Οι προϋποθέσεις αλλά και οι εξαιρέσεις για την «αναβίωση» των χαμένων ρυθμίσεων που θέτει ο ΕΦΚΑ προς τους 700.000 οφειλέτες, προκειμένου να είναι ενήμερες οι δόσεις, περιλαμβάνονται σε σχετική εγκύκλιο, ενώ τίθενται σε ισχύ σοβαρές ποινικές κυρώσεις για την εκ νέου απώλειά τους.

Οι ρυθμίσεις σε περίπτωση απώλειας αφορούν την περίοδο μέχρι την 01/02/2023 και οι αιτήσεις για την επαναρρύθμιση θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα με ηλεκτρονική υποβολή μέχρι τις 31 Ιουλίου. Επίσης, αφορά καταβολή ποσού που αντιστοιχεί σε δύο (2) μηνιαίες δόσεις της απολεσθείσας ρύθμισης έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης. Το ποσό αυτό καλύπτει τις παλαιότερες δόσεις. Σε περίπτωση που υπάρχουν και οφειλές που δεν έχουν συμπεριληφθεί σε αυτή, θα πρέπει να ενταχθούν σε πάγια ρύθμιση έως 31/7/2023, η οποία πρέπει να τηρείται.

Εκτός διαδικασίας

ΕΞΑΙΡΕΣΗ: Δεν είναι δυνατή η αναβίωση των ανωτέρω ευνοϊκών ρυθμίσεων, αν μετά την απώλεια οι ενταχθείσες σε αυτές οφειλές έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων ή σε ειδική ρύθμιση οφειλών στο πλαίσιο διαδικασίας εξυγίανσης.

Για την πληρέστερη κατανόηση του συγκεκριμένου όρου, παραθέτουμε τα εξής παραδείγματα:

  • 1ο παράδειγμα: Οφειλέτης που είχε υπαχθεί στη ρύθμιση ν. 4611, την οποία απώλεσε και στη συνέχεια με αίτημά του εντάχθηκε στη ρύθμιση οφειλών του 2020, δεν δύναται να αναβιώσει τη ρύθμιση.
  • 2ο παράδειγμα: οφειλέτης που είχε υπαχθεί στη ρύθμιση του 2019, την οποία απώλεσε και στη συνέχεια με αίτημα του εντάχθηκε στην πάγια ρύθμιση οφειλών, δύναται κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης να επανενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Οι παλαιότερες μη καταβληθείσες δόσεις της ρύθμισης, που απομένουν μετά την πληρωμή των απαιτούμενων δύο δόσεων για την αναβίωση αυτής, επιβαρύνονται με το ποσό του τόκου που αντιστοιχεί στη χρονική περίοδο από την απώλεια της αρχικής ρύθμισης έως την ημερομηνία αναβίωσης της ρύθμισης. Με την αναβίωση της ρύθμισης οι προαναφερόμενες ανεξόφλητες δόσεις με τους αντίστοιχους τόκους, μεταφέρονται σε ίσο αριθμό δόσεων στο τέλος της ρύθμισης.

Μερικώς συνεπείς

Για τους εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που δυσκολεύονται να τηρήσουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, μολονότι ως προς τις λοιπές τους ασφαλιστικές υποχρεώσεις παραμένουν συνεπείς, δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως 72 μηνιαίων δόσεων.

Με βάση την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, στις ρυθμίσεις εντάσσονται οφειλέτες που έχουν μόνο οφειλές περιόδων απασχόλησης από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022 προς όλους τους Φορείς Ασφάλισης, πλην του ΤΕΚΑ.

Επίσης, στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

  • Όσοι εκτός από τις οφειλές 9/21-12/22, είχαν και προηγούμενες τις οποίες είχαν εντάξει σε ρύθμιση μέχρι την 01/11/2021. - Οφειλέτες που αναβίωσαν την ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων έχουν το δικαίωμα υπαγωγής των οφειλών περιόδων απασχόλησης από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022 σε έως 72 δόσεις.
  • Οφειλέτες που αναβίωσαν την ευνοϊκή ρύθμιση των 72 δόσεων (λόγω Covid) και έχουν μόνο μεταγενέστερες οφειλές μπορούν να εντάξουν τις οφειλές 9/21-12/22 σε έως 72 δόσεις του νέου νόμου.
  • Οφειλέτες με πάγια ρύθμιση, που περιλαμβάνει οφειλές περιόδων απασχόλησης από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022 και τηρείται την 01/02/2023, μπορούν να εντάξουν τις οφειλές αυτές στη νέα ρύθμιση (έως 72 δόσεις).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις και μέχρι 31/7/2023, εφόσον υπάρχουν οφειλές εκτός ρύθμισης, πρέπει παράλληλα να υπαχθούν σε πάγια ρύθμιση 12-24 δόσεων. Η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών οφειλών αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρύθμισης.

Υπό όρους

  • Για τις 72 δόσεις η βασική οφειλή κεφαλαιοποιείται κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση. Το μηνιαίο ποσό δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 30 ευρώ.
  • Σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιθυμεί παράλληλα με την εν λόγω ρύθμιση και την αναβίωση των 120 δόσεων, η αίτηση θα υποβάλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία ΚΕΑΟ.

Απώλεια και ποινές

Η ρύθμιση χάνεται στην περίπτωση που δεν καταβληθεί ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις.

Για τους οφειλέτες που εντάσσονται σε ρύθμιση, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο και τηρούν τους όρους της ρύθμισης, ισχύουν τα εξής:

  • 1. Αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη. Συγκεκριμένα, για κατασχέσεις στα χέρια τρίτων που έχουν επιβληθεί έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση του παρόντος κ.λπ.
  • 2. Παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η ποινική δίωξη σε βάρος του οφειλέτη και η σχετική δικογραφία τίθεται στο αρχείο. Για την τυχόν απώλεια της ρύθμισης, ο φορέας κοινωνικής ασφάλισης υποχρεούται να ενημερώσει αμελλητί, με σχετική βεβαίωση του χρόνου απώλειας της ρύθμισης και του υπολειπόμενου οφειλόμενου χρέους, τον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ο οποίος με πράξη του ανασύρει τη δικογραφία από το αρχείο και συνεχίζει την ποινική διαδικασία.
  • 3. Αναστέλλεται η εκτέλεση ποινής που έχει επιβληθεί ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, αυτή διακόπτεται.
  • 4. Η παραγραφή των οφειλών, για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση υπαγωγής αναστέλλεται και δεν συμπληρώνεται πριν παρέλθει ένα έτος από τη λήξη της ρύθμισης.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 31/3