Σχεδόν σίγουρο είναι πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων την Πέμπτη, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, παρά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια ορισμένων χωρών ότι μια τέτοια κίνηση θα βλάψει την ανάπτυξη.

Σημειώνεται πως η EKT έχει αυξήσει με τον ταχύτερο ρυθμό όλων των εποχών το κόστος δανεισμού για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό μετά τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία, ο οποίος εκτόξευσε τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Τα βασικά επιτόκια έχουν αυξηθεί κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Ιούλιο, με το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ να βρίσκεται τώρα στο 3,50%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2001. Οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων αναμένεται να συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα, παρά τις κινήσεις άλλων κεντρικών τραπεζών να επιβραδύνουν τον ρυθμό των αυξήσεων.

Στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε πει ότι είναι «πολύ πιθανή» μια νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.

«Ουσιαστικά όλοι αναμένουν αύξηση κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Γιόαχιμ Νάγκελ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας στο RND. Αυτό θα οδηγούσε το επιτόκιο αναφοράς για τις καταθέσεις στο 3,75%.

Με το βλέμμα στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου

Τα στελέχη της ΕΚΤ ανησυχούν πλέον για τον αντίκτυπο της αύξησης των μισθών, καθώς οι εργαζόμενοι απαιτούν υψηλότερους μισθούς για να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος.

Οι ανησυχίες για τον επίμονο πληθωρισμό θα πείσουν τελικά την ΕΚΤ να συνεχίσει τις αυξήσεις πέρα ​​από τη συνεδρίαση της Πέμπτης, εκτιμά η Ούλρικε Κάστενς, οικονομολόγος της DWS.

«Ούτε η αγορά εργασίας ούτε η υποκείμενη τάση των τιμών θα αποδυναμωθούν σημαντικά», είπε προβλέποντας νέα άνοδο τον Σεπτέμβριο.