Δίχτυ προστασίας σε όλους τους δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, οι οποίοι υπολογίζονται σε 400-500 χιλιάδες, απλώνουν κυβέρνηση και τράπεζες. Κατόπιν συνεννόησης με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στο πλαίσιο των επαφών των δύο πλευρών για τη στήριξη των δανειοληπτών απέναντι στην άνοδο των επιτοκίων, οι τράπεζες αναμένεται, να ανακοινώσουν η καθεμία το σχέδιό της το προσεχές διάστημα.

Η προστασία των τραπεζών θα επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με δυσβάσταχτη αύξηση των μηνιαίων δόσεων των δανείων τους μετά τις απανωτές αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ. Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες του «MoneyPro» αναφέρουν ότι στην ομπρέλα προστασίας θα περιλαμβάνονται και ρυθμισμένα δάνεια τα οποία δεν έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 2-3 μηνών.

22
Μετά την τελευταία αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 16 Μαρτίου, το Εuribor που συνδέεται με το επιτόκιο της ΕΚΤ και αποτελεί τη βάση υπολογισμού των κυμαινόμενων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια έχει αυξηθεί στο 3,5%. Ενδεικτικά, για ένα δάνειο 100.000 ευρώ, με ένα μέσο επιτοκιακό περιθώριο 2,5%, δηλαδή τελικό επιτόκιο 6% και με διάρκεια αποπληρωμής τα 30 χρόνια, η μηνιαία δόση έχει εκτιναχθεί στα 607 ευρώ, όταν πριν από σχεδόν 10 μήνες, οπότε το Euribor ήταν αρνητικό (σ.σ.: στα στεγαστικά δάνεια υπολογιζόταν στο 0%), η δόση δεν ξεπερνούσε τα 250 ευρώ.

Η αύξηση στο κόστος εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων είχε τεθεί στο τραπέζι της συνάντησης που είχαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, και οι τραπεζίτες στις 23 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «MP», οι τραπεζίτες είχαν αναφέρει τότε στον υπουργό ότι τα στεγαστικά είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα, καθώς το 80% αυτών έχουν συναφθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο και το κόστος της μηνιαίας δόσης αναπροσαρμόζεται αυτόματα σε κάθε αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ. Οπως είχε αναφερθεί στη συνάντηση, η μηνιαία δόση του μέσου στεγαστικού δανείου κινείται στα 350- 480 ευρώ, ενώ η αύξηση του μέσου κόστους για την εξυπηρέτησή του τοποθετείται στο +35%.

Το σχέδιο που θα ανακοινώσουν οι τράπεζες προβλέπει ότι θα «παγώσουν» όλα τα επιτόκια βάσης (Εuribor μηνός, τριμήνου, ΕΚΤ και ελβετικού φράγκου), με αποτέλεσμα να «παγώσει» και η όποια επίδραση της αύξησης των επιτοκίων στις δόσεις των στεγαστικών δανείων. Σημειώνεται ότι το σχέδιο αφορά τους δανειολήπτες με στεγαστικό και όχι γενικά τα δάνεια που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν περιλαμβάνονται μικρά επιχειρηματικά δάνεια με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία. Οι δανειολήπτες αυτοί, ωστόσο, περιλαμβάνονται στην επιδότηση του 50% της αύξησης της μηνιαίας δόσης του δανείου τους από τις τράπεζες, εφόσον πληρούν τα διευρυμένα, κατά 30%, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Η ημερομηνία

Το «κλείδωμα» του επιτοκίου που σχεδιάζουν οι τράπεζες θα γίνει σε μια ημερομηνία που θα συμφωνηθεί, ώστε να είναι ενιαία για όλους τους δανειολήπτες. Ως τέτοια ημερομηνία το πιθανότερο είναι να οριστεί η 31η Μαρτίου. Επομένως, στα σχέδια των τραπεζών θα ληφθεί ως βάση το επίπεδο του επιτοκίου βάσης τη συγκεκριμένη ημέρα και το τελικό επιτόκιο για τον πελάτη θα διαμορφωθεί με την προσθήκη του επιτοκιακού περιθωρίου που χρεώνει η κάθε τράπεζα.

Με την πρακτική που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες ουσιαστικά είναι σαν να μετατρέπουν όλα τα επιτόκια σε σταθερά για περίοδο 12 μηνών, όπως αναμένεται να αναφέρουν στα προγράμματα που θα ανακοινώσει η καθεμία. Σημειώνεται ότι, αν στο διάστημα του δωδεκαμήνου υπάρξει αποκλιμάκωση των επιτοκίων, τότε αυτό θα εφαρμοστεί προς όφελος του πελάτη.

Αν στο διάστημα του δωδεκαμήνου υπάρξει αποκλιμάκωση, τότε αυτό θα εφαρμοστεί προς όφελος του πελάτη


Επομένως, οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων από την ημερομηνία στην οποία οι τράπεζες θα «παγώσουν» τα κυμαινόμενα επιτόκια και για 12 μήνες δεν θα επιβαρύνει τους δανειολήπτες των στεγαστικών δανείων, αλλά θα την επωμιστούν οι τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος του νέου μέτρου στήριξης των δανειοληπτών υπολογίζεται για την κάθε τράπεζα σε 25-30 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο προστασίας των στεγαστικών δανείων των τραπεζών θα αφορά όλα τα στεγαστικά που κυκλοφορούν, συμπεριλαμβανομένων των δανείων σε ελβετικό φράγκο, εφόσον είναι ενήμερα. Το πρόγραμμα δεν θα αφορά νέα δάνεια. Καθώς η στόχευση των τραπεζών είναι κοινή, αλλά δεν συνιστά εναρμονισμένη πρακτική, μιας και η καθεμία θα λειτουργήσει στη βάση των δικών της δεδομένων, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιες από τις τράπεζες να μην κάνουν διάκριση μεταξύ μικρών και μεγάλων δανειοληπτών, βάζοντας κάτω από την «ομπρέλα» τόσο μικρά όσο και μεγάλα στεγαστικά δάνεια. Ο ξεχωριστός σχεδιασμός ανά τράπεζα θα μπορεί επίσης να περιλαμβάνει για κάποιες και επισκευαστικά δάνεια που δόθηκαν ως συμπλήρωμα στεγαστικών.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’MoneyPro’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 8/4/23