Kέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων σημείωσε η TUI για το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ενώ ανέφερε ότι αναμένει το 2023 να κινηθεί κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα.

Σύμφωνα με το Reuters, η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη προ τόκων και φόρων αυξήθηκαν στα 169 εκατ. ευρώ το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου. Πρόκειται για το πρώτο κερδοφόρο καλοκαιρινό τρίμηνο μετά την πανδημία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη 145 εκατ. ευρώ, ενώ η TUI διατήρησε την πρόβλεψη για κέρδη προ τόκων και φόρων πάνω από τα 409 εκατ. ευρώ που εμφάνισε το δημοσιονομικό έτος που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, όταν η κατάργηση των περιορισμών που σχετίζονται με τον Covid άνοιξε τον δρόμο για μια ισχυρή ταξιδιωτική σεζόν σε όλη την Ευρώπη.

Σημειώνεται ακόμα ότι η μέση τιμή των πακέτων διακοπών είναι 7% υψηλότερες από πέρυσι. Η TUI σημείωσε ότι οι καλοκαιρινές της κρατήσεις ήταν στο 95% των προ πανδημίας επιπέδων.

Ο τουριστικός πράκτορας αναμένει ότι το κόστος των πρόσφατων πυρκαγιών στο ελληνικό νησί της Ρόδου θα είναι περίπου 25 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων επαναπατρισμού και των αποζημιώσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της TUI Sebastian Ebel, παρουσιάζοντας τα τριμηνιαία αποτελέσματα στο Αννόβερο, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Το καλοκαίρι του 2023 πηγαίνει πολύ καλά και η ζήτηση για διακοπές παραμένει υψηλή. Η Μεσόγειος παραμένει ο πιο περιζήτητος προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές. Ο καύσωνας στη Βόρεια Ευρώπη τον Ιούνιο και οι πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη έχουν περιορίσει μόνο προσωρινά την πρότερη ισχυρή ανάπτυξη – αλλά συνολικά θα είναι ένα πολύ καλό ταξιδιωτικό καλοκαίρι και μια καλή χρονιά για την TUI το 2023. Για ολόκληρο το έτος συνεχίζουμε να αναμένουμε σημαντική αύξηση σε ετήσια βάση στο υποκείμενο EBIT. Επενδύουμε σήμερα για να συνεχίσουμε να αυξάνουμε σημαντικά την κερδοφορία μας στο μέλλον. Συνεχίζουμε να οδηγούμε τον μετασχηματισμό της TUI και να ενισχύουμε την ανταγωνιστική μας θέση επενδύοντας στους κερδοφόρους τομείς ανάπτυξής μας».

Τα αποτελέσματα:

  • Τα υποκείμενα EBIT του Ομίλου βελτιώθηκαν σημαντικά στα 169 εκατομμύρια ευρώ (προηγούμενο έτος: -27 εκατομμύρια ευρώ)
  • Τα έσοδα αυξάνονται στα 5,3 δισ. ευρώ ή κατά 19 % σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (4,4 δισ. ευρώ)
  • Ο τομέας «Εμπειρίες διακοπών» με ξενοδοχεία, κρουαζιέρες και δραστηριότητες με ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις πέτυχε αύξηση στο υποκείμενο EBIT στα 190 εκατομμύρια ευρώ (από 121 εκατομμύρια ευρώ το 2022)
  • Ο τομέας «Ξενοδοχεία και κρουαζιέρες» με υψηλότερη πληρότητα και αυξημένα ποσοστά κατέγραψε ισχυρή ζήτηση και 5,5 εκατομμύρια επισκέπτες να ταξιδεύουν με την TUI στο γ’ τρίμηνο, έναντι 5,1 εκατομμυρίων το 2022
  • Άνοδο καταγράφουν και οι κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2023, αυξημένες κατά 6% σε ετήσια βάση και σε υψηλότερες τιμές