Λίστα με 27.007 παλιούς και νέους οφειλέτες προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία αλλά και με πολλά επιχειρηματικά φαντάσματα του παρελθόντος, που σήμερα ουσιαστικά δεν υφίστανται, έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΑΑΔΕ. Ο αναλυτικός κατάλογος με τις οφειλές περιλαμβάνει 10.168 φυσικά πρόσωπα και 16.839 επιχειρήσεις με χρέη άνω των 150.000 ευρώ προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ και συνολικά 142,61 δισ. ευρώ.

Πιέσεις

Η δημόσια ανακοίνωση των μεγαλο-οφειλετών γίνεται στο πλαίσιο του νόμου 3943/2011 με στόχο τη «διαπόμπευσή» τους προκειμένου να πιεστούν να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα της φορολογικής διοίκησης για την εισροή εσόδων στα ταμεία του κράτους.

Στη λίστα με τα νομικά πρόσωπα που έχουν τις μεγαλύτερες οφειλές προς το Δημόσιο, χωρίς να τις έχουν ρυθμίσει, φιγουράρουν οι συνήθεις… χρεοκοπημένες επιχειρήσεις, αθλητικά σωματεία που έχουν αλλάξει ΑΦΜ, εταιρείες Μέσων Ενημέρωσης κ.ά.

Ο μεγαλύτερος ιδιώτης οφειλέτης του ελληνικού Δημοσίου είναι ο «Kosta Chris Γεω», ο οποίος χρωστά στα τελωνεία περισσότερα από 425 εκατ. ευρώ και επιπλέον 607 εκατ. ευρώ, με το συνολικό φέσι στο Δημόσιο να ξεπερνά το 1,033 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση με 990 εκατ. ευρώ οφειλής εμφανίζεται ο «Apostolides Panay Δημ» και στην τρίτη με χρέη 794 εκατ. ευρώ ο «Ιωάννου Ιωάνν Νικ». Συνολικά 60 φυσικά πρόσωπα χρωστούν από 108 εκατ. ευρώ έως και 1 δισ. ευρώ ο καθένας και συνολικά 14,81 δισ. ευρώ.

Χωρίς εκπλήξεις

Στη λίστα των νομικών προσώπων οι ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ στις πρώτες θέσεις δεν επιφυλάσσουν εκπλήξεις, καθώς ο μεγαλύτερος οφειλέτης παραμένει η προ πολλού πτωχευμένη Ακρόπολις Χρηματιστηριακή με συνολικές οφειλές που υπερβαίνουν τα 13 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η Ολυμπιακή Αεροπορία με συνολικά χρέη σχεδόν 2,3 δισ. ευρώ (σ.σ.: στη λίστα περιλαμβάνεται και η «Ολυμπιακές Αερογραμμές» με οφειλή 512 εκατ. ευρώ.

Στη δεκάδα βρίσκονται ακόμη η εταιρΕία «ΔΟΜΕΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ COMMUNICATION EXCLUSIVE COMMEX ΕΕ» με χρέη 1,757 διΣ. ευρώ, η «Carrera Mobile», η οποία εμφανίζεται να οφείλει 1,580 δισ. ευρώ, η «ΦΙΛΩΤΑΣ ΣΤΑΘΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» με οφειλές 1,213 δισ. ευρώ, η «ΑΓΙΟΜΑΥΡΙΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦIKA ΕΙΔΗ ΑΕΒΕ» με 1,079 δισ. ευρώ και η «ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ» με 1,033 δισ. ευρώ.

Στις λίστες περιλαμβάνονται πτωχευμένες και κλειστές εδώ και χρόνια επιχειρήσεις όπως η Sprider, το ALTER, η Express Service, η Ασπίς Πρόνοια, η Δάρινγκ, η Εγνατία Ασφαλιστική, της οποίας η ασφαλιστική άδεια έχει ανακληθεί από το 2007, αλλά και η υπό εκκαθάριση παλαιά Τράπεζα Κρήτης. Βρίσκονται ακόμη χρέη ποδοσφαιρικών σωματείων όπως η ΑΕΚ, που υποβιβάστηκε στη Γ’ Εθνική και έκανε επανεκκίνηση, αλλά και του επίσης υποβιβασμένου Ηρακλή. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δεκαεπτά επιχειρήσεις, χρεοκοπημένες και μη, χρωστούν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ η καθεμία και συνολικά 28,7 δισ. ευρώ.

Ενημέρωση

Υπενθυμίζεται ότι τελευταία φορά που είχαν δοθεί αυτά τα στοιχεία ήταν πριν από την πανδημία το 2019 και -σύμφωνα με αυτά- 24.677 μεγαλο-οφειλέτες χρωστούσαν συνολικά 105 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία με το φέσι των μεγαλο-οφειλετών έχουν ανέβει στον ηλεκτρονικό κόμβο της ΑΑΔΕ και, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «όλοι ανεξαιρέτως οι αναφερόμενοι στον κατάλογο μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου ενημερώθηκαν με επαναλαμβανόμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ, ώστε να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς ΔΟΥ/Τελωνεία και προς τον e-ΕΦΚΑ πριν από τη δημοσιοποίηση».

Εταιρείες είσπραξης χρεών… χρωστούν

Ένα από τα… παράδοξα της λίστας των μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου είναι ότι σε αυτή περιλαμβάνονται και εταιρείες διαχείρισης και είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών. Οι εταιρείες, δηλαδή, που αναλαμβάνουν να συγκεντρώσουν τα χρέη (άλλων) ιδιωτών. Τέτοιες περιπτώσεις που καταγράψαμε είναι λόγου χάρη η PRS Prime AE Ενημέρωσης Οφειλετών, με συνολικά χρέη 5.307.716,27 ευρώ, και η ΠΑΝΟ ΑΕ, με ληξιπρόθεσμες οφειλές 445.883,72 ευρώ…

- Αναλυτικά οι λίστες με τις εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία στις ιστοσελίδες www.parapolitika.gr και www.powergame.gr

 Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ