Οι αυξήσεις των συντάξεων για το 2024 έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Το δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ, καθώς ο μηχανισμός στήριξης με βάση το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό θα εφαρμόζεται με συνέπεια. Οι κανόνες αυξήσεων των συντάξεων είναι πλέον σαφείς. Ήδη τους έχει προδιαγράψει ο πρωθυπουργός, με τη φράση ότι «πάμε σε σταθερές αυξήσεις επί των συντάξεων θεσμικού χαρακτήρα».

Αποδοχές

Οι βασικές παράμετροι των αυξήσεων του 2024 έχουν ως εξής:

1. Μόνιμη αύξηση. Θα δοθεί με βάση τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Θα κυμαίνεται μεταξύ 4%-5%. Αυτή τη φορά, λόγω του μηδενισμού της προσωπικής διαφοράς σε ακόμη περισσότερους συνταξιούχους, η αύξηση θα αφορά μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων.

2. Επίδομα προσωπικής διαφοράς. Θα δοθεί σε όσους έχουν ακόμη προσωπική διαφορά και θα είναι μεταξύ 200-300 ευρώ.

3. Επιταγή δώρου. Θα δοθεί κανονικά το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ την Πρωτοχρονιά.

4. Πληθωριστική αύξηση. Τον Σεπτέμβριο θα δοθεί το +0,5% της αύξησης του 2023.

5. Αύξηση για ασφάλιση άνω των 30 ετών. Ισχύει η αύξηση του νόμου Βρούτση για όσους συμπληρώνουν άνω των 30 ετών ασφάλισης.

Πιο αναλυτικά

- Ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί στο 5%-7% και η ανάπτυξη στο 2%-3%. Δηλαδή οι αυξήσεις των συντάξεων θα κινηθούν κοντά στο 4%-5%. Οι αυξήσεις θα είναι το άθροισμα πληθωρισμού και ανάπτυξης του 2023 διά του 2. Αν συνεπώς ο πληθωρισμός κινηθεί ανοδικά, θα πάμε σε μεγαλύτερες αυξήσεις.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω;

Κατ’ αρχάς, μονιμότητα των αυξήσεων, όπως τονίζει συνεχώς ο πρωθυπουργός. Ήδη από τις αυξήσεις του 2023 μία τουλάχιστον αύξηση είδαν 2.499.285 συνταξιούχοι (λόγω του +7,75% ή της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της καταβολής του επιδόματος των 250 ευρώ). Διπλή αύξηση είδαν 1.344.696 συνταξιούχοι (λόγω του συνδυασμού της αύξησης της τάξεως του 7,75%, της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της πληρωμής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ). Τριπλή αύξηση είχαν 185.649 συνταξιούχοι (λόγω του συνδυασμού της αύξησης της τάξεως του 7,75%, της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της πληρωμής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ και της εφαρμογής της τέταρτης ετήσιας αύξησης του ν. Βρούτση).

  • Μηδενισμός της προσωπικής διαφοράς για χιλιάδες συνταξιούχους, με την παροχή ειδικού βοηθήματος 200-350 ευρώ. Αφορά όσους ταλαιπωρούνται ακόμη από τον ν. Κατρούγκαλου.
  • Παροχή δώρου σε όσους είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, το οποίο θα κυμαίνεται κοντά στα 250 ευρώ, όπως τα περασμένα Χριστούγεννα.
  • Αύξηση σε ασφαλισμένους με άνω των 30 ετών ένσημα. Όσοι αποχώρησαν με 40 έτη ασφάλισης και μισθούς 2.650 ευρώ θα πάρουν αυξήσεις στις συντάξεις έως 190 ευρώ, ενώ με υψηλότερες αποδοχές θα ξεπεράσουν τα 200 ευρώ.
  • Δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη σε συνταξιούχους-δικαιούχους του ΕΚΑΣ που το απώλεσαν.

Επανυπολογισμός

Με τον νέο επανυπολογισμό, όσοι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης θα πάρουν αύξηση στο ποσό της ανταποδοτικής, αλλά η αύξηση θα πρέπει να είναι αρκετή ώστε να ξεπεράσουν την προσωπική διαφορά και να τη δουν στην τσέπη. Έως τα 40 έτη δίδονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις, ενώ μετά τα 40 έτη οι συντάξεις αυξάνονται μεν στον επανυπολογισμό αλλά με μικρότερη ταχύτητα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο νέος νόμος δίνει μεγαλύτερο κίνητρο στους ασφαλισμένους ώστε να πιάσουν τα 40 έτη, που είναι το κύριο ζητούμενο.

Επομένως όσοι έχουν πάνω από 40 έτη ασφάλισης θα έχουν μικρότερη αύξηση μεν, αλλά θα συνεχίσουν να έχουν υψηλότερη σύνταξη έναντι όσων έχουν λιγότερα ένσημα.



Γράφημα: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 2/5