Εξοικονόµηση στους λογαριασµούς του ηλεκτρικού ρεύµατος που αγγίζει τα 3.000 ευρώ ετησίως θα δουν οι δικαιούχοι του προγράµµατος «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» του Υπουργείου Ενέργειας, συνολικού προϋπολογισµού 238 εκατ. ευρώ, η πλατφόρµα του οποίου είναι πλέον διαθέσιµη. Επί της ουσίας, το πρόγραµµα παρέχει τη δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά και αγρότες να παράγουν το ρεύµα που χρειάζονται. ∆ικαιούχοι του προγράµµατος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα µπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους µικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασµό µε σύστηµα αποθήκευσης (µπαταρία). Για τα νοικοκυριά η επιδότηση του συστήµατος φωτοβολταϊκού ξεκινά από 45% και φτάνει το 75%, ενώ για τους αγρότες τα αντίστοιχα ποσοστά κυµαίνονται µεταξύ 40% και 60%. Η συνολική επιδότηση του συστήµατος φωτοβολταϊκού µε µπαταρία µπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και έως 10.000 ευρώ για αγρότες.

Παράλληλα προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτοµα µε αναπηρία, συζύγους και εξαρτώµενα µέλη ατόµων µε αναπηρία, µονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Άμεσα η υποβολή των αιτήσεων και η έγκρισή τους

Η υποβολή των αιτήσεων, καθώς και η έγκρισή τους γίνονται άµεσα, γρήγορα και αυτοµατοποιηµένα, χωρίς ταλαιπωρία και περίπλοκη γραφειοκρατία, µέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρµας του ∆Ε∆∆ΗΕ και της χρήσης των κωδικών Taxisnet. Το σύστηµα υποβολής αιτήσεων θα παραµείνει ανοιχτό µέχρις εξαντλήσεως των διαθέσιµων πόρων, µε απώτατο όριο το τέλος Ιουνίου 2024.
Κάθε φυσικό πρόσωπο µπορεί να υποβάλει µόνο µία αίτηση, για µία και µόνο κατοικία, κύρια ή δευτερεύουσα, η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύµατος. Οι αγρότες µπορούν να υποβάλουν παραπάνω από µία αιτήσεις, ανάλογα µε τον αριθµό παρόχων ρεύµατος αγροτικής χρήσης που διαθέτουν, καθώς και µία αίτηση για την κατοικία τους.

00

Ο συνολικός προϋπολογισµός του προγράµµατος είναι 238 εκατ. ευρώ, προέρχεται από πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας και κατανέµεται ως εξής:

  • Για τα ευάλωτα νοικοκυριά διατίθενται 45 εκατ. ευρώ.
  • Για πολίτες µε ατοµικό εισόδηµα <= 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδηµα <= 40.000 ευρώ θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ.
  • Για πολίτες µε ατοµικό εισόδηµα >20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδηµα >40.000 ευρώ θα διατεθούν 63 εκατ. ευρώ.
  • Αποκλειστικά για επαγγελµατίες αγρότες και αγρότες ειδικού καθεστώτος θα διατεθούν 30 εκατ. ευρώ. Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύµβαση Σύνδεσης µε τον ∆Ε∆∆ΗΕ, αλλά να µην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθµός.
Σύµφωνα µε την προκήρυξη του προγράµµατος, ο σταθµός αυτός µπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή στο δώµα κτιρίου (στα οποία συµπεριλαµβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ., αποθήκες και χώροι στάθµευσης) ή στο έδαφος.

Ο στόχος

Στόχος του προγράµµατος είναι η έως και πλήρης κάλυψη του κόστους της µπαταρίας και των δαπανών ανάπτυξης και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες, η επιδότηση της µπαταρίας είναι 100%, ενώ για την τρίτη και την τέταρτη κατηγορία είναι 90%.

Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθµό µε µπαταρία, ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθµού µε ή χωρίς µπαταρία.

3.000 ευρώ ετησίως θα φτάσει η εξοικονόµηση στους λογαριασµούς του ηλεκτρικού ρεύµατος για τους δικαιούχους του προγράµµατος


Οι αιτήσεις επιχορήγησης µπορούν να υποβάλλονται από τους ενδιαφεροµένους µέχρι την 30ή Ιουνίου 2024 ή µέχρι την κάλυψη όλων των διαθέσιµων πόρων ανά κατηγορία.

Η µέγιστη εγκατεστηµένη ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθµού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8 kW. Αντίστοιχα, ως προς την µπαταρία, η µέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8 kWh. Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, µετά το άνοιγµα της πλατφόρµας για την υποδοχή των αιτήσεων, δήλωσε σχετικά: «Πιστοί στην ενεργειακή µας πολιτική, συνεχίζουµε να δηµιουργούµε καινοτόµα προγράµµατα που συµβάλλουν στη σταθερή µείωση των λογαριασµών ρεύµατος των πολιτών, αλλά και στον περιορισµό του περιβαλλοντικού µας αποτυπώµατος. Με το πρόγραµµα “Φωτοβολταϊκά στη στέγη” κάνουµε ένα αποφασιστικό βήµα προς την ενεργειακή δηµοκρατία, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά και αγρότες θα αποκτήσουν ενεργειακή αυτονοµία, παράγοντας και αποθηκεύοντας τη δική τους βιώσιµη ενέργεια. Αποτελεί σταθερή απόφασή µας η πορεία προς την πράσινη µετάβαση να γίνεται µε δικαιοσύνη για όλους».

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’MoneyPro’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 6/5/23