Συναγερμός σήμανε τα τελευταία 24ωρα στην ΑΑΔΕ, καθώς ο ειδικός αλγόριθμος για τον εντοπισμό «μαύρου» χρήματος, έδειξε ότι κάτι δεν πάει καλά στην Μύκονο, αναφορικά με τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακινήτων

Ήδη έχουν αρχίσει εκτεταμένες διασταυρώσεις των Ε9, όπου δηλώνεται η ακίνητη περιουσία, με τα Ε2, όπου πρέπει να δηλώνονται τα εισοδήματα από ακίνητα και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι κάποιοι βάζουν συστηματικά στην τσέπη τους χιλιάδες ευρώ από πολυτελείς βίλες, χωρίς να τα δηλώσουν στην εφορία. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μύκονος είναι μόνο η αρχή, καθώς το ίδιο πρόγραμμα διασταυρώσεων θα ενεργοποιηθεί και σε άλλα νησιά, όπου κυρίως το καλοκαίρι ρέει άφθονο χρήμα για τη μίσθωση πολυτελών κατοικιών, το οποίο είτε είναι εξ ολοκλήρου «μαύρο» είτε δηλώνεται στην εφορία σε ένα μικρό ποσοστό.  

Έλεγχοι

Πάντως, οι διασταυρώσεις νέου τύπου δεν είναι το μοναδικό «όπλο» που θα επιστρατεύσει η ΑΑΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, με στόχο μετρήσιμα αποτελέσματα σε ορατό χρονικό ορίζοντα, καθώς, μεταξύ άλλων, μέσα στον Ιούλιο αρχίζουν πιλοτικά οι επιτόπιοι έλεγχοι και διασταυρώσεις με tablet.

Υπολογίζεται ότι στη «γκρίζα» ζώνη της οικονομίας κρύβονται τουλάχιστον 60 δις. ευρώ, που μένουν αφορολόγητα. Ειδικά όσον αφορά στο ΦΠΑ, οι απώλειες των 6 δις. ευρώ, έχουν περιοριστεί σε περίπου 2,5 δισ.