«Υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε», διεμήνυσε η Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, κατά την οποία αποφασίστηκε νέα αύξηση επιτοκίων, αν και με μικρότερο ρυθμό, κατά 25 μονάδες βάσης. «Δεν θα κάνουμε παύση», υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές, παρά την επιβράδυνση των τελευταίων μηνών, ενώ παρακολουθείται στενά ο αντίκτυπος τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και στον τραπεζικό τομέα.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να παραμένουν πολύ υψηλές και για πάρα πολύ καιρό. Υπό το φως των συνεχιζόμενων υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, το Δ.Σ της ΕΚΤ αποφάσισε τη νέα αύξηση κατά 25 μ.β., ανέφερε. Όπως είπε, ο βασικός πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, αλλά οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. Ταυτόχρονα, δήλωσε, οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων μεταδίδονται δυναμικά στη χρηματοδότηση και τις νομισματικές συνθήκες της ζώνης του ευρώ, ενώ οι καθυστερήσεις και η ισχύς μετάδοσης στην πραγματική οικονομία παραμένουν αβέβαιες.

Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής θα φτάσουν σε επίπεδα αρκετά περιοριστικά ώστε να επιτευχθεί έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και θα διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί, είπε η κ. Λαγκάρντ.

Προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα

Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ «θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα» για να καθορίσει το κατάλληλο επίπεδο επιτοκίων και πόσο καιρό θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα.

Σημείωσε ακόμη ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει την επανεπένδυση μετρητών από το χρέος μέσω του Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων (APP) ύψους 3,2 τρισ. ευρώ από τον Ιούλιο. «Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει όλες τις πληρωμές κεφαλαίου από τίτλους που λήγουν. Η μείωση θα ανέλθει σε 15 δισ. ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2023. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει να διακόψει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του APP από τον Ιούλιο του 2023», είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,1% το α’ τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας, η χαλάρωση των σημείων συμφόρησης στον εφοδιασμό και η στήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν στηρίξει την οικονομική ανθεκτικότητα, υπογράμμισε.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η ιδιωτική εγχώρια ζήτηση και η κατανάλωση παραμένουν αδύναμες. Πρόσθεσε ότι η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένει πιο αδύναμη σε σχέση με την περίοδο πριν από τον «αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και του λαού της».

Προειδοποίησε ότι η οικονομία της ευρωζώνης αποκλίνει, εξηγώντας ότι η μεταποίηση λειτουργεί μέσα από ένα πλήθος παραγγελιών, αλλά οι προοπτικές της χειροτερεύουν. Ταυτόχρονα ο τομέας των υπηρεσιών αναπτύσσεται, επωφελούμενος από τη χαλάρωση των περιορισμών Covid-19.

Υπενθύμισε ότι η ανεργία στην ευρωζώνη έπεσε στο ιστορικό χαμηλό του 6,5% τον Μάρτιο, αλλά οι μέσες ώρες εργασίας παραμένουν κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ανάκληση των μέτρων για την ενέργεια

Στη συνέχεια, η Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να ανακαλέσουν τα μέτρα στήριξης που έλαβαν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ώστε να διατηρηθούν χαμηλά οι λογαριασμοί νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σε διαφορετική περίπτωση, είπε, η ΕΚΤ θα έπρεπε να αυξήσει τα επιτόκια υψηλότερα.

Σημείωσε δε ότι στο πλαίσιο της εξασθένισης της ενεργειακής κρίσης, η ανάκληση των μέτρων θα πρέπει να γίνει συντονισμένα.

Με τον τρόπο αυτόν θα αποφευχθεί μία αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες θα απαιτούσαν μια ισχυρότερη απάντηση στη νομισματική πολιτική.