Αν το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Νικόλαου Καραμούζη τηρηθεί «κατά γράμμα», τότε, δικαίως, θα είναι ο πρώτος επιχειρηματίας που θα αναβαθμίσει την τουριστική αγορά της Πάτμου, ενώ παράλληλα, θα έχει τον ρόλο του «διασώστη» για όποια ξενοδοχειακή επιχείρηση πλήττεται οικονομικά και κινδυνεύει να χρεοκοπήσει.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης 28 Μαρτίου σε δημοσιογράφους, πρόκειται να υλοποιήσει τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στο νησί της Πάτμου ύψους 20 εκατ. ευρώ, μέσω του SMERC (SMERemedium Cap), επενδυτικού ταμείου του οποίου είναι ο επικεφαλής και εκτελεστικός πρόεδρος.

Πρόκειται για το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο Patmos Aktis Suites & Spa (πρώην Ξενία από την οικογένεια Πουλιού) το οποίο αποτελεί εξαγορά του SMERC το 2022. Στο τέλος του 2024 και στις αρχές του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο της επένδυσης και το ξενοδοχείο θα είναι σε λειτουργία επικρατέστερο αριθμό κλειδιών τα ενενήντα.

Την ίδια ώρα, το SMERC - πάντα υπό το μότο «κανένα ξενοδοχείο δεν θα κλείσει» επικεντρώνει το επενδυτικό του ενδιαφέρον σε ελληνικές επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους, αποτελώντας το πρώτο ελληνικό επενδυτικό ταμείο (fund) στην Ελλάδα, έχοντας ήδη συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 145 εκατ. ευρώ από περισσότερους από σαράντα θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.

«Στόχος μας είναι να γίνει η Πάτμος ένας μοναδικός προορισμός διεθνούς εμβέλειας»

Βασικός στόχος του N. Καραμούζη είναι όχι μόνο να ενισχυθεί η τουριστική αγορά της Πάτμου αλλά να μπει στον παγκόσμιο χάρτη της αγοράς και να εξελιχθεί σε κορυφαίο ταξιδιωτικό προορισμό. «Στόχος μας είναι να γίνει η Πάτμος μοναδικός προορισμός διεθνούς εμβέλειας», τόνισε, λέγοντας πως η επένδυση αποτελεί παράδειγμα εξυγίανσης ξενοδοχειακής μονάδας που προσθέτει αξία, και θέσεις εργασίας στην Πάτμο αλλά και στην ελληνική οικονομία».

Προορίζεται για να φιλοξενεί περισσότερους από 250 πελάτες, και αυτή τη στιγμή, ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος της επένδυσης. Αναμένεται να προχωρήσουν νέα έργα για περισσότερες από τριάντα επιπρόσθετες σουίτες σε διπλανό χώρο. Μάλιστα, όπως είπε, το SMERC σε κοινοπραξία με τις Latonia Enterprises και Brown Hotels, επέλεξε να διευρύνει την έκθεσή του στον ξενοδοχειακό κλάδο της φιλοξενίας, αποκτώντας χαρτοφυλάκιο δανείων 72 ξενοδοχειακών μονάδων, νομικής απαίτησης 254 εκατ. ευρώ, γνωστό ως Project Tethys από την Intrum.

Στα σχέδια της νέας διοίκησης είναι η περαιτέρω αύξηση της πληρότητας για τη συνολική περίοδο στο 71% το 2023. Αλλωστε, τα στοιχεία του τελευταίου χρόνου, δηλαδή υπό τη νέα ιδιοκτησία, οι απευθείας κρατήσεις αντιστοιχούν στο 73% του συνόλου.

Παράλληλα, τα στελέχη του SMERC, βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για συμφωνία συνεργασίας franchising με πολύ ισχυρή ξενοδοχειακή αλυσίδα υψηλού κύρους και παγκόσμιας εμβέλειας, ωστόσο ο Ν. Καραμούζης δεν επιθυμεί να επεκταθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες για την ώρα και κρατά τα «χαρτιά» του κλειστά. Το σίγουρο είναι πάντως πως οι δραστηριότητές του θα επεκταθούν στη βρετανική αγορά.

Who is who

Ο Νικόλαος Καραμούζης είναι Πρόεδρος της Grant Thornton Ελλάδος, Executive Chairman του SMERemediumCap και μέλος των ΔΣ της Eurobank Cyprus και της Eurobank Private Bank Luxembourg. Είναι επίσης μέλος των συμβουλευτικών επιτροπών της διαΝΕΟσις, της Stanton Chase και του ΕΛΙΑΜΕΠ, μέλος των ΔΣ της Quest Holdings και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Μέχρι τον Μάρτιο του 2019 διετέλεσε Πρόεδρος των ΔΣ της Eurobank Ergasias και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Στη Eurobank Ergasias ήταν επίσης Πρόεδρος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και μέλος στις επιτροπές Κινδύνων και Υποψηφιοτήτων του Νομικού Επιστημονικού Συμβουλίου της τράπεζας.

Κατείχε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Geniki Bank και του Συμβούλου Διοίκησης και Μέλους της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, μεταξύ 2013-15. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, επικεφαλής για τις δραστηριότητες του Wholesale Banking επί 14 χρόνια, Υποδιοικητής στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στη δεκαετία του 1990, Πρόεδρος της ΕΤΕΒΑ, Υποδιοικητής στην ΕΤΒΑ, Διευθυντής στη Διεύθυνση Συναλλάγματος στην Τράπεζα της Ελλάδος και Σύμβουλος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Cleveland των Ηνωμένων Πολιτειών και Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ.