Σε εκτεταμένο «λίφτινγκ» του Ταμείου Ανάκαμψης προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα καταθέσει το προσεχές διάστημα στις κοινοτικές Αρχές το σχετικό σχέδιο αναθεώρησης, με βασικό στόχο, μεταξύ των άλλων, να αυξηθούν τα κονδύλια που θα εισρεύσουν στη χώρα μας κατά 5,795 δισ. ευρώ.

Όπως τονίζεται από πηγές του οικονομικού επιτελείου, η μέχρι στιγμής εκπλήρωση οροσήμων, που έχει οδηγήσει στην εκταμίευση των πρώτων δόσεων, διευκολύνει την αποδοχή των όρων της αναθεώρησης. Προστίθεται, δε, ότι η επιτυχής υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» έχει προκαλέσει ένα επενδυτικό κύμα, που σε πλήρη ανάπτυξη και συνυπολογίζοντας τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ και τις ιδιωτικές επενδύσεις δημιουργεί μια δύναμη… πυρός 100 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η συνολική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως έχει συμφωνηθεί, ανέρχεται σε 30,16 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 17,43 δισ. αντιστοιχούν σε μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση (grants) και 12,73 δισ. σε δανειακή στήριξη (loans). Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει λάβει συνολικά 11,08 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,96 δισ. υπό τη μορφή προχρηματοδότησης και τα 7,12 δισ. υπό μορφή εκταμιεύσεων, λόγω ικανοποιητικής εκπλήρωσης οροσήμων και στόχων που αντιστοιχούν στα δύο πρώτα αιτήματα πληρωμών.

Πλέον, το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμο το κείμενο αναθεώρησης του «Ελλάδα 2.0», το οποίο αποκαλύπτουν σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Συγκεκριμένα, η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προσθήκη κεφαλαίου «REPowerEU», με προϋπολογισμό 795 εκατ. ευρώ, καθώς και αίτημα για επιπλέον δανειακούς πόρους, ύψους 5 δισ. ευρώ.

«REPowerEU»

Οι προτεινόμενες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του κεφαλαίου «REPowerEU» στοχεύουν στην περαιτέρω προώθηση: α) της ενεργειακής απόδοσης, μέσω δράσεων που στοχεύουν στις ενεργειακές ανακαινίσεις των νοικοκυριών και του τριτογενούς τομέα, καθώς και της ενεργειακής απόδοσης των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, β) της διείσδυσης των ΑΠΕ μέσω δράσεων που προωθούν την αποθήκευση ενέργειας, την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου και βιομεθανίου, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης (μπαταρίες), και την εξοικονόμηση ενέργειας για τα νοικοκυριά με την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσίφωνων, γ) τεχνολογιών και υποδομών δέσμευσης, χρήσης, μεταφοράς και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ελαχιστοποίηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω της ανάπτυξης σχετικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα και τεχνολογιών σε μεγάλους καταναλωτές, για τους οποίους δεν υπάρχει εναλλακτική μείωσης των εκπομπών τους με τεχνικά εφικτό και οικονομικό τρόπο.

Συνολικά, προτείνονται οκτώ επενδύσεις και οκτώ μεταρρυθμίσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδύσεων ανέρχεται σε 1,59 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η συνεισφορά του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) αντιστοιχεί σε 795 εκατ. ευρώ. Από τις προτεινόμενες επενδύσεις, τέσσερις αφορούν στην επέκταση υφιστάμενων επενδύσεων, που περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ), και τέσσερις είναι αμιγώς νέες δράσεις. Επιπλέον, μια νέα δράση στοχεύει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Όσον αφορά τις ΑΠΕ, οι προτεινόμενες επενδύσεις στοχεύουν στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας μέσω συνδυασμού επενδύσεων, που υποστηρίζουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες, σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης (μπαταρίες) και εξοικονόμησης ενέργειας με την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσίφωνων για τα νοικοκυριά.

Η δράση

Το αίτημα επιπλέον δανείου αφορά την αύξηση κατά 5 δισ. του προϋπολογισμού της υφιστάμενης δράσης δανειακής στήριξης του Σχεδίου, ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε 12,7 δισ. Το δανειακό σκέλος του κατευθύνεται συνολικά προς την ιδιωτική οικονομία, με σκοπό την προσέλκυση επιλέξιμων επενδύσεων, οι οποίες εμπίπτουν σε πέντε πυλώνες: «πράσινη» μετάβαση, ψηφιακό μετασχηματισμό, καινοτομία, έρευνα & ανάπτυξη, εξωστρέφεια και ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Η δράση της δανειακής στήριξης στοχεύει στη μείωση του κόστους δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, για να μειωθεί αντίστοιχα το επενδυτικό κενό που παρουσίαζε η οικονομία. Η δράση, όπως ήδη υλοποιείται, αποκτά ευρεία αποδοχή και εμφανίζει υψηλή ζήτηση από τις επιχειρήσεις. Σε 13 μήνες από την πρώτη συμβασιοποίηση, τον Ιούνιο του 2022, έχουν ήδη εγκριθεί 197 επενδύσεις και έχουν συναφθεί οι αντίστοιχες 197 δανειακές συμβάσεις με προϋπολογισμό 7,15 δισ., εκ των οποίων 2,87 δισ. θα προέλθουν από δανειακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, 2,5 δισ. από τα κεφάλαια των τραπεζών και 1,78 δισ. ευρώ από τα ίδια κεφάλαια των επενδυτών.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανείων αυτών διαμορφώνεται στο 1,88% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής είναι τα 13 έτη. Τα υποβληθέντα, δε, αιτήματα χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων, που βρίσκονται σε διάφορα στάδια αξιολόγησης, ανέρχονται σε 469, με συνολικό προϋπολογισμό 17,02 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,02 δισ. αφορούν δανειακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Να σημειωθεί ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αξιοποιούν και αυτές το εργαλείο του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς οι αιτήσεις χρηματοδότησης που έχουν κατατεθεί από αυτές αποτιμώνται στο 60% περίπου του συνόλου.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 12 Αυγούστου 2023