Αρωγός από την πρώτη στιγμή στέκεται η κυβέρνηση στους πολίτες που δοκιμάστηκαν σκληρά από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.

Ταχύτατα αντέδρασε ο κρατικός μηχανισμός εξαγγέλλοντας δεκατρία μέτρα ουσιαστικής στήριξής τους, πριν ακόμα σβήσουν και οι τελευταίες φλόγες. Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, ανακοίνωσε μέτρα ανακούφισης και στήριξης των πυρόπληκτων πολιτών και των επιχειρήσεων. Οικονομική ενίσχυση θα δοθεί και στους δήμους που δοκιμάστηκαν από τις φωτιές, για την αποκατάσταση των υποδομών στις πληγείσες περιοχές.


Τα μέτρα

1. Τις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα arogi.gov.gr ώστε οι πυρόπληκτοι πολίτες και οι πληγείσες επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για τα πυρόπληκτα κτίρια, η οποία θα καταβάλλεται μετά τις απαραίτητες διασταυρώσεις και τους ελέγχους. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιρίων που υπέστησαν βλάβες από τις πυρκαγιές και τα οποία χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα») ή προσωρινά ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»), με το ποσό της πρώτης αρωγής να ανέρχεται σε 10.000 ευρώ ή σε 5.000 ευρώ, αντίστοιχα.

2. Θα χορηγηθεί δάνειο σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, με κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) για την επισκευή ή την ανακατασκευή των κτιρίων, με την ολοκλήρωση των αυτοψιών, για κτίρια έως και 150 τ.μ.

3: Θα παρασχεθεί επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές, με το ύψος της επιδότησης να κυμαίνεται από 300 έως και 500 ευρώ.

4. Μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr θα χορηγηθεί η πρώτη βοήθεια ως επιχορήγηση για την αντιμετώπιση ζημιών προς πληγείσες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, ανάλογα με το επίπεδο της ζημιάς. Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για μεσαίο εύρος ζημιάς και 4.000 ευρώ για μεγάλο εύρος ζημιάς στα στοιχεία ενεργητικού τους.

5. Θα χορηγηθεί προκαταβολή έναντι της συνολικής επιχορήγησης προς πληγείσες επιχειρήσεις -συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων- και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, σε ποσοστό 20% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς, σε συνέχεια της χορήγησης της πρώτης αρωγής, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε μέρος της ενίσχυσης να καταβάλλεται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη φυσική καταστροφή.

6. Μετά την καταβολή της πρώτης αρωγής και της προκαταβολής σε επιχειρήσεις θα προχωρήσει και η χορήγηση του τελικού ποσού προς τις πληγείσες επιχειρήσεις, με την επιχορήγηση να καλύπτει μέρος της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως αυτή προκύπτει από το έργο των επιτροπών κρατικής αρωγής. Τέλος, όσον αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και εφόσον κριθεί απαραίτητο θα ενεργοποιηθεί το σχήμα επιχορήγησης επί των φυτικών μέσων παραγωγής από την κρατική αρωγή, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τα συναρμόδια υπουργεία και τον ΕΛΓΑ.

7. Θα δοθούν αποζημιώσεις στα νοικοκυριά για οικοσκευή, οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του, προσαυξημένου ανάλογα για πολύτεκνες οικογένειες και ΑμεΑ και οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας κατοικίας, ενώ η εν λόγω ενίσχυση περιορίζεται στο 50% για τις περιπτώσεις δευτερεύουσας κατοικίας, και (γ) οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67%) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

8. Στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών, θα χορηγηθεί αναστολή της πληρωμής των εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων, για έξι μήνες, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί.

9. Αναστολή διενέργειας πλειστηριασμών για έξι μήνες επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληγέντων από την πυρκαγιά. Η αναστολή αφορά στοχευμένα τις επιχειρήσεις που είναι πληγείσες και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους.

10. Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα κτίσματα που χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα ή προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση.

11. Ρυθμίζονται και αναστέλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές στις πυρόπληκτες περιοχές. Η αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων, για έξι μήνες, αφορά στοχευμένα τις πληγείσες από τη φυσική καταστροφή επιχειρήσεις.

12. Διαμορφώνεται ειδικό σχήμα στήριξης της απασχόλησης για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, με την παροχή δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας και χορήγησης αντίστοιχου επιδόματος, ύψους 534 ευρώ, προς τους εργαζόμενους των πληγεισών επιχειρήσεων για ένα τρίμηνο.

13. Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ για την κάλυψη ζημιών σε δίκτυα και υποδομές.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή