Με το... πάσο τους συνεχίζονται οι υποβολές των φορολογικών δηλώσεων.

Αν και η πλατφόρμα άνοιξε πιο νωρίς από ποτέ, έχουμε μπει στην 70ή μέρα λειτουργίας της, έχουν υποβληθεί μόλις 2,4 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, έχουν πατήσει δηλαδή το... κλικ λίγο περισσότεροι από το 1/3.

Σημειώνεται πως μετά και την παράταση που δόθηκε απομένουν 53 ημέρες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 31 Ιουλίου, το οποίο σημαίνει ότι χοντρικά θα πρέπει να υποβάλλονται περί τις 77.000 αιτήσεις την ημέρα, όταν ο έως τώρα μέσος όρος είναι μόλις 34.000, πολύ κάτω δηλαδή από τις μισές, σύμφωνα με το skai.gr.

Από την επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων προκύπτει ότι:

-Περισσότερες από τις μισές δηλώσεις, το 52,3%, είναι μηδενικές.

-Το 16,9%, περίπου 410.000 δηλώσεις, είναι πιστωτικές κι έχουν λαμβάνειν €341 κατά μέσο όρο. Με βάση τα στοιχεία, σχεδόν 7 στους 10 δεν πληρώνουν φόρο.

-Το υπόλοιπο 30,8% των δηλώσεων είναι χρεωστικό. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 746.235 ΑΦΜ καλούνται να πληρώσουν €669 εκατ. φόρο εισοδήματος. Κατά μέσο όρο ένα χρεωστικό ραβασάκι ανέρχεται σε €896,5.

Καθώς οι φορολογούμενοι δεν υποβάλλουν για την ώρα τις φορολογικές τους δηλώσεις, η ΑΑΔΕ «τρέχει» τις διαδικασίες για τις μηχανές της επιστροφής φόρου. Ήδη 265.745 ΑΦΜ, περισσότεροι από τους μισούς δικαιούχους δηλαδή, έχουν ήδη λάβει την επιστροφή φόρου που τους αναλογεί ύψους €58,1 εκατ.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό:

-Όσοι δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ούτε και έχει δεσμευθεί η φορολογική τους ενημερότητα, παίρνουν τα χρήματά τους σε εβδομαδιαία βάση.

-Όσοι δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας αλλά έχουν φορολογικές οφειλές και δικαιούνται επιστροφής φόρου, ο συμψηφισμός γίνεται κάθε πρώτη και τρίτη εβδομάδα του μήνα.

-Όσοι υποβάλλουν φορολογική δήλωση μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, τυχόν επιστροφή φόρου που δικαιούνται θα συμψηφισθεί με τον ΕΝΦΙΑ.

-Οφειλές από τον φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού να χορηγείται η έκπτωση 3%.
Με πληροφορίες από skai.gr