Θέμα ολίγων εβδομάδων είναι η επενδυτική βαθμίδα για την χώρα μας σύμφωνα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα. Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την αισιοδοξία του η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και μάλιστα σύντομα.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι «είχαμε εκλογές πριν από λίγες μέρες, υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση τώρα με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Πρόσθεσε ότι «αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις, επομένως είμαι σίγουρος ότι μετά τις δηλώσεις που θα κάνει η κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών».

Σημειώνεται ότι οι τρεις βασικοί οίκοι αξιολογούν την Ελλάδα ελάχιστα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου αναμένουμε τρεις προγραμματισμένες αξιολογήσεις για την Ελλάδα. Ειδικότερα, στις 15 Σεπτεμβρίου αναμένουμε την αξιολόγηση της Moody’s, στις 20 Οκτωβρίου από την Standard & Poor’s και στις 2 Δεκεμβρίου από τη Fitch.

Η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτικές βαθμίδες, έπειτα από 13 χρόνια, αναμένεται να αποκλιμακώσει σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης για το κράτους και τις επιχειρήσεις.