Πάνω από 1 τρισ. δολάρια εκτιµάται ότι θα φτάσει η οικονοµία της διαστηµικής βιοµηχανίας µέχρι το 2040, σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία του µη κερδοσκοπικού οργανισµού Space Foundation. Μάλιστα, το 2022 έχει καταγραφεί ως χρονιά-ρεκόρ για τον διαστηµικό κλάδο, µε τον τζίρο να ξεπερνά τα 200 δισ. δολάρια σε διεθνές επίπεδο και τον ρυθµό ανάπτυξης να υπερβαίνει το 10% ετησίως. Τα νούµερα αυτά ωθούν συνεχώς περισσότερα ξένα funds και διεθνείς επιχειρηµατικούς οµίλους να εισέλθουν στον διαστηµικό κλάδο, διευρύνοντας τα χαρτοφυλάκιά τους σε διαστηµικές υποδοµές, βάσεις εκτόξευσης, εξελιγµένα συστήµατα επικοινωνίας, ραντάρ και δορυφόρους.

Επενδύσεις

Πριν από λίγες ηµέρες, το Libra Group, ένας ιδιωτικός διεθνής επιχειρηµατικός όµιλος, οι θυγατρικές του οποίου κατέχουν και διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία σε σχεδόν 60 χώρες, εγκαινίασε την πρώτη παγκόσµια αποκλειστική εταιρεία µίσθωσης διαστηµικών υποδοµών, τη Space Leasing International (SLI), που θα κατέχει και θα µισθώνει περιουσιακά στοιχεία κρίσιµης σηµασίας για τη διαστηµική οικονοµία. Η πρώτη επένδυση της SLI περιλαµβάνει την κατασκευή ενός σταθµού εδάφους στη γεωχωρικά κρίσιµη Αλάσκα της Αρκτικής, η οποία είναι ζωτικής σηµασίας για τις πολικές τροχιές που παρακολουθούν την κλιµατική αλλαγή. H κατασκευή αυτή θα είναι προς µίσθωση στον φορέα εκµετάλλευσης RBC Signals, που εδρεύει στο Redmond της Ουάσινγκτον.

Τι ακριβώς σηµαίνει αυτό; Και µε ποιον τρόπο θα µπορούσε να συµβάλει σε άλλους κλάδους, όπως είναι οι µεταφορές, οι ανανεώσιµες πηγές ενέργειας και η γεωργία, καταπολεµώντας ταυτόχρονα την κλιµατική αλλαγή;

«Οι δορυφορικές τεχνολογίες θα µας επιτρέψουν µια άνευ προηγουµένου πρόσβαση σε µετεωρολογικά δεδοµένα που επηρεάζουν τις καλλιέργειες, την πρόβλεψη καταιγίδων, τη δηµιουργία αποδοτικότητας στις µεταφορές που ελαχιστοποιούν τη χρήση ορυκτών καυσίµων και την παροχή συνδεσιµότητας στο ∆ιαδίκτυο στις πιο αποµακρυσµένες περιοχές του κόσµου», εξηγεί στο «MoneyPro» ο CEO της SLI, Alejandro Kerschen.

«Οι δορυφορικές εικόνες και η τηλεπισκόπηση παρέχουν επικαιροποιηµένες, λεπτοµερείς πληροφορίες για το αστικό περιβάλλον, επιτρέποντας στους αρµοδίους να λαµβάνουν τεκµηριωµένες αποφάσεις. Επιπλέον, τα δορυφορικά δεδοµένα για τη βιοµάζα µπορούν να χρησιµοποιηθούν για τη διεξαγωγή αναλύσεων εδάφους από το ∆ιάστηµα, την προστασία της αυτοφυούς οικολογίας και την παρακολούθηση των συστηµάτων αποχέτευσης και των ανθρώπινων επιπτώσεων της ανάπτυξης», συµπληρώνει.

Διαστημικός τουρισμός

Η SLI έχει δεσµευτεί να αποκτήσει ή να κατασκευάσει επιπλέον είκοσι σταθµούς εδάφους σε όλο τον κόσµο εντός των επόµενων τριών ετών, που επίσης θα εκµισθωθούν στην RBC Signals, και παράλληλα σχεδιάζει να επεκταθεί σε διαστηµικούς λιµένες. Ωστόσο, αν και η προσοχή στρέφεται, παγκοσµίως, στον διαστηµικό τουρισµό, µε το πρώτο ξενοδοχείο στο ∆ιάστηµα να είναι έτοιµο να λειτουργήσει µέχρι το 2027, προς το παρόν η SLI δεν έχει «µπει» στην ανερχόµενη αυτή αγορά.

«Επί του παρόντος, το µοντέλο µας δεν επικεντρώνεται στον νεοσύστατο αυτό κλάδο. Καθώς ο διαστηµικός τουρισµός επεκτείνεται, θα µπορούσαµε να οραµατιστούµε ένα µέλλον όπου οι πύραυλοι και τα περιουσιακά µας στοιχεία θα µισθώνονται από φορείς εκµετάλλευσης που εστιάζουν στον διαστηµικό τουρισµό. Πρόκειται για µια βιοµηχανία που αναµένεται να φτάσει τα 1-3 τρισ. δολάρια και, έτσι, βλέπουµε το µέλλον της εµπλοκής µας στον διαστηµικό τοµέα ως απεριόριστο», σχολιάζει σχετικά ο κ. Kerschen, τονίζοντας πως η SLI είναι σε θέση να ξεκλειδώσει τη µετασχηµατιστική δύναµη της χρηµατοδοτικής µίσθωσης για να υποστηρίξει πελάτες από όλο τον κόσµο στο να αποκτήσουν πρόσβαση στο ∆ιάστηµα.

Σχετικά µε το αν τα επόµενα πέντε χρόνια το space travelling θα είναι η νέα εναλλακτική τάση, ο Al. Kerchen απαντά: «Ισως όχι στα επόµενα πέντε χρόνια, αλλά σίγουρα στις επόµενες δεκαετίες. Για να εµπορευµατοποιήσουµε τα διαστηµικά ταξίδια, χρειαζόµαστε µια εισροή πρωτοπόρων που έχουν το κεφάλαιο να κατασκευάσουν και να δοκιµάσουν νέο εξοπλισµό και τεχνολογίες. Αυτό απαιτεί ένα ισχυρό οικοσύστηµα της διαστηµικής βιοµηχανίας, το οποίο περιλαµβάνει µια διαφοροποιηµένη και ισχυρή αλυσίδα αξίας. Η SLI συµβάλλει στη δηµιουργία αυτών των θεµελίων, ώστε οι όποιοι καινοτόµοι να µπορούν να δηµιουργήσουν το µέλλον του ∆ιαστήµατος».

Από την πλευρά της, η Ροσάννα Μόρτογλου, Chief Representative του Libra Group στην Ελλάδα, υπογραµµίζει σε επικοινωνία µε το «MoneyPro» πως οι άνθρωποι προσπαθούν πάντα να διευρύνουν τα όρια του εφικτού, και το ∆ιάστηµα είναι για πολλούς το επόµενο σύνορο, ωστόσο η εµπορευµατοποίηση των διαστηµικών ταξιδιών δεν αποτελεί, για την ώρα, αντικείµενο της SLI. «Αν και αναµένουµε ότι τα επόµενα χρόνια θα προκύψουν πολλοί φιλόδοξοι προορισµοί, θα χρειαστεί πολλή δουλειά από κορυφαίους τεχνολόγους και ειδικούς σε θέµατα ασφάλειας, καθώς και συνεργασία του ιδιωτικού και του δηµόσιου τοµέα, για να γίνουν τα διαστηµικά ταξίδια µια ασφαλής και βιώσιµη επιλογή», καταλήγει.

Δημοσιεύθηκε στο Μoneypro στις 1/6/2023