Με επιτόκιο Euribor και περιθώριο από 1% έως 4,9% θα χρηματοδοτούν οι τράπεζες τους νέους 25-39 ετών που επιθυμούν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία αξιοποιώντας το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Ειδικότερα, τα επιτόκια διαμορφώνονται με βάση το Euribor 3μήνου και επιπλέον περιθώριο 2% για την Alpha Bank, 1%-4% για τη Eurobank, 2%-2,5% για την Εθνική, 2,5% για την Τράπεζα Πειραιώς, 1,5%-2% για την Παγκρήτια, 2%-3,5% για τη Συνεταιριστική Ηπείρου, Euribor μηνός +2%-4% για τη Συνεταιριστική Θεσσαλίας, 1,5%-4,9% για τη Συνεταιριστική Χανίων, 2,9%-4% για την Attica Bank και σταθερό επιτόκιο 5% για τη Συνεταιριστική Καρδίτσας.

Τα δάνεια θα παρέχονται χωρίς την εφαρμογή της εισφοράς του Ν. 128/75, που ανέρχεται σήμερα σε 0,12%. Η εκταμίευση των δανείων συνοδεύεται και από έξοδα φακέλου, τα οποία όμως θα καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του προγράμματος «Σπίτι μου». Τον δανειολήπτη θα βαρύνουν μόνο τα έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου του ακινήτου.

Η σχετική δαπάνη ανά τράπεζα είναι:
- Alpha Bank: Έξοδα φακέλου 300 ευρώ (πλέον ΦΠΑ, εφόσον απαιτηθεί παραστατικό), κόστος νομικού και τεχνικού ελέγχου 420 ευρώ.

- Eurobank: Έξοδα φακέλου 300 ευρώ (πλέον ΦΠΑ, εφόσον υπόκειται σε απόδοση), κόστος νομικού και τεχνικού ελέγχου από 500 ευρώ, με ανώτατο τα 650 ευρώ.

- Εθνική Τράπεζα: Έξοδα φακέλου 300 ευρώ (πλέον ΦΠΑ, εφόσον απαιτηθεί παραστατικό), κόστος νομικού και τεχνικού ελέγχου, κατ’ ελάχιστον 246 ευρώ.

- Τράπεζα Πειραιώς: Έξοδα φακέλου 300 ευρώ (πλέον ΦΠΑ, εφόσον η αμοιβή δεν απαλλάσσεται με βάση τις τρέχουσες διατάξεις), κόστος νομικού και τεχνικού ελέγχου 500 ευρώ.

- Παγκρήτια Τράπεζα: Έξοδα φακέλου 300 ευρώ. Κόστος νομικού ελέγχου: α) 86,80 ευρώ που αφορά: έξοδα ελέγχου τίτλων ακινήτου προκειμένου να χορηγηθεί η έγκριση του δανείου και δεν περιλαμβάνει έξοδα εγγραφής προσημείωσης και τυχόν άλλα έξοδα που αφορούν την εμπράγματη εξασφάλιση, τα οποία βαρύνουν εξολοκλήρου τον δανειολήπτη, β) 148,80 ευρώ που αφορούν έξοδα εκτίμησης ακινήτου, προκειμένου να χορηγηθεί η έγκριση του δανείου.

- Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου: Έξοδα φακέλου 400 ευρώ, κόστος νομικού και τεχνικού ελέγχου 400 ευρώ.

- Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας: Έξοδα φακέλου 350 ευρώ, κόστος νομικού και τεχνικού ελέγχου 300 ευρώ.

- Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων: Έξοδα φακέλου 300 ευρώ, κόστος νομικού και τεχνικού ελέγχου 350 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

- Attica Bank: Έξοδα φακέλου 300 ευρώ, κόστος νομικού και τεχνικού ελέγχου: Δαπάνη εκτίμησης γης -οριζόντιας ή αυτοτελούς κατοικίας, πάγιο 175 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), κόστος νομικού ελέγχου 80 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Σε καμία περίπτωση το συνολικό ποσό των εξόδων νομικού και τεχνικού ελέγχου ανά τελικό αποδέκτη δεν θα υπερβεί το ποσό των 650 ευρώ.

- Η υπογραφή της σύμβασης του δανείου με τις τράπεζες και η εκταμίευση του συνολικού ποσού θα πρέπει να έχουν γίνει από τον ενδιαφερόμενο εντός χρονικού διαστήματος έξι μηνών από την έγκριση της αίτησής του από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 8/04/2023 / Συντάκτρια: Νένα Μαλλιάρα