Σε όλους τους τόνους οι αναλυτές υπογράµµιζαν εντός της εβδοµάδας πως η κατάρρευση της Silicon Valley Bank -το «κραχ των startups», όπως έγινε γνωστό- και κατόπιν της Signature Bank δεν θα οδηγήσει στο παγκόσµιο ντόµινο που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, µετά και τις ενέργειες που ανέλαβε η αµερικανική κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, στο τιµόνι της τράπεζας, µετά την απόλυση του ατιµασµένου CEO, Γκρεγκ Μπέκερ, ανέλαβε ο ελληνικής καταγωγής Τίµοθι Μαγιόπουλος, πρώην στέλεχος της Fannie Mae, στον απόηχο της κρίσης του 2008 και, µεταξύ άλλων, γενικός σύµβουλος της Bank of America, ένα έµπειρο στέλεχος σε χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα που έχουν πληγεί από κρίσεις, το οποίο αναµένεται να αποκαταστήσει την εµπιστοσύνη.

Μεσοβδόµαδα και µετά το sell- off έξι ηµερών, οι µετοχές των περιφερειακών αµερικανικών τραπεζών ανέκτησαν κάποιες από τις τεράστιες απώλειές τους. Είχε προηγηθεί, τη ∆ευτέρα, η µεγαλύτερη ηµερήσια πρώτη στις αποδόσεις των διετών αµερικανικών οµολόγων (κατά 36 µονάδες βάσης, στο 4,232%) από την κρίση του 2008. Και µέσα στο Σαββατοκύριακο, ο MSCI World, ένας από τους γνωστότερους παγκόσµιους δείκτες αναφοράς, υποχώρησε, καταδεικνύοντας απώλειες µισού τρισεκατοµµυρίου (465 δισ.) δολαρίων µέσα σε δύο ηµέρες.

Σύµφωνα µε την Capital Economics, η πτώχευση της SVB, η δεύτερη µεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην αµερικανική ιστορία, που προέκυψε από την πτώση της αξίας του χαρτοφυλακίου τίτλων της ως απάντηση στα υψηλότερα επιτόκια, αλλά και της Signature Bank, λόγω µεγάλων ανοιγµάτων στα κρυπτονοµίσµατα, δεν εκτιµάται σε πρώτη φάση ότι αντανακλά συστηµικούς κινδύνους.

4

Η SVB, σε αντίθεση µε τις µεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, δεν είχε υποβληθεί σε stress tests, ενώ οι µικρές θυγατρικές της στο εξωτερικό δεν προµηνύουν κίνδυνο µετάδοσης. Η βρετανική SVB UK, άλλωστε, πωλήθηκε στην HSBC UK Bank, έναντι 1 λίρας, χάρη στις ενέργειες της βρετανικής κυβέρνησης.

Μεσοβδόµαδα και µετά το sell- off έξι ηµερών, οι µετοχές των περιφερειακών αµερικανικών τραπεζών ανέκτησαν κάποιες απώλειες


Είχε προηγηθεί, την Κυριακή, η παρέµβαση της Ουάσινγκτον, µε το οικονοµικό επιτελείο των ΗΠΑ να ανακοινώνει σχέδιο προστασίας των καταθέσεων, συγκεκριµένα τη δηµιουργία τράπεζας-γέφυρας από τη Federal Reserve και την Οµοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC), και για τις δύο τράπεζες, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν σε διάσωση. Παράλληλα, η Fed δηµιούργησε νέο πρόγραµµα τραπεζικής χρηµατοδότησης (Bank Term Funding Program), για να στηρίξει όσους επλήγησαν από την αστάθεια της αγοράς µετά την πτώχευση της SVB. «Και τα δύο αυτά µέτρα είναι πιθανό να αυξήσουν την εµπιστοσύνη των καταθετών, αν και δεν φτάνουν µέχρι την εγγύηση των ανασφάλιστων λογαριασµών από την FDIC, όπως εφαρµόστηκε το 2008», σχολίασαν οι οικονοµολόγοι της Goldman Sachs.

«Φούσκα» των dot-com

Οι αναλυτές έδειξαν περισσότερο να ανησυχούν πως ένας δίαυλος µετάδοσης από τη χρεοκοπία της SVB, µε καταθέσεις 175 δισ. ευρώ (όσο περίπου το ελληνικό ΑΕΠ), θα µπορούσε να προκύψει από τη συνολικότερη απώλεια εµπιστοσύνης στο σύστηµα.
Πόσω µάλλον καθώς πρόκειται για περίοδο µε τη µεγαλύτερη πώληση µετοχών τεχνολογίας από τη «φούσκα» των dot-com, µε κατάρρευση στον κλάδο των κρυπτονοµισµάτων και φυγή αµερικανικών και βρετανικών κεφαλαίων ακινήτων. Κάποιοι άφηναν ανοιχτό το ενδεχόµενο µιας ύφεσης στην αµερικανική αγορά ακινήτων -και δη επαγγελµατικών-, καθώς από τα µέσα του 2021 το σύνολο των δανείων σε real estate έχουν αυξηθεί περισσότερο από 725 δισ. δολάρια ή 16%, φθάνοντας το ρεκόρ των 5,31 τρισ. δολαρίων.

5

Τα επιτόκια

Εως την Τρίτη οι µετοχές και των µεγαλύτερων ιαπωνικών τραπεζών (και παρά τη σχετική ασιατική «ανοσία») είχαν υποχωρήσει απότοµα, αντιδρώντας στο sell-off και την αβεβαιότητα για τα επιτόκια. Στην Ευρώπη, τα βλέµµατα ήταν στραµµένα στις συνεδριάσεις του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της ΕΚΤ, που προχώρησε πάντως την Πέµπτη στην προγραµµατισµένη αύξηση επιτοκίων δανεισµού κατά 50 µονάδες βάσης. Οσο για τις κινήσεις της αµερικανικής Fed, «όταν προχωράς τόσο επιθετικά µε κινήσεις αυξήσεων επιτοκίων, αφού πρώτα δηµιούργησες έναν τόσο υψηλό πληθωρισµό, είναι σίγουρο πως κάτι θα σπάσεις», σχολίαζε ο Kyle Bass, επικεφαλής επενδύσεων του Hayman Capital Management. Κατά την Goldman Sachs, η Αµερικανική Οµοσπονδιακή Τράπεζα δεν θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισµού στην επόµενη συνεδρίασή της, στις 22 Μαρτίου.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 18/3/23