Ξεπέρασαν τους 171.000 οι ασφαλισμένοι στο νέο επικουρικό ταμείο (ΤΕΚΑ) μέσα στους 15 πρώτους μήνες της λειτουργίας του (14.100 νέες εγγραφές μηνιαίως), ενώ ήδη έχει μαζευτεί ένας επενδυτικός «κουμπαράς» που αριθμεί περίπου 30.000.000 ευρώ, γεγονός που θα καταστήσει σε μερικά χρόνια το ταμείο ως έναν από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές.

Το ταμείο ανέλαβε -έπειτα από διαγωνισμό και απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού, Π. Τσακλόγλου- να «τρέξει» ο Κίμων Βολίκας, ο οποίος ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος για τα επόμενα έξι χρόνια. Πρόκειται για άνθρωπο της αγοράς, καθώς είναι διαχειριστής επενδύσεων με εμπειρία 30 ετών στη διαχείριση χαρτοφυλακίων και 24 ετών ως διευθύνων σύμβουλος εταιρειών διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών για τρεις διαδοχικές θητείες και μέλος των Δ.Σ. του Χρηματιστήριου Αθηνών και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών.

Σε τρεις φάσεις

Έως το 2025 το ΤΕΚΑ θα διανύσει μία μεταβατική περίοδο που θα κινηθεί γύρω από την επενδυτική πολιτική, σύμφωνα με την οποία θα προσφέρεται σε όλους τους ασφαλισμένους μόνο ένα προεπιλεγμένο επενδυτικό προϊόν χαμηλού ρίσκου, ενώ μετά το 2025 και αναλόγως με την ηλικία του ασφαλισμένου, τα επενδυτικά προϊόντα θα διαφοροποιούνται ως προς το επίπεδο ρίσκου. Οι εισφορές των ασφαλισμένων θα επενδύονται σε ευρέως διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια μετοχικών, ομολογιακών και καταθετικών επενδυτικών προϊόντων.

Σε αυτή τη φάση θα προσφέρεται στους ασφαλισμένους μόνο το default χαρτοφυλάκιο με επενδύσεις σε ένα διευρυμένο και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο αξιόγραφων, το οποίο θα έχει δομή κύκλου ζωής. Στην πράξη, όλοι οι ασφαλισμένοι θα έχουν τον ίδιο τύπο χαρτοφυλακίου, λόγω του ομοιόμορφου-παραπλήσιου της ηλικίας τους. Η δεύτερη φάση αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος του 2024. Η επόμενη περίοδος ξεκινά από τις αρχές 2025, μετά και την προσθήκη των προαιρετικά ασφαλισμένων στο ΤΕΚΑ (γεννηθέντων μετά την 1/1/1987). Τα Ξ χαρτοφυλάκια των ασφαλισμένων θα διαφοροποιούνται στο επίπεδο ρίσκου ανάλογα με την ηλικία τους. Ταυτόχρονα θα προσφερθούν στους ασφαλισμένους και άλλα κατάλληλα διαμορφωμένα συνταξιοδοτικά/επενδυτικά προϊόντα διαβαθμισμένου ρίσκου, για εκείνους τους ασφαλισμένους που επιθυμούν να επιλέγουν και να ρυθμίζουν μόνοι τους το επίπεδο κινδύνου των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεών τους.

Πολλαπλά οφέλη

Τα πλεονεκτήματα του νέου ταμείου είναι:

■ Οδηγεί σε υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους.
■ Εισάγει τη λογική του «ατομικού κουμπαρά», δίνοντας στον νέο ασφαλισμένο περισσότερες επιλογές.
■ Δημιουργεί καινούργια κουλτούρα αποταμίευσης, με σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία, καθώς μέσα από το νέο σύστημα θα δημιουργηθεί και ένας εθνικός «κουμπαράς», οι πόροι του οποίου θα επενδυθούν στην εθνική οικονομία.
■ Ενισχύει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αποσυνδέοντας την επικουρική ασφάλιση από τις δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις.
■ Το κράτος εγγυάται την καταβολή ελάχιστης ανταποδοτικής μηνιαίας επικουρικής σύνταξης, η οποία υπολογίζεται στη βάση του ύψους της πραγματικής αξίας των εισφορών που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι.