Σε «ηλεκτρονικό φακέλωμα» των λειτουργικών εξόδων που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, για να γλιτώσουν φόρο, προχωρεί η ΑΑΔΕ, ζητώντας απ' όλους τους φορείς, ακόμη και από τις ΔΕΚΟ, να αποστείλουν τους λογαριασμούς με τον αριθμό παροχής για κάθε επιτηδευματία ξεχωριστά, προκειμένου να γίνουν ενδελεχείς διασταυρώσεις των δαπανών που δηλώνουν στην εφορία.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση επαγγελματία που έλαβε μήνυμα από την ΕΥΔΑΠ, στο οποίο αναφέρεται ότι «θα πρέπει να δηλώσει την παροχή ή τις παροχές για τις οποίες οι εκδιδόμενοι λογαριασμοί ύδρευσης-αποχέτευσης καταχωρίζονται ως επαγγελματικό έξοδο, προκειμένου -κατ’ εφαρμογήν της φορολογικής νομοθεσίας- τα ηλεκτρονικά τιμολόγια να αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ».

Πλασματικά ποσά

Το μέτρο εφαρμόζεται πρώτη φορά και αποτελεί κομμάτι του δυναμικού σχεδιασμού για τον εντοπισμό και περιορισμό της φοροδιαφυγής με τα νέα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, μπλοκάροντας την πλασματική διόγκωση των δαπανών.

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα μπει τέλος στα κόλπα με τις «φουσκωμένες» δαπάνες στις φορολογικές δηλώσεις των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, με στόχο τον περιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος και τελικά το «κούρεμα» του ποσού του φόρου που πρέπει να καταβάλουν.

Η «επιχείρηση» συλλογής στοιχείων από την ΑΑΔΕ δεν σταματά στην ΕΥΔΑΠ, αλλά ξεκινά από εδώ με τη διαβίβαση δεδομένων για τις συναλλαγές και από άλλες δημόσιες υπηρεσίες που θεωρούνται «κλειδιά» για τη βελτιστοποίηση της στόχευσης των υποθέσεων που θα επιλέγονται για έλεγχο. Ακόμη και οι πιο αθώες πληροφορίες που ανεβάζουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες στην πλατφόρμα myDATA αποτελούν εφαλτήριο για μελλοντικές διασταυρώσεις και φορολογικούς ελέγχους για την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων.

Πακτωλός πληροφοριών

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής, περισσότερες από 1.090.000 επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον ηλεκτρονικά βιβλία, ενώ έχουν εκδοθεί περισσότερα από 1,375 δισεκατομμύριο παραστατικά, με τον τζίρο από την αρχή της χρήσης των MyDΑΤΑ να υπερβαίνει τα 815 δισ. ευρώ. Επίσης, στην εφαρμογή timologio έχουν εγγραφεί 217.380 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, εκδίδοντας ηλεκτρονικά τα τιμολόγιά τους, τα οποία ταυτόχρονα καταχωρίζονται στο MyDΑΤΑ.

Πρόκειται για έναν πακτωλό ηλεκτρονικών πληροφοριών που δεν αφήνει περιθώρια στις επιχειρήσεις να δηλώσουν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες, αφού με το πάτημα ενός και μόνο πλήκτρου βγαίνει μπροστά στην οθόνη κάθε χρήσιμη πληροφορία για το οικονομικό προφίλ τους.

Έτσι, μετά το πέρας των φορολογικών δηλώσεων, παρελαύνουν και διασταυρώνονται από την ΑΑΔΕ οι συναλλαγές για περισσότερους από 1.000.000 επιτηδευματίες που έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν το έντυπο Ε3. Το επόμενο βήμα είναι η κατάρτιση λίστας με τους επαγγελματίες που υπήρξε σημείο αναφοράς από το σύστημα για τα έσοδα και τα έξοδα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Του Μάριου Χριστοδούλου