Μέσο «κούρεμα» οφειλών κατά 26% δίνουν οι τράπεζες στους οφειλέτες που λαμβάνουν ρύθμιση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, ενώ στο 45,7% των οφειλών έχει δοθεί «κούρεμα» που ξεπερνά το 30%.

Την ίδια στιγμή, το μέσο «κούρεμα» οφειλών προς το Δημόσιο ανέρχεται σε 18%. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των τελευταίων στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού τον μήνα Ιούλιο, συνολικά έχουν διαγραφεί οφειλές 782.920.000 ευρώ.

 

  1. Ιδιωτικοί φορείς. Οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης έχουν προσφέρει μεγαλύτερα «κουρέματα» οφειλών σε σχέση με το Δημόσιο για τις οφειλές προς εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία. Ανά τύπο οφειλής ειδικότερα, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης έχουν δώσει ρυθμίσεις με μέσο «κούρεμα» 14% σε οφειλές από στεγαστικά δάνεια, 30,34% σε οφειλές από επιχειρηματικά δάνεια και 33,37% σε οφειλές από καταναλωτικά δάνεια.

Συνολικά, στο 29,30% των ρυθμίσεων, που έχουν δώσει οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης, το ποσοστό διαγραφής χρέους υπερβαίνει το 50%, στο 16,34% των περιπτώσεων το «κούρεμα» της οφειλής έχει κινηθεί μεταξύ 30% και 50%, στο 12,59% των ρυθμίσεων η… άφεση χρέους ανέρχεται σε 10% έως 30% και μόλις στο 8,26% των περιπτώσεων το «κούρεμα» φτάνει μέχρι 10%.

 

  1. Εφορία-Ταμεία. Την ίδια στιγμή, το Δημόσιο είναι πολύ πιο φειδωλό στα «κουρέματα» οφειλών. Μόλις στο 14,23% των οφειλών έχει δοθεί «κούρεμα» μεγαλύτερο του 50%, στο 20,05% των ρυθμίσεων έχει «κουρευτεί» ποσοστό 30% έως 50% της οφειλής, ποσοστό 15,29% έχει λάβει «κούρεμα» 10%-30%, ενώ «κούρεμα» έως 10% έχει δοθεί στο 6,05% των ρυθμίσεων. Σημειώνεται ότι χωρίς καμία διαγραφή χρέους έχει ρυθμιστεί το 43,38% των οφειλών προς το Δημόσιο και το 33,51% των οφειλών προς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι χρηματοδοτικοί φορείς εγκρίνουν το 76,2% των προτεινόμενων ρυθμίσεων, ένα ποσοστό που, αν απεικονιστεί βάσει του ύψους των οφειλών, ανεβαίνει στο 75,6%. Ενδεικτικά τον Ιούλιο, επί συνολικών ποσών οφειλών προς ρύθμιση ύψους 370.000.000 ευρώ, θετική ψήφο για ρύθμιση από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης πήραν οφειλές 280.000.000 ευρώ. Από τις 1.184 αιτήσεις που υποβλήθηκαν τον περασμένο μήνα και αξιολογήθηκαν από τους χρηματοδοτικούς φορείς, οι 902 εγκρίθηκαν.

Για ποιους λόγους απορρίπτονται οι ρυθμίσεις

Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης μπορεί να αρνηθούν να ρυθμίσουν οφειλή για μια πλειάδα λόγων, όπως:

  • επειδή υφίσταται άλλη ενεργή πίστωση,
  • υπάρχει συγχρηματοδότηση με φορέα ή χρηματοδότηση με την εγγύηση φορέα, ο οποίος δεν έχει εγκρίνει τη ρύθμιση,
  • υπάρχει πρόσφατη εξυπηρετούμενη ρύθμιση με τον πιστωτικό φορέα που εποπτικά (ταξινόμηση δανείου) δεν επιτρέπει επαναρρύθμιση,
  • ο εξωδικαστικός μηχανισμός του Ν. 4738/2020 κρίνεται ότι δεν αποτελεί το πρόσφορο μέσο ρύθμισης λόγω του ύψους ή και της φύσης της οφειλής,
  • δεν έχει υποβληθεί πρόταση ή δεν συμμετέχουν όλοι οι ενεχόμενοι (συνοφειλέτες ή/και εγγυητές),
  • υπάρχει ιστορικό αντισυναλλακτικής συμπεριφοράς του οφειλέτη,
  • επίκειται πλειστηριασμός εντός των επόμενων τριών μηνών,
  • υφίσταται επαρκής οικονομική δυνατότητα ή/και περιουσία του οφειλέτη για την εξόφληση των οφειλών ή πρόκειται για ενήμερη οφειλή ή ρυθμισμένη και ενήμερη οφειλή, για την οποία δεν υφίσταται ανάγκη ρύθμισης,
  • ο οφειλέτης έχει τεθεί σε λύση ή εκκαθάριση οπότε βρίσκεται εκτός πεδίου εφαρμογής του νόμου 4738/2020 (αυτό μπορεί να ισχύει και αν ο οφειλέτης έχει αμετάκλητα καταδικαστεί για φοροδιαφυγή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, υπεξαίρεση, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, δωροληψία, λαθρεμπορία, καταδολίευση δανειστών, χρεοκοπία, ή απάτη, σε βαθμό κακουργήματος, ή αν δεν έχουν τηρηθεί συγκεκριμένες προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος από προηγούμενη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης της οφειλής ή λόγω μη έγκυρης παραίτησης από αίτηση είτε υπαγωγής σε διαδικασία του Ν. 3588/2007 ή του Ν. 3869/2010 ή του Ν. 4605/2019, είτε ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου για επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης ή για κήρυξη πτώχευσης).
  • Επίσης, οι χρηματοδοτικοί φορείς μπορεί να απορρίψουν μία ρύθμιση λόγω μη φερεγγυότητας ή μη βιωσιμότητας του οφειλέτη, ανεπαρκούς οικονομικής δυνατότητας ενεχομένων/αντικειμενικής αδυναμίας εξυπηρέτησης της αιτούμενης ρύθμισης, αίτημα του οφειλέτη για ρύθμιση μόνο με φορείς του Δημοσίου ή αθέτηση ρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν.

Η άλλη πλευρά

Και οι οφειλέτες από την πλευρά τους μπορούν να απορρίψουν προτάσεις ρύθμισης. Μάλιστα, το ποσοστό των απορρίψεων από πλευράς οφειλετών στις πολυμερείς ρυθμίσεις φτάνει σε ποσοστό 36% και στις διμερείς ρυθμίσεις (οφειλέτης με χρέος προς έναν πιστωτή) ανέρχεται σε 21%. Ωστόσο, το 60,7% των προτεινόμενων ρυθμίσεων που απορρίφθηκαν από τους οφειλέτες δεν έχουν αιτιολογία απόρριψης, ενώ η αδυναμία εξυπηρέτησης αιτιολογεί το 21% των απορρίψεων.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή