Τα υπερέσοδα που καταγράφονται στο επτάμηνο του έτους δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για την τόνωση των ευάλωτων εισοδηματικών τάξεων που έχουν να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές τροφίμων, αλλά και την επικείμενη αύξηση των λογαριασμών ρεύματος. Ποια μέτρα στήριξης εξετάζει η κυβέρνηση;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καταγράφεται υπέρβαση στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα κατά 3,55 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του 2023. Μάλιστα, τα φορολογικά έσοδα είναι αυξημένα κατά 2,347 δισ. ευρώ ή 7,5% έναντι του στόχου, ενώ αυξημένα κατά 193 εκατ. ευρώ ή 3,0% έναντι του στόχου εμφανίζονται τα έσοδα και τον μήνα Ιούλιο.

Υπό αυτές τις συνθήκες και αναμένοντας και τα στοιχεία του Αυγούστου, όταν η τουριστική σεζόν βρίσκεται στο απόγειό της, το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται για νέο πακέτο στοχευμένων μέτρων για ευάλωτα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Στα σενάρια για τα πρόσθετα μέτρα περιλαμβάνεται η παράταση του Market Pass μέχρι το τέλος του έτους, η ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης αλλά και ένα νέο σχήμα ενεργειακών επιδοτήσεων για τη στήριξη των αδύναμων νοικοκυριών.

Στο τέλος του έτους οι συνταξιούχοι που δεν θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους το 2024 θα λάβουν το επίδομα της προσωπικής διαφοράς των 200 έως 300 ευρώ. Επίσης δεν αποκλείεται να δοθεί τα Χριστούγεννα μια νέα επιταγή ακρίβειας στους χαμηλοσυνταξιούχους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ειδικότερα:

  • Με την ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής να συνεχίζει τον ανήφορο πιέζοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών είναι σχεδόν σίγουρη η παράταση του Market Pass και για τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στις αρχές Οκτωβρίου περίπου 2,8 εκατ. νοικοκυριά θα λάβουν σε μία δόση ολόκληρο το ποσό του Market Pass, το οποίο καλύπτει τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και φτάνει έως 300 ευρώ.
  • Τη χειμερινή σεζόν 2022-2023 δαπανήθηκαν περί τα 300 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξετάζουν να αυξηθεί το κονδύλι και ενδεχομένως και οι δικαιούχοι, στην περίπτωση που δεν υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου.
  • Οι σημερινές τιμές ρεύματος παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο μοντέλο επιδοτήσεων θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και ενδεχομένως να μην αφορά μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά.
  • Ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ότι θα δοθεί επίδομα σε όσους εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς δεν θα λάβουν αύξηση στη σύνταξή τους το 2024. Το μέτρο έχει αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα με την επανάληψη της καταβολής του επιδόματος προσωπικής διαφοράς (200-300 ευρώ) σε όσους χάσουν την αύξηση του 2024.

    Πηγή: powergame.gr