Το μείζον ζήτημα των ορίων που χωρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα από την αυθαιρεσία και την ανομία, όπως βλέπουμε να γίνεται σε αιγιαλούς και παραλίες, συνιστά προτεραιότητα για την κυβέρνηση και το αμέσως επόμενο διάστημα θα δούμε νέα εργαλεία να μπαίνουν στη μάχη για την πάταξη των παρανομιών.

Σε αυτά περιλαμβάνεται και η τεχνητή νοημοσύνη, όπως προανήγγειλε ο Άκης Σκέρτσος, με στόχο να μπουν κανόνες και να σταματήσει η βίαιη υποβάθμιση του φυσικού και δομη- μένου περιβάλλοντος. Ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» αποκάλυψε ότι οι μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία μέσω της τεχνητής νοημοσύνης θα χρησιμοποιηθούν προσεχώς για να τελειώνουν οι χωροταξικές στρεβλώσεις. «Ετοιμάζουμε ένα νέο σύστημα παρακολούθησης αυθαιρέτων μέσω αεροφωτογραφιών και της αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης, διασυνδεμένο με το σύστημα οικοδομικών αδειών προκειμένου να εντοπίζεται άμεσα η δημιουργία νέων αυθαιρέτων», είπε ο κ. Σκέρτσος.

Αρμοδιότητες

Αναφέρθηκε, επίσης, στις δυσλειτουργίες του όλου συστήματος λόγω της πολυδιάσπασης των αρμοδιοτήτων, γεγονός που επιτρέπει σε όλους όσοι παρανομούν να παραμένουν σε δεκάδες περιπτώσεις ατιμώρητοι. Ο υπουργός Επικρατείας έφερε σαν παράδειγμα τις αυθαιρεσίες και τους τραμπουκισμούς στη Μύκονο για να τονίσει ότι η κυβέρνηση χρειάστηκε να συντονίσει υπηρεσίες που ανήκαν σε επτά υπουργεία και συγκεκριμένα τα Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Τουρισμού, Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Οικονομικών.

«Αυτή η πολυδιάσπαση οδηγεί σε ένα αδύναμο κράτος και προφανώς λειτουργεί προς όφελος όλων εκείνων που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις γραφειοκρατικές “τρύπες” και επικαλύψεις αρμοδιοτήτων», σημείωσε επισημαίνοντας ότι, και με ευθύνη των τοπικών δήμων, υπάρχει δυστυχώς διαχρονικό έλλειμμα στην προστασία του δημόσιου χώρου στην πατρίδα μας.