Ιδιαίτερη αισιοδοξία επικρατεί για την κίνηση της φετινής τουριστικής σεζόν καθώς, ήδη, το Πάσχα λειτουργεί ως βαρόμετρο για το φετινό καλοκαίρι.

Οι προκρατήσεις κυμαίνονται σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο, ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που ανοίγει το Πάσχα είναι μικρός σε σύγκριση με το σύνολο καταλυμάτων της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), ανέρχεται περίπου στο 30%, γεγονός που έρχεται σε μια αντίθεση με την πρόωρη εκκίνηση της φετινής τουριστικής σεζόν (11 Μαρτίου).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΠΟΞ, από τη Μεγάλη Παρασκευή έως τη Δευτέρα του Πάσχα θα έχει ανοίξει το 50% της Σαντορίνης ενώ σε υψηλό ποσοστό κυμαίνονται οι κρατήσεις για τη Μύκονο, την Κέρκυρα, τη Χίο, την Πάτμο, την Υδρα, τη Θάσο. Ανοδικά προχωράνε οι κρατήσεις για τα Λουτρά Αιδηψού, το Πήλιο και την Πελοπόννησο.

Οσο για τις ορεινές περιοχές της χώρας, στους επικρατέστερους προορισμούς είναι αυτή τη στιγμή τα Ιωάννινα και η Καβάλα.

Στο σύνολο, η εικόνα για τις πληρότητες στα ξενοδοχεία αναμένεται να κυμανθούν από 70% έως 90%, ενώ δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις να αγγίξουν και το 100%.

«Εχουμε, για την ώρα, μια αρκετά θετική εικόνα, με τις πληρότητες στα ξενοδοχεία του Νομού Ιωαννίνων να είναι άνω του 60%. Πιστεύω πως το 2023 θα είναι πολύ καλύτερο από το 2022, ίσως και από το 2019, αν δεν έχουμε κάποιο αναπάντεχο συμβάν», λέει στο parapolitika.gr o Στάθης Σιούτης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων.

download__20_
Το νέο ξενοδοχείο στην Πάτμο Patmos Aktis Suites & Spa

Οπως λέει, στις 19 Μαΐου, αναμένεται η πρώτη πτήση της παρθενικής σύνδεσης των Ιωαννίνων με το Τελ Αβίν και στη συνέχεια ξεκινούν οι πτήσεις charter από τη Σκανδιναβία. Αναμένεται δε, αυξημένος αριθμός Αλβανών και Βορειοηπειρωτών τουριστών. 

«Στο μεσοδιάστημα μέχρι την έναρξη της θερινής περιόδου, το βασικό για εμάς είναι να μην πάψουν οι σχολικές εκδρομές, για το οποίου έχω κάνει σχετικό αίτημα στην ΠΟΞ και κατ επέκταση στο υπουργείο Τουρισμού», επισημαίνει ενώ αποδίδει μεγάλη επισκεψιμότητα στα δύο μεγάλα ιατρικά συνέδρια που θα λάβουν χώρα εκείνη την περίοδο.

Τιμολογιακά είναι πιο έτοιμα τα ξενοδοχεία φέτος

Δυναμικά έχουν ξεκινήσει στις 11 Μαρτίου οι πτήσεις charter από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη Ρόδο, ενώ αναμένεται φέτος μεγάλη επισκεψιμότητα από πολλές χώρες.

«Οι πρώτες δύο εβδομάδες κύλησαν αποκλειστικά με τη βρετανική αγορά και στη συνέχεια ξεκίνησαν να έρχονται επισκέπτες από τη Σκανδιναβία, τη Γερμανία γερμανια και άλλα κράτη», λέει σε επικοινωνία με το parapolitika.gr ο Μανώλης Μαρκόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.

Από τα ξενοδοχεία του νησιού έχει ανοίξει το 30% με τον αριθμό των προκρατήσεων να κινείται αρκετά ικανοποιητικά, όπως πληροφορεί. Θεωρεί κι εκείνος από την πλευρά του ότι φέτος η χρονιά θα είναι κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα διότι τα κοστολόγια είναι προσαρμοσμένα.

«Πέρσι είχαμε υπογεγραμμένα συμβόλαια αλλά δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι οι τιμές του ρεύματος θα ήταν ξαφνικά τριπλάσιες», εξηγεί και υπογραμμίζει ότι δεν είναι τόσο οι αφίξεις που δείχνουν την πλήρη εικόνα της οικονομίας του τουρισμού αλλά η καθαρή κερδοφορία.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος, εξέδωσε ανακοίνωση για την τουριστική κίνηση.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι φέτος θα πιάσουμε τουλάχιστον τα νούμερα του 2019 που ήταν η καλύτερη χρονιά του ελληνικού τουρισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως ο αυξημένος ρυθμός θα ενταθεί από το Μάιο και μετά, ιδιαίτερα για το Ν. Αιγαίο, την Κρήτη και τη Χαλκιδική.

Πάντως, το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι το πρώτο «υγιές» καλοκαίρι στη μετά covid εποχή, με τη φιλοσοφία των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής να παραμένει τόσο για το μοντέλο Ηλιος-Θάλασσα, όσο και για τις ορεινές περιοχές της χώρας.