και άλλες τόσες ήταν προγραµµατισµένες για την ακριβώς προηγούµενη εβδοµάδα, 7-13 Αυγούστου. Οι αεροπορικές εταιρείες αρχίζουν -πολύ αργά και σταδιακά- να περιορίζουν τις προγραµµατισµένες αεροπορικές θέσεις, 10.000 λιγότερες την εβδοµάδα 21-27 Αυγούστου, ενώ στο γύρισµα του µήνα «κόβονται» άλλες περίπου 30.000 θέσεις.

Ωστόσο, η ζήτηση για διακοπές τον Σεπτέµβριο αλλά και τον Οκτώβριο παραµένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Εξάλλου, αυξηµένη ήταν και η αεροπορική κίνηση του Ιουλίου. Συγκεκριµένα, αύξηση κατά 10,7% στην επιβατική τους κίνηση κατέγραψαν τα 14 αεροδρόµια που διαχειρίζεται η Fraport στη χώρα µας.

Συνολικά διακινήθηκαν 17,9 εκατοµµύρια επιβάτες (αφίξεις και αναχωρήσεις µαζί). Τη µεγαλύτερη άνοδο σηµείωσαν οι πτήσεις εσωτερικού, που σε πολλές περιπτώσεις αφορά επίσης αλλοδαπούς τουρίστες. Ανήλθε σε 20,6%, ενώ του εξωτερικού σε 8,2%. Αυτός είναι ο λόγος που τα αεροδρόµια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είχαν τη µεγαλύτερη κίνηση.

Στην Αθήνα η κίνηση αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του Ιουλίου κατά 16,1%, φτάνοντας τα 3,29 εκατ. επιβάτες. Στη Θεσσαλονίκη οι αφίξεις ξένων τουριστών ανήλθαν σε 321.000, σηµειώνοντας άνοδο 23,4% σε σχέση µε τον Ιούλιο πέρυσι, µια χρονιά κατά την οποία η Θεσσαλονίκη είχε σηµειώσει πτώση. Με τους τουρίστες να κατευθύνονται κυρίως στη Χαλκιδική, πρώτη αγορά είναι η γερµανική, µε 95.000, και ακολουθούν η βρετανική, η κυπριακή, η ιταλική και η πολωνική.

Πάνω από 800.000

Εξαιρετική ήταν και η κίνηση στην Κρήτη, µε το αεροδρόµιο του Ηρακλείου να ξεπερνά τους 800.000 επιβάτες τον Ιούλιο, αριθµός αυξηµένος κατά 6% σε σύγκριση µε τον περσινό Ιούλιο. Οι αφίξεις επιβατών µε απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό σηµείωσαν άνοδο κατά 4,36%, ενώ η άνοδος των αφίξεων εσωτερικού έφτασε στο εντυπωσιακό 22,9%.

Αλλο ένα 8,3% αύξησης είχε το αεροδρόµιο των Χανίων. Η Ρόδος, παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές και τη διακοπή των πτήσεων, σηµείωσε άνοδο στην επιβατική κίνηση κατά 4,2% τον Ιούλιο, µε περισσότερους από 481.000 επιβάτες. Πρώτη αγορά η βρετανική και ακολουθούν η γερµανική και η πολωνική. Ανοδικά κινήθηκε και η Κως, κατά 5,9%. Στο Ιόνιο, η Κέρκυρα κατέγραψε άνοδο κατά 8,9%, η Κεφαλλονιά κατά 4,7% και η Ζάκυνθος κατά 10,3%. Ανοδο κατά 14,6% είχε η Σκιάθος και 4,3% η Σάµος.

Πτωτικά εξακολουθούν να κινούνται η Μύκονος (-7,2%) και η Σαντορίνη (-7,9%), µετά τις µεγάλες αυξήσεις που σηµείωσαν πέρυσι.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 26/8