Πολλές είναι οι καταγγελίες οφειλετών για συνεχή τηλεφωνήματα -και μάλιστα όλες τις ώρες- από κάποιες εισπρακτικές εταιρείες. Πλέον αυτό αλλάζει και θα μπουν όρια στα τηλεφωνήματα των εισπρακτικών εταιρειών προς τους οφειλέτες σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.

Με βάση το ρεπορτάζ της εκπομπής Κοινωνία Ώρα MEGA, θα υπάρχει καλύτερη οριοθέτηση επικοινωνίας δικηγορικών γραφείων (που λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρείες) με τους οφειλέτες. Τα τηλεφωνήματα των γραφείων που εκπροσωπούν εισπρακτικές εταιρείες με τους οφειλέτες θα πραγματοποιούνται μόνο 1 φορά ανά 2 ημέρες και μάλιστα σε εργάσιμες ημέρες (9:00 – 20:00). Επίσης θα απαγορευτούν τα τηλεφωνήματα στο χώρο εργασίας των οφειλετών.

«Οι εισπρακτικές εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα δεδομένα των οφειλετών για τους σκοπούς, για τους οποίους διαβιβάσθηκαν από τον δανειστή, καθώς και για την υπεράσπιση δικαιώματος τους ενώπιον των δικαστηρίων ή άλλης δημόσιας αρχής. Απαγορεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις στις εταιρείες, η διαβίβαση των στοιχείων σε τρίτους, με ή χωρίς αντάλλαγμα, καθώς και η χρήση τους για άλλους σκοπούς», αναφέρεται στην τροπολογία.


Ποιος είναι ο ρόλος των εισπρακτικών εταιρειών

Οι εισπρακτικές εταιρείες έχουν δυο βασικούς ρόλους: Να ενημερώνουν τους οφειλέτες για τα χρέη. Να διαπραγματεύονται μαζί τους για τους όρους αποπληρωμής (κατ΄εντολή των πιστωτικών ιδρυμάτων).

Τα πρόστιμα

Σε περιπτώσεις που οι εισπρακτικές εταιρείες παραβιάζουν τις από το νόμο υποχρεώσεις τους κινδυνεύουν με πρόστιμα που ξεκινάνε από τα 5.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν ακόμα και έως τα 500.000 ευρώ, ενώ υπάρχει διπλασιασμός σε περίπτωση υποτροπής.

Ο οφειλέτης μπορεί να στραφεί κατά της εισπρακτικής σε περίπτωση απειλής ή εκβίασης ή εξύβρισης.

Οι απαγορεύσεις

Στις εισπρακτικές εταιρείες απαγορεύεται:

- Η άσκηση σωματικής βίας, ψυχολογικής πίεσης ότι τάχα διακινδυνεύουν τα περιουσιακά στοιχεία ή η ζωή του οφειλέτη ή των οικείων του.
- Δεν επιτρέπονται πράξεις οι οποίες ασκούνται μόνο από δικηγόρους (π.χ έγγραφα πλειστηριασμού).