Όχι μόνο καθησυχαστικοί, αλλά και ιδιαίτερα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επικεφαλής της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας (ΕΛΙΜΕ) για τα φετινά έσοδα στον κλάδο της κρουαζιέρας, αφού το 2022 έφερε μια κατακόρυφη αύξηση (123,5%) στις αφίξεις σε σχέση με το 2022.

Από πλευράς επιβατών, η εικόνα αναμένεται ακόμα πιο ενθαρρυντική, καθώς πριν από περίπου έναν μήνα η ΕΛΙΜΕ κατέγραψε άνοδο 209%. Οι εκπρόσωποι του κλάδου θεωρούν ότι ο αριθμός αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων μπορεί φέτος να ξεπεράσει και το 20% σε σύγκριση με το 2019, με τα λιμάνια Σαντορίνης, Μυκόνου και Πειραιά να συναγωνίζονται για τις πρώτες θέσεις σε υψηλότερο αριθμό κρουαζιερόπλοιων και επιβατών.

Τι εκτιμά το υπουργείο Τουρισμού

Θετικά είναι τα μηνύματα που φτάνουν από το υπουργείο Τουρισμού με τον αρμόδιο υπουργό, Βασίλη Κικίλια, να εκτιμά ότι η φετινή χρονιά για την κρουαζιέρα θα καταγράψει ακόμα πιο υψηλά νούμερα.

Τόσο η επέκταση της στους έντεκα μήνες όσο και η προβλεπόμενη επιτάχυνση των αναβαθμίσεων στους τουριστικούς λιμένες της χώρας ωθούν τον υπουργό να κάνει λόγο για άνοδο της τάξης του 19% σε σχέση με το 2022 αλλά και με το 2019.

Αλλωστε, ήδη, όπως δηλώνει, η δραστηριότητα έχει καβατζάρει το 15% σε σύγκριση με το 2022.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το ρεπορτάζ του parapolitika.gr, το 2023 υπάρχουν ήδη κρατήσεις για τουλάχιστον 807 κρουαζιερόπλοια, γεγονός που προμηνύει μια αύξηση της τάξεως του 19% σε σύγκριση με το 2022. Οσο για το homeport, οι κρατήσεις έχουν ξεπεράσει τα 600 κρουαζιερόπλοια, στοιχείο που δείχνει αύξηση 38% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τεράστια αβάντα για Θεσσαλονίκη - Προώθηση και για luxury κρουαζιέρες

Πρόσφατα ο υπουργός Τουρισμού χαρακτήρισε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως ένα μεγάλο success story, αφού, όπως είπε, από δεύτερης και τρίτης διαλογής λιμάνι, που υπήρξε στο παρελθόν, εξελίχθηκε σε έναν εξαιρετικά τουριστικό κόμβο.
Οι αριθμοί ενισχύουν την εικόνα: από εκεί που μετρούσε κάτω από 15 κρουαζιερόπλοια, το 2022 κατάφερε να αγγίξει τα 78, ενώ για το 2023 το υπουργείο Τουρισμού εκτιμά ότι θα ξεπεράσει τα 100, με αύξηση 50% στο homeporting.
Την ίδια ώρα, ο Θεόδωρος Βώκος, CEO της Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε., ανακοινώνει για πρώτη φορά την απόφασή του να μεταφέρει το Posidonia Sea Tourism Forum εκτός Αθηνών και να γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 25 και 26 Απριλίου 2023.
Κύριο θέμα θα είναι η απήχηση της Ελλάδας ως ιδανικού προορισμού για κρουαζιέρες πολυτελείας με τις εξειδικευμένες στην κατηγορία αυτή εταιρείες Azamara Cruises, Compagnie du Ponant, Scenic Cruises, Seabourn Cruise Line, Variety Cruises και Crystal Cruises να έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή.

Ηδη, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της διοργάνωσης, αναμένονται πάνω από 80 κρουαζιερόπλοια πολυτελείας στα ελληνικά λιμάνια, συνολικής χωρητικότητας 36.184 κλινών.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 28/3/23