Διπλά αναδρομικά από κύριες και επικουρικές συντάξεις μέχρι 12.000 ευρώ θα λάβουν μέσα στον Σεπτέμβριο 40.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι που έχουν περισσότερα από 10 χρόνια πρόσθετης ασφάλισης.

Τα αναδρομικά προκύπτουν από δύο τρόπους:

α) από την ένταξή τους στα νέα βελτιωμένα ποσοστά υπολογισμού συντάξεων που προέβλεπε ο ν. Βρούτση μετά τα 30 έτη ασφάλισης και

β) στις περιπτώσεις που έχει επιβληθεί περικοπή της σύνταξης κατά 30%, αλλά και όσες έχουν τεθεί σε αναστολή.


Οι βίαιες συνταξιοδοτήσεις που προκάλεσε ο νόμος Κατρούγκαλου την περίοδο 2016-2018, όταν υπήρχαν ακόμα «παράθυρα» για τη συνταξιοδότηση χιλιάδων εργαζομένων νωρίτερα του 62ου έτους της ηλικίας τους, αλλά ταυτόχρονα και οι οριζόντιες περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων κατά 30%, που προέβλεπε ο νόμος, οδήγησαν χιλιάδες συνταξιούχους -που βγήκαν με χαμηλούς συντελεστές σύνταξης- και πάλι στην εργασία, με αποτέλεσμα αυτή την επταετία να συμπληρώνουν πολλοί πάνω από 35-40 χρόνια ασφάλισης. Υπολογίζεται από τον ΕΦΚΑ ότι σήμερα υπάρχουν ακόμα 120.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι.

Συγκεκριμένα, ο απασχολούμενος συνταξιούχος, μετά τη διακοπή της αναληφθείσας εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, μπορεί -κατόπιν αιτήσεώς του- να λαμβάνει επιπλέον ποσό στην κύρια και την επικουρική του σύνταξη. Για την κύρια σύνταξη χορηγείται ποσό το οποίο προκύπτει με βάση τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές, φυσικά μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου.

Τι προβλέπεται

Σε ό,τι αφορά την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση. Πράγμα που σημαίνει ότι όσοι συνταξιούχοι εργάστηκαν δεν έχουν λάβει τη νόμιμη αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης, ενώ καταβάλλουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή δεν εισπράττουν την ανταποδοτικότητα των εισφορών τους, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία (ν. 4670/2020).

Οι καταβληθείσες εισφορές χρησιμοποιούνται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης και της επικουρικής σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων. Δηλαδή, ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιείται από τους απασχολούμενους συνταξιούχους μπορεί να αξιοποιηθεί για καταβολή επιπλέον ποσού στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, τόσο στις περιπτώσεις όπου γίνεται περικοπή όσο και στις περιπτώσεις όπου γίνεται αναστολή της σύνταξης.

Ο χρόνος της απασχόλησής τους αξιοποιείται με προσαύξηση της σύνταξής τους. Η προσαύξηση υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης που αντιστοιχούν στον χρόνο της απασχόλησής τους, ξεκινώντας από το ποσοστό που αντιστοιχεί στο πρώτο έτος που είναι 0,77% και τις αποδοχές που έχουν κατά το διάστημα της απασχόλησής τους στις οποίες υπολογίστηκε η κράτηση 20% για τον κλάδο σύνταξης.

Να σημειωθεί ότι επανυπολογισμό των συντάξεών τους μπορούν να ζητήσουν από τον ΕΦΚΑ και οι ίδιοι οι συνταξιούχοι είτε με επιστολή τους είτε και με αποστολή εγγράφων (συνταξιοδοτική απόφαση, ενημερωτικό σύνταξης) είτε καλώντας στο 1555 είτε με επιστολή στο τμήμα επανυπολογισμού συνάξεων του ΕΦΚΑ της περιοχής τους.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 26/5