Κρατικά δάνεια, που έπρεπε κανονικά να αποπληρωθούν σε 15 χρόνια, δηλαδή το 2038, χάρη στη συνετή οικονομική πολιτική Μητσοτάκη και το νοικοκύρεμα στα δημόσια ταμεία θα εξοφληθούν πολύ γρηγορότερα. Αυτή η πρόωρη αποπληρωμή έχει διπλό όφελος για την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας κερδίζει σε χρήμα (από τους τόκους των δανείων), αλλά και σε αξιοπιστία, που βοηθά στη διαπραγμάτευση των νέων δημοσιονομικών στόχων εντός της ΕΕ. Συγκεκριμένα, έως το τέλος του 2023 η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει εντός διετίας το 30% δανείου που θα εξοφλούσε υπό κανονικές συνθήκες σε 15 χρόνια, το μακρινό 2038. Πρόκειται για τη δεύτερη δόση πρόωρης αποπληρωμής του δανείου των 32,3 δισ. ευρώ που πήρε η χώρα από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης με το μνημόνιο του 2010.

 Οφέλη

Τα οφέλη αφορούν 40.000.000 € σε τόκους που μπορούν να αποδοθούν στην κοινωνία, άμεση διαγραφή 5,3 δισ. € δημόσιου χρέους, αλλά προ πάντων ενίσχυση της διεθνούς αξιοπιστίας μας! «Η Ελλάδα προπληρώνει, αναπτύσσεται και η οικονομική πολιτική Μητσοτάκη κερδίζει έδαφος», είναι η εικόνα που σχηματίζεται στις Βρυξέλλες για τη χώρα μας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει την πρόωρη επιστροφή των δανείων στους εταίρους κατά την κρίσιμη Σύνοδο για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα τεθούν, εξασφαλίζοντας έναν ισχυρότερο και πιο αξιόπιστο λόγο. Είναι προφανές, μετά το τέλος της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες θα επανέλθουν αυστηρότεροι, αλλά η εικόνα της χώρας οικονομικά θα διευκολύνει τους ελληνικούς ελιγμούς.

Η κυβέρνηση έχει ήδη αναφέρει στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την πρόθεση να αποπληρώσει πρόωρα επιπλέον 5,3 δισ. € και στις 15 Σεπτεμβρίου το αίτημα αναμένεται να εξεταστεί από το Eurogroup. Το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ συναινεί για την αποπληρωμή του δανείου, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στη Ζώνη του ευρώ… «Ποιος δεν θα ήθελε να του επιστρέψουν δανεικά;», αναρωτιόταν ξένος υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup. Επιπλέον, θα υπάρξει θετική εισήγηση του ESM για το αίτημα της Ελλάδας. Να τονιστεί ότι η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους πρέπει να ψηφιστεί από τα Κοινοβούλια Γερμανίας, Φινλανδίας, Ολλανδίας, Αυστρίας και Σλοβακίας.

Στην ίδια πορεία

 Η κυβέρνηση τονίζει ότι αυτή η αναβάθμιση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και οδήγησε -παρά τις διεθνείς κρίσεις- στη μείωση του χρέους, στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και στην αξιοποίηση των κεφαλαίων που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Απόφαση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει χωρίς παρεκκλίσεις και ταλαντεύσεις την ίδια πολιτική δημοσιονομικής σοβαρότητας και ευθύνης, η οποία αποτελεί και τη μόνη σταθερή βάση για την ανάπτυξη και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 Αναλυτικά, τα θετικά σημεία της κίνησης αυτής είναι: ελάφρυνση του υψηλού χρέους της χώρας (κατά 40.000.000 € από τόκους σε πρώτη φάση), διεθνής αξιοπιστία και αναβαθμισμένη εικόνα της χώρας στις αγορές, έμπρακτη απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει και τα δάνεια του EFSF και του ESM, ύψους 260 δισ. €, και πως η οικονομία της βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία. Με την κίνηση αυτή, λοιπόν, οι «μεγάλοι» οίκοι αξιολόγησης (από τους οποίους εξαρτάται η επισημοποίηση της αναβάθμισής μας) κατανοούν ότι η Ελλάδα δικαιούται την επενδυτική βαθμίδα και οι αγορές θα λάβουν το μήνυμα ότι τα ελληνικά ομόλογα κινούνται σε όλο και καλύτερη απόδοση.

Ταυτόχρονα, ενισχύεται η διαπραγματευτική μας ικανότητα στα ευρωπαϊκά όργανα. Τέλος, λειτουργεί υπέρ μας η συνεχιζόμενη στήριξη από Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ταμείο Ανάκαμψης, που πιστοποιούν τη βιωσιμότητα του χρέους και συμβάλλουν στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για αύξηση των δημόσιων επενδύσεων.

Διεθνείς εκθέσεις

Όλες πλέον οι διεθνείς εκθέσεις συνηγορούν στο ότι «η Ελλάδα κινείται σε απόλυτα ορθή πορεία δημοσιονομικής πειθαρχίας», κάτι που επανειλημμένα τόνιζε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, η έκθεση του σκληροπυρηνικού γερμανικού οίκου αξιολόγησης Scope Ratings (οσονούπω με έγκριση της ΕΚΤ) τονίζει ότι «αν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το ευρωσύστημα είναι πιθανό να στηρίξει την Ελλάδα στο μέλλον, σε περίπτωση δυσμενών εξελίξεων στις αγορές. Η πολιτική σταθερότητα που εξασφαλίστηκε μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ενισχύει την ικανότητα της κυβέρνησης για περαιτέρω υιοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων».

Επόμενες κινήσεις

 Η χώρα μας μέχρι το 2032 πρέπει να έχει αποκλιμακώσει τόσο πολύ τον δείκτη του δημόσιου χρέους της ως ποσοστού του ΑΕΠ, ώστε να μπορεί να δανειοδοτηθεί με βάση τα επιτόκια που θα ισχύουν. Η εικόνα σήμερα είναι η μέρα με τη νύχτα από αυτή που ίσχυε πριν από τέσσερα χρόνια, προ της ανόδου της ΝΔ στην εξουσία. Αυτό εξηγείται ως εξής:

  • Η ελληνική οικονομία έτρεξε με υπεραπόδοση κατά την προηγούμενη τετραετία. ● Κράτησε σταθερή δημοσιονομική πειθαρχία.
  • Κινήθηκε λελογισμένα σε κοινωνικές παροχές.
  • Ο δείκτης του ελληνικού δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ από το 197%, του 2021, υποχώρησε στο 168,9% πέρυσι και προβλέπεται να δια[1]μορφωθεί στο 159,3% φέτος.
  • Ο δείκτης του δημόσιου χρέους βελτιώνεται με ταχύτερους ρυθμούς και αυτό όπως φαίνεται θα ισχύει εκτός απροόπτου και το 2024.
  • Το στοίχημα σε όλα αυτά είναι η σταθερή αύξηση του ΑΕΠ της χώρας την επόμενη τετραετία, εξέλιξη που μάλλον θα επιτευχθεί, καθώς η Ελλάδα θα έχει αυξημένη ροή κοινοτικών κονδυλίων με τη μορφή επιδοτήσεων και δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.
  • Στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγεται και η αυστηρή τήρηση της ίδιας λελογισμένης δημοσιονομικής πολιτικής.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ