Στην επενδυτική βαθμίδα και στο πότε θα δοθεί στην Ελλάδα αναφέρεται η JP Morgan, που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους μια νέα θητεία της Νέας Δημοκρατίας στη διακυβέρνηση της χώρας διασφαλίζει την ανάπτυξη, ενώ κάνει τις προτάσεις της για τα ελληνικά ομόλογα. 

Όπως αναφέρει η έκθεση της αμερικανικής τράπεζας, μια δεύτερη θητεία της Νέας Δημοκρατίας υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί την καλύτερη εγγύηση προκειμένου η Ελλάδα να διατηρηθεί στην τροχιά των δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων.

Η JP Morgan θεωρεί ότι η Νέα Δημοκρατία θα επικρατήσει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, μετά την ευρεία νίκη της στην αναμέτρηση του Μαΐου, επικρατώντας με ποσοστό πολύ μεγαλύτερο του αναμενομένου. Το σύστημα της απλής αναλογικής δεν επέτρεψε τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Ωστόσο, το μπόνους των επιπλέον εδρών στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα φέρει τη Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση της χώρας για δεύτερη συναπτή θητεία, έχοντας εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Έτσι, θα αποφευχθούν οι πολιτικές ζυμώσεις για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού. 

Mετά τον Σεπτέμβριο η επενδυτική βαθμίδα

Η JP Morgan τονίζει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να καταγράφει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, ωστόσο η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν πρόκειται να έρθει νωρίτερα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 

Οι τρεις εκ των τεσσάρων οίκων αξιολόγησης που αναγνωρίζονται από το Ευρωσύστημα (Fitch, DBRS και Standard & Poor’s) αξιολογούν το ελληνικό αξιόχρεο μία βαθμίδα χαμηλότερα της επενδυτικής διαβάθμισης, με τον πρώτο οίκο να «δίνει ραντεβού» την ερχόμενη Παρασκευή, δημοσιεύοντας την αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία.

Η JP Morgan θεωρεί ότι με τις δεύτερες εκλογές να εκκρεμούν, είναι πολύ δύσκολο ο Fitch να προχωρήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας και προκρίνει το β’ εξάμηνο του έτους για να συμβεί αυτό, από τον οίκο DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, από τον Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου και από τον Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Ερώτημα παραμένει πώς θα κινηθεί ο οίκος Moody’s, ο οποίος τοποθετεί το ελληνικό αξιόχρεο τρεις βαθμίδες χαμηλότερο της επενδυτικής βαθμίδας.

Για τα ελληνικά ομόλογα

Όσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα, οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας δεν συνιστούν την αγορά τους, καθώς θεωρούν ότι υπεραποδίδουν (overwight) σε σχέση με τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά. 

Για τα ελληνικά ομόλογα οι αναλυτές κρίνουν ότι επί της παρούσης υπεραποδίδουν αισθητά σε σχέση με τους αντίστοιχους κρατικούς τίτλους των χωρών της Ευρωζώνης. Η υπεραπόδοση αυτή ειδικά παρατηρείται κατόπιν της 21ης Μαΐου και της ευρείας επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας.