Πέραν του Ατλαντικού βλέπει πλέον η εταιρεία Mytilineos για περαιτέρω ανάπτυξη. Αν και η στρατηγική της επέκτασης δεν εξειδικεύθηκε, εντούτοις προκάλεσαν αίσθηση οι απόψεις του ιδρυτή και επικεφαλής της εταιρείας, Ευάγγελου Μυτιληναίου, ακόµα και περί µεταφοράς της έδρας στο εξωτερικό.

Ο επικεφαλής του Mytilineos Group δεν θέλησε να δώσει λεπτοµέρειες, υποσχόµενος στους µετόχους της εταιρείας ότι θα µιλήσει µετά τη δηµοσιοποίηση των αποτελεσµάτων α’ εξαµήνου 2023, που θα γίνει στο τέλος Ιουλίου. Με τον τρόπο αυτόν, όπως ανέφερε ο επιχειρηµατίας, δεν θέλησε να συνδέσει τις όποιες ανακοινώσεις του µε τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και την επικείµενη εκλογική αναµέτρηση της 25ης Ιουνίου.

89
Για το ενδεχόµενο µεταφοράς της έδρας στο εξωτερικό, ο επικεφαλής της εταιρείας περιορίσθηκε να αναφέρει ότι η απουσία επενδυτικής βαθµίδας από τη χώρα στερεί από την εταιρεία του (φθηνά) κεφάλαια και υπεραξίες, γεγονός που κάνει τους µετόχους της να γκρινιάζουν. Η µετοχή διαπραγµατεύεται σε πολύ χαµηλά επίπεδα σε σχέση µε την αξία της επιχείρησης, αφού η απουσία επενδυτικής βαθµίδας της χώρας κρατά εκτός της εγχώριας αγοράς µεγάλους θεσµικούς επενδυτές, που δεν επενδύουν στη χώρα λόγω του αναδυόµενου χαρακτήρα της.

Πάντως, σηµείωσε ότι, εφόσον η χώρα περάσει στις ανεπτυγµένες αγορές -κάτι που όλοι αναµένουν να συµβεί σύντοµα-, θα υπάρξει µια επενδυτική έκρηξη κεφαλαίων, που -όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος- αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο παραµονής της εταιρείας και της έδρας της στην Ελλάδα. Επιπλέον, ο επιχειρηµατίας δεν δίστασε να σηµειώσει ότι η απελθούσα κυβέρνηση της Ν.∆. υπερφορολόγησε τα κέρδη των (ενεργειακών) επιχειρήσεων και επέκρινε ιδιαίτερα τις προεκλογικές κόντρες για τους φόρους, οι οποίοι, όπως είπε, παραπέµπουν στην άχαρη περίοδο των µνηµονίων. Αναφερόµενος στο γνωστό ζήτηµα της παροχής κινήτρων στις πράσινες επενδύσεις, ο πρόεδρος του Mytilineos Group αλλά και του Συνδέσµου Ενωσης Μετάλλου Ευρώπης (Eurometaux) εξέφρασε για άλλη µία φορά τη βεβαιότητά του για τα ισχυρά κίνητρα που έχει θεσπίσει η Βόρεια Αµερική (ΗΠΑ και Καναδάς) για την προσέλκυση πράσινων επενδύσεων. Οπως είπε, οι Βορειοαµερικανοί ρίχνουν «ζεστό» χρήµα, ενώ η Ενωµένη Ευρώπη µένει σε… ευχολόγια.

Τα κίνητρα

Ολα δείχνουν ότι µετά τη µεγάλη επένδυση του Mytilineos Group στον Καναδά, µε την αγορά πέντε φωτοβολταϊκών ύψους 1,16 δισ. ευρώ, η εταιρεία «καλοβλέπει» τα παρεχόµενα κίνητρα της Βόρειας Αµερικής για νέες επενδύσεις. Ως πρώτη, δε, κίνηση αναµένεται η δηµιουργία µιας νέας µονάδας αλουµινίου στην Αµερική. Οπως εξήγησε ο ίδιος, µια τέτοια δραστηριότητα τη γνωρίζει πολύ καλά η εταιρεία, ενώ επιπλέον το υλικό αυτό του αλουµινίου θεωρείται «πράσινο». Είναι ανθεκτικό όπως ο χάλυβας, ελαφρύ στη διαχείρισή του και έχει µικρότερη κατανάλωση ενέργειας στην επεξεργασία του. Αναφερόµενος στην επένδυση του Mytilineos Group στον Καναδά -τη µεγαλύτερη που έχει πραγµατοποιήσει µέχρι σήµερα εκτός Ελλάδος-, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι η εταιρεία του λαµβάνει επιδότηση 30% και ότι λόγω αυτής ο εσωτερικός συντελεστής απόδοσης (IRR) της επένδυσης διευρύνεται κατά 2 έως 2,5 (ποσοστιαίες) µονάδες. Εξήρε, δε, την κυβέρνηση του Καναδά για τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε έναντι των ΗΠΑ, όταν οι τελευταίες ανακοίνωσαν τον νόµο µε τίτλο «Infl ation Reduction Act (IRA)», γνωστό και ως Νόµο Biden.

Πάντως, η εταιρεία Μυτιληναίου φαίνεται να διάγει µία από τις καλύτερες περιόδους στην ιστορία της. Η κεφαλαιοποίησή της έχει ξεπεράσει για τα καλά τα 4 δισ. ευρώ και µε βάση αυτήν κατατάσσεται 6η στο Χ.Α.

Το 2022 η εταιρεία πέτυχε έσοδα και κέρδη-ρεκόρ, µε τον κύκλο εργασιών στα 6,3 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη µετά από φόρους στα 466 εκατ. ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στο ‘’MoneyPro’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 10/6