Πολλά ιστορικά ρεκόρ κρύβουν οι φετινοί ισολογισμοί των εισηγμένων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.). Χάρη στις υψηλές χρεώσεις των ενεργειακών αγαθών, αλλά και την πλήρη ανάκαμψη της αγοράς από την πανδημία, τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων το 2022 απογειώθηκαν και όλα δείχνουν πως πέρυσι φτάσαμε ένα ιστορικό ρεκόρ τζίρου, που δεν είχε επιτευχθεί ακόμα και προ της κρίσης του 2010.

Πρωτίστως για το 2022 υπάρχουν τρεις εισηγμένες επιχειρήσεις με έσοδα άνω των 10 δισ. ευρώ. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού Χρηματιστηρίου, και μάλιστα τα δύο διυλιστήρια της χώρας (Motor Oil και HELLENiQ Energy) παρουσίασαν έσοδα πολύ υψηλότερα των 10 δισ. ευρώ. Αθροιστικά, οι δύο επιχειρήσεις διύλισης αργού πετρελαίου παρουσίασαν έσοδα άνω των 30 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 60% σε σχέση με το 2021 και κατά 71% σε σχέση με το 2019.

Παράλληλα, οι δύο επιχειρήσεις εμφάνισαν λειτουργικά και καθαρά κέρδη-ρεκόρ. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) είναι υπερδιπλάσια εκείνων της προηγούμενης χρονιάς και τα καθαρά κέρδη υπερτριπλάσια. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 1,86 δισ. ευρώ, από περίπου 0,53 δισ. ευρώ που ήταν το 2021 για τις δύο επιχειρήσεις.

Τα αποτελέσματα των 10 μεγαλύτερων εισηγμένων επιχειρήσεων στο Χ.Α.


1_3
2_3
3_2

Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλαν οι υψηλές τιμές ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Motor Oil πέτυχε πέρυσι αύξηση πωλήσεων σε αξία κατά 62%, ενώ οι πωλήσεις σε όγκο ήταν ελαφρά χαμηλότερες (-3%) από εκείνες του 2021. Το ίδιο ισχύει και για την HELLENiQ Energy, ο όγκος πωλήσεων της οποίας υποχώρησε πέρυσι περίπου 6%.

Ωστόσο, δεν είναι μόνον οι ενεργειακές επιχειρήσεις που δίνουν ώθηση στα μεγέθη των εισηγμένων στο Χ.Α. Μια σειρά βιομηχανικών επιχειρήσεων, όπως η CocaCola, η Mytilineos, η Titan και η Viohalco, όπως επίσης και οι θυγατρικές της Viohalco, ElvalHalcor και Cenergy, σημείωσαν πέρυσι ισχυρές διψήφιες αυξήσεις σε έσοδα και κέρδη. Mάλιστα, η Cenergy για πρώτη φορά στην ιστορία της θα διανείμει μέρισμα στους μετόχους της.

Η Mytilineos Group είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα για το 2022. Η εταιρεία σημείωσε αύξηση εσόδων πέρυσι 137%, έχοντας ως αμέσως καλύτερη επίδοση εκείνη της Aegean (+98%) και της ΔΕΗ (+97%). Και οι αυξήσεις αυτές, ωστόσο, είναι σε μεγάλο βαθμό απότοκο των υψηλών τιμών πώλησης των ενεργειακών αγαθών στη χώρα μας.

Συνολικά, 41 εταιρείες πλην τραπεζών εμφανίζουν μέση αύξηση εσόδων 49% και καθαρών κερδών 77%


Φυσικά, δεν ισχύει το ίδιο για τα μεγέθη της Aegean, που πέρυσι επανήλθαν στα επίπεδα του 2019 ή και λίγο καλύτερα. Η εταιρεία σημείωσε πολύ μεγάλη ανάπτυξη σε σχέση με το 2021, καθώς «ανάρρωσε» πλήρως από τις συνέπειες της πανδημίας. Θεωρείται δε ένας από τους πιο σημαντικούς μοχλούς ανάπτυξης των εισηγμένων στο Χ.Α. το 2022. Το ίδιο ισχύει και για την Attica Group, που πέρυσι γύρισε σε κέρδη, από ζημίες που είχε την περίοδο 2020-2021. Παράλληλα, η εταιρεία πέρυσι είχε σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών.

Μέση αύξηση

Συνολικά, για 41 εισηγμένες επιχειρήσεις (πλην χρηματοοικονομικών) του Χ.Α. που παρουσίασαν αποτελέσματα για την περασμένη χρονιά, εμφανίζεται μέση αύξηση εσόδων της τάξης του 49%, μέση αύξηση λειτουργικών κερδών κατά 42% και μέση αύξηση καθαρών κερδών μετά από φόρους της τάξης του 77%. Σε απόλυτα μεγέθη, οι 41 επιχειρήσεις του Χ.Α. (πλην τραπεζών) είχαν έσοδα 86,5 δισ. ευρώ (από 58,1 δισ. ευρώ το 2021), λειτουργικά κέρδη EBITDA ύψους 11,8 δισ. ευρώ (8,4 δισ. ευρώ το 2021) και καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ύψους 5,8 δισ. ευρώ (3,2 δισ. ευρώ).

Η Mytilineos παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα για το 2022


Ενδεικτικά πάντως αναφέρουμε ότι στο δείγμα 41 επιχειρήσεων μόνον τρεις παρουσίασαν μείωση εσόδων, η Intralot (-5,1%), η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (-16,1%) και η CPI (-2,9%) για τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2022-2023. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολο των 41 επιχειρήσεων, δύο εμφάνισαν ζημίες μετά από φόρους, η ΔΕΗ, ύψους 19 εκατ. ευρώ, και η Premia, ύψους 7,8 εκατ. ευρώ. Με βάση τα μεγέθη αυτά εκτιμάται ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών για τις εισηγμένες των επιχειρήσεων θα πλησιάσει τα 100 δισ. ευρώ. Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός εισηγμένων επιχειρήσεων (μη χρηματοοικονομικών) που δεν παρουσίασαν ακόμη αποτελέσματα, όπως η Αβαξ, η Intrakat, η «Καρέλιας», η Revoil, τα Πλαστικά Θράκης, η ΕΥΔΑΠ κ.ά., που αναμένεται να το κάνουν μέχρι το τέλος του μήνα.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 22/4/23