Στέλνεις γρήγορα τη φορολογική σου δήλωση; Σύντομα θα λάβεις και την επιστροφή, αν φυσικά δεν έχεις άλλες φορολογικές υποχρεώσεις!

Αυτό είναι το νέο δεδομένο που φέρνουν φέτος ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, και τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής στις ετήσιες δηλώσεις εισοδήματος, ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι συνεπείς φορολογούμενοι. Οι επιστροφές φόρου «τρέχουν» πλέον με χίλια! Σύμφωνα με το νέο σύστημα της ΑΑΔΕ, οι φοροτεχνικοί διαβλέπουν νέες ταχύτητες, εξέλιξη που είχε τεθεί ως στόχος του υπουργείου Οικονομικών αλλά και των στελεχών της ΑΑΔΕ. Πώς όμως θα κινηθεί το όλο σύστημα; Οι φοροτεχνικοί βλέπουν «πίστωση εντός 5-8 ημερών, αφού ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες διασταύρωσης».

Ειδήμονες των φορολογικών θεμάτων τονίζουν ότι «σε περιπτώσεις εύκολες, χωρίς χρέη ή άλλες εκκρεμότητες, η επιστροφή μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και σε μια εβδομάδα»! Ήδη, οι επιστροφές φόρου το πρώτο τρίμηνο του έτους άγγιξαν τα 1,721 δισ. ευρώ με υπέρβαση 39% έναντι του στόχου που είχε εγγραφεί στον Προϋπολογισμό (1,354 δισ. ευρώ). Τι δείχνουν όμως σήμερα τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις υποβολές φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις:

  • Πάνω από τέσσερις στους 10 φορολογούμενους που κατέθεσαν πρώτοι δήλωση και δικαιούνταν επιστροφή, ήδη πληρώθηκαν!
  • Σε σύνολο 20.000, οι φορολογούμενοι πήραν επιστροφές φόρου κοντά στα 5.500.000 ευρώ.
  • Ήδη, η ΑΑΔΕ δηλώνει ότι «οι φόροι εισοδήματος σε φορολογούμενους χωρίς φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας θα παίρνουν τα χρήματά τους μέσα σε μία εβδομάδα από την ώρα υποβολής της δήλωσης».

Το πλάνο

Η ΑΑΔΕ σημειώνει ότι οι φορολογούμενοι εντάσσονται σε διαφορετικές ταχύτητες, όσον αφορά το διάστημα για την επιστροφή φόρου, ως εξής:

1. ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΣ: Όσοι δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, οιεπιστροφές αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

2. ΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ: Όσοι έχουν χρέη προς την εφορία, τα συμψηφίζουν κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γινομένης από το τέλος Απριλίου.

3. ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΙ: Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ.

4. ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ: Επιστροφές φόρου που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.

5. ΕΚΠΤΩΣΗ 3%: Οφειλές από τον φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31/7/2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού να χορηγείται η έκπτωση 3%.

6. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ: Ο χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ από 90 ημέρες πέφτει στις 45.

Η «χρυσή λίστα»

Τι ισχύει για τη διαδικασία επιστροφής φόρου:

1. Βεβαιώνεται ο φόρος στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία της περιφέρειας, όπου βρίσκεται η επαγγελματική έδρα του υπόχρεου υποβολής της δήλωσης.

2. Ακολουθεί η «Ταυτότητα Οφειλής», με βάση την οποία θα καταβάλλεται ο φόρος μέσω τραπεζών.

3. Η πληρωμή γίνεται εφάπαξ ή με δόσεις, έως τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας.

4. Σε επιστροφή φόρου, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση, προκειμένου αυτή να πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας.

5. Μετά τον έλεγχο, το ποσό πρέπει να επιστραφεί εντός 90 ημερών.

6. Όσες επιχειρήσεις δεν χρωστούν, βρίσκονται στην κατηγορία της «χρυσής λίστας», στις οποίες η εφορία επιστρέφει τον φόρο και τον ΦΠΑ.

Τι να προσέξετε

  • Προβλέπονται έλεγχος για τυχόν οφειλές κάθε είδους προς το Δημόσιο και συμψηφισμός με βεβαιωμένες οφειλές ή παρακράτησή τους.
  • Αν χρωστάτε στο κράτος, η εφορία θα συμψηφίσει τα ποσά των επιστροφών φόρου με τιςοφειλές σας, ακόμα και αν δεν έχει λήξει η προθεσμία για την πληρωμή τους!
  • Αν ο δικαιούχος οφείλει, τότε αποστέλλεται στη ΔΟΥ φορολογίας του δικαιούχου όλο το σχετικό υλικό, ώστε να γίνουν ο σχετικός έλεγχος και η απόδοση των παρακρατούμενων ποσών.
  • Στη συνέχεια, διενεργείται από τη ΔΟΥ η μεταφορά των προς επιστροφή ποσών στους λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων. Τέλος, προβαίνει στην επιστροφή της τυχόν προκύπτουσας διαφοράς.
  • Αν με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικού προσώπου προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο προς επιστροφή, επειδή το ποσό του φόρου που προκαταβλήθηκε ή παρακρατήθηκε είναι μεγαλύτερο από τον οφειλόμενο φόρο, η επιπλέον διαφορά επιστρέφεται στο νομικό πρόσωπο, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης.
  • Η επιστροφή γίνεται απευθείας μόνο, αν δεν υπάρχει βεβαιωμένη οφειλή στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Επιστροφή φόρου εισοδήματος δικαιούται ο ένας στους έξι φορολογούμενους που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 18/4