Τον στόχο να φτάσει τα 10 χιλιάδες δωμάτια στη Μεσόγειο και τα 6 χιλιάδες δωμάτια στην Ελλάδα έχει βάλει το αμερικανικό fund HIG Capital Advisors LLC, που διαχειρίζεται κεφάλαια με πάνω από 52 δισ. δολάρια ενεργητικό.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε πρόσφατα ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, ιδρυτής και γενικός διευθυντής της εταιρείας Inventio (μέσω της οποίας εκπροσωπείται αποκλειστικά στην Ελλάδα η HIG Capital), η HIG διαθέτει εννέα ξενοδοχεία με σύνολο 3.500 δωμάτια και ο στόχος είναι να κινηθεί προς ακόμα περισσότερα, με το σύνολό τους να λειτουργεί υπό την «ομπρέλα» της πλατφόρμας Hospitality - Ella Resorts A.E. και με απώτερο στόχο την είσοδο στον διεθνή χάρτη. Γι’ αυτό, άλλωστε, τα στελέχη της αναζητούν ιδανικές περιπτώσεις μονάδων για εξαγορά και rebranding, που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως, για παράδειγμα, τη δυναμικότητα άνω των 250 δωματίων και την τοποθεσία κοντά σε αεροδρόμιο.

78
Μέχρι το τέλος του έτους, η HIG θα έχει προχωρήσει σε πέντε νέες προσθήκες στο χαρτοφυλάκιό της, εκ των οποίων τρεις μονάδες (κόστος επένδυσης περίπου 3 εκατ. ευρώ) βρίσκονται στην Κρήτη, μία στην ηπειρωτική Ελλάδα και μία σε νησιωτική περιοχή - που για την ώρα δεν είναι ανακοινώσιμη. Θυμίζουμε ότι έχει ήδη προηγηθεί η εξαγορά του πρώην ξενοδοχείου «Aldiana» στην περιοχή του Μόχλου Κρήτης, με επενδυτικό πλάνο 50 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση, κατασκευή και αναβάθμιση σε πεντάστερο, με δυναμικότητα 370 δωματίων. Ακόμα, με την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της Mayor Holdings Α.Ε. στην Κέρκυρα το 2019 και την εξαγορά του ποσοστού των παλαιών μετόχων -έπειτα από δική τους πρότασητο 2022, είναι σε εξέλιξη η πλήρης ανακαίνιση και επέκταση τεσσάρων ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητας 1.400 δωματίων, με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά. Πρόκειται για μια επένδυση που στο σύνολό της ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η HIG δραστηριοποιείται στη Ρόδο με τις Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου Α.Ε. έπειτα από την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση μέσω εξαγοράς του ποσοστού των παλαιών μετόχων, με παράλληλη διάσωση του πρώην «Aldemar». Η συνολική επένδυση μέχρι σήμερα υπολογίζεται σε ποσό μεγαλύτερο των 100 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους ανακαίνισης ξενοδοχειακών μονάδων, δυναμικότητας 835 δωματίων, με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά. Μάλιστα, είναι τα μοναδικά ανακαινισμένα ξενοδοχεία στην Ελλάδα σε αυτή την κλάση.

Ενδιαφέρον για ΟΛΘ 

Ο Κ. Μπήτρος έχει εκφράσει ανοιχτά το ενδιαφέρον της HIG για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), απαντώντας θετικά σε μια πιθανή εξαγορά του ποσοστού των εταιρειών συμφερόντων Σαββίδη, υπό την προϋπόθεση ότι θα τεθεί προς πώληση. Η φιλοσοφία, άλλωστε, της εταιρείας δεν είναι να περιορίζεται σε μόνο ένα πεδίο, αφού, όπως πιστεύει και ο Κ. Μπήτρος, «ένας πωλητής μπορεί να πουλάει τα πάντα».

Η HIG θα προχωρήσει σε πέντε νέες προσθήκες, εκ των οποίων οι τρεις μονάδες θα βρίσκονται στην Κρήτη, μια στην ηπειρωτική Ελλάδα και μια σε νησί που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα


Η HIG είναι σε μια διαδικασία μεγέθυνσης των δραστηριοτήτων της όσον αφορά τον κλάδο των logistics, με απώτερο στόχο να δημιουργήσει έναν οργανισμό για εισαγωγές από την Ευρώπη στην Ασία. Γι’ αυτό και τα άμεσα σχέδια είναι να επεκταθεί σε Γερμανία, Ουγγαρία, Αυστρία και Σερβία.

Θυμίζουμε πως μέχρι σήμερα η HIG έχει επενδύσει στην Ελλάδα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα (τόσο για τη διάσωση προβληματικών εταιρειών όσο και για την εξαγορά τους), με βασικότερους σταθμούς τη διάσωση της Μαΐλλης Α.Ε., (2014), τη διαγραφή δανείων άνω των 150 εκατ. ευρώ της Ελληνικής Χαλυβουργίας Α.Ε. (2019) με μετατροπή του οικοπέδου σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τρένου, πλοίου, φορτηγών - trimodal), συνολικού κόστους επένδυσης άνω των 300 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενου ετήσιου οφέλους για την ελληνική οικονομία 70 εκατ. ευρώ, αλλά και την παροχή κεφαλαίων στην Dimand A.E. (2019), που της επέτρεψαν να μεγεθύνει την κεφαλαιακή της αξία από 65 εκατ. σε 170 εκατ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια, κάνοντάς την την πρώτη εταιρεία που μετά την οικονομική κρίση του 2008 μπήκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται επίσης στον κλάδο των logistics, με απώτερο στόχο να δημιουργήσει έναν οργανισμό για εισαγωγές από την Ευρώπη στην Ασία


Στις πιο πρόσφατες κινήσεις εντάσσεται, μεταξύ άλλων, η εξαγορά του ποσοστού των μετόχων, με διατήρηση του management, της Βεϊνόγλου Α.Ε. (2023), με τζίρο 150 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως είπε ο Κ. Μπήτρος, ο τζίρος όλων των εταιρειών που έχει σήμερα στο χαρτοφυλάκιό της η HIG ανέρχεται αυτήν τη στιγμή στα 420 εκατ. ευρώ, με τα 350 εκατ. ευρώ να αφορούν τα logistics και τα υπόλοιπα 70 εκατ. ευρώ το hospitality.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ''MoneyPro'' της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 22/7