Ελληνοφρένεια
Ελληνοφρένεια Θύμιος Καλαμούκης Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
epidoma_doro_pasxa
Οικονομία

Ορθάνοιχτο «παράθυρο» για παροχές στη ΔΕΘ - Επίδομα θέρμανσης, επιταγή ακρίβειας, επίδομα προσωπικής διαφοράς, επέκταση του Market pass

Ποια είναι τα μέτρα που κοστολογούνται και εξετάζονται

«Παράθυρο» για νέες παροχές από το βήμα της ΔΕΘ αφήνουν η καλή πορεία των εσόδων στο επτάμηνο του έτους και η ισχυρότερη ανάπτυξη, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα το πλεόνασμα του 2023.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων του οικονομικού επιτελείου, τουλάχιστον 450.000.000-500.000.000 ευρώ υπολογίζεται ότι θα περισσέψουν στα κρατικά ταμεία, λόγω του μεγαλύτερου ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας, καθώς θα ξεπεράσει το 2,5%, και των υπερεισπράξεων από φόρους, με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 να εκτινάσσεται στο 1,3%-1,4% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης για 1,1% του ΑΕΠ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Η θετική αυτή εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για νέες παρεμβάσεις ενίσχυσης των εισοδημάτων, οι οποίες όμως θα είναι στοχευμένες και μετρημένες, καθώς έχουν ήδη ξοδευτεί 600.000.000 ευρώ με τα προηγούμενα μέτρα, οπότε σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να «βρέξει χρήμα». Πέρα από την υποχρέωση για δημοσιονομική σύσφιγξη, ένας πρόσθετος σημαντικός λόγος που δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μπαράζ παροχών είναι η εκπλήρωση του εθνικού στόχου για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Από τις 8 Σεπτεμβρίου έως και την 1η Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένες τρεις αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας, οπότε απαιτείται προσοχή ώστε να μη χαθεί η ευκαιρία που θα βάλει τη χώρα στη λίστα με τους προτιμητέους επενδυτικούς προορισμούς και τα ελληνικά ομόλογα σε ασφαλή θέση για ευνοϊκότερο δανεισμό.

Λίστα μέτρων

Υπό αυτό το πρίσμα τα μέτρα που κοστολογούνται και εξετάζονται είναι τα εξής:

 • Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης με αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με στόχο να προστατευθούν οι ευάλωτοι και αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη, στην περίπτωση που δεν υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου. Πέρυσι το επίδομα χορηγήθηκε σε 1.300.000 νοικοκυριά, με το συνολικό ύψος του να φτάνει τα 300.000.000 ευρώ, έναντι 174.000.000 ευρώ το 2021.
 • Ένα νέο πλαίσιο ενισχύσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος των ευάλωτων νοικοκυριών. Τα εμπλεκόμενα υπουργεία, Οικονομικών και Ενέργειας, βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και ανταλλάσσουν στοιχεία, ενώ η παράταση του μηχανισμού μέχρι το τέλος του χρόνου προσφέρει κάποια σταθερότητα σε ενδεχόμενη αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής.
 • Νέα επιταγή ακρίβειας 200- 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικους, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους, η οποία θα δοθεί τα Χριστούγεννα.
 • Επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αυξήσεις την 1η Ιανουαρίου του 2024.
 • Επέκταση του «Market pass» έως το τέλος του χρόνου, καθώς συνεχίζεται το ράλι των ανατιμήσεων στα τρόφιμα.
 • Ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος που θα υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας, αλλά θα περάσουν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή το φθινόπωρο. Οι νέες παρεμβάσεις αφορούν τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2024 και θα δηλωθούν το 2025 στην εφορία.
 • Νέα παράταση έως τον Ιούνιο του 2024 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και στον πολιτισμό.

Φορολογικά έσοδα

Την ίδια στιγμή ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα στο μέτωπο των εισπράξεων, με τα φορολογικά έσοδα να παραμένουν σε τροχιά υπέρβασης, σημειώνοντας αύξηση 7,5% στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023 δημιουργώντας πλεόνασμα 3,55 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου στο επτάμηνο του έτους:

 • Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 37,145 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 541.000.000 ευρώ.
 • Οι εισπράξεις από φόρους ανήλθαν σε 33,768 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 2,347 δισ. ευρώ.
 • Οι δαπάνες συγκρατήθηκαν στα 38,583 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να υπάρχει εξοικονόμηση 1,423 δισ. ευρώ.
 • Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 3,555 δισ. ευρώ και θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο, καθώς δεν εισπράχθηκαν 1,5 δισ. ευρώ από την παραχώρηση της Εγνατίας και 1,718 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
 • Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 3,947 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 636.000.000 ευρώ.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 17/8