Την επίτευξη συμφωνίας για την εξαγορά της Credit Swiss από τη UBS, η οποία θα φτάσει στα 3 δισ. ελβετικά φράγκα (3,2 δισ. δολάρια), ανακοίνωσε επίσημα η ελβετική κυβέρνηση, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής με τη συμμετοχή των επικεφαλής των δύο τραπεζών, με το τραπεζικό θρίλερ να λαμβάνει τέλος, προκαλώντας ανακούφιση.

Η υπουργός Οικονομικών Κάριν Κέλερ-Σούτερ δήλωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η πτώχευση της Credit Suisse θα μπορούσε να προκαλέσει «ανεπανόρθωτες οικονομικές ζημίες». «Για τον λόγο αυτόν, η Ελβετία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της πέραν των συνόρων της».

Aξίζει να σημειωθεί η συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS, έφερε ανακούφιση και στην Αθήνα. 

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως χρειάζεται ψυχραιμία και δεν συντρέχει κάποιες λόγος ανησυχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, σημειώνουν πως αυτό που γίνεται στην Ελβετία αυτή τη στιγμή και εφόσον κλείσει το θέμα Credit Suisse, ίσως είναι και μια εξέλιξη προς την καλύτερη δυνατή κατεύθυνση, για να «σβήσει» δηλαδή ένα πεδίο ανησυχίας.

Όσον αφορά για τις ελληνικές τράπεζες, τόσο κυβερνητικά στελέχη, όσο και στελέχη του τραπεζικού χώρου διαμηνύουν με σαφήνεια ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε ισχυρή θέση, πολύ πιο ισχυρή σε σχέση με το παρελθόν, καθώς έχουν γίνει αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις και υπάρχει πιο αυστηρό πλαίσιο.

Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν σήμερα και ο κεντρικός τραπεζίτης, ο Γιάννης Στουρνάρας, και οι επικεφαλής των 4 συστημικών τραπεζών με δηλώσεις τους στην εφημερίδα Βήμα της Κυριακής.

«Η πρόσφατη τραπεζική κρίση, με τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και την αναταραχή με την Credit Suisse στην Ευρώπη, δεν επηρεάζει το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

«Ο ελληνικός κλάδος δεν επηρεάζεται καθόλου από τις τελευταίες εξελίξεις στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ και η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι εξαιρετικά περιορισμένη», εξήγησε ο ίδιος.

Credit Suisse: Η προσφορά της εξαγοράς θα φτάσει τα 3 δισ. φράγκα -Στα 0,76 λεπτά ανά μετοχή

Η UBS εξαγοράζει την Credit Suisse έναντι 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων σε μετοχές, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο τραπεζών, δηλαδή έναντι 0,76 λεπτών ανά μετοχή, η οποία είχε αξία 1,86 ελβετικό φράγκο το βράδυ της Παρασκευής.

Η συγχώνευση των δύο τραπεζικών κολοσσών, που συγκαταλέγονται στο κλαμπ των 30 τραπεζικών ιδρυμάτων που είναι υπερβολικά σημαντικά για να πτωχεύσουν, έπρεπε να ολοκληρωθεί και ανακοινωθεί πριν από το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, με την ελπίδα ότι η κίνηση αυτή θα αρκέσει για να προλάβει τον γενικευμένο πανικό.

Ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter έκανε η Credit Suisse, με τις λεπτομέρειες της ιστορικής συμφωνίας με την UBS


Στόχος της εξαγοράς είναι ο περιορισμός μιας κρίσης εμπιστοσύνης που απειλούσε να εξαπλωθεί στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, η οποία θα θύμιζε τα όσα είχαν συμβεί με τη Lehmam Brothers από το 2008.

«Ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Ελβετίας, η UBS, εξαγοράζει την ανταγωνιστική της Credit Suisse» ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Αλαίν Μπερσέ δηλώνοντας ότι «αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».

Αυτή η λύση «δεν είναι μόνο αποφασιστική για την Ελβετία, αλλά και για την σταθερότητα του συνόλου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», είπε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.

«Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας χορηγεί πιστωτική γραμμή μέχρι 100 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα στην UBS και την Credit Suisse» σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

«Σε αυτήν την κατάσταση ακραίας αβεβαιότητας, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επέτρεψε την εξεύρεση λύσης για την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την προστασία της ελβετικής οικονομίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

Credit Suisse: Η Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτησε την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών αρχών

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών αρχών, που διευκόλυναν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS λέγοντας ότι οι αποφάσεις «θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των όρων ευταξίας της αγοράς».

Τραπεζικός τομέας σε αναβρασμό λόγω των αυξήσεων στα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες

Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε αναβρασμό από την στιγμή που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αύξησαν σημαντικά τα επιτόκιά τους για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Πολλές τράπεζες δεν είχαν προετοιμασθεί για την κίνηση αυτή έπειτα από πολλά χρόνια πρόσβασης σε φθηνό χρήμα.

Η πρόσφατη πτώχευση της Silicon Valley Bank και άλλων τοπικών αμερικανικών τραπεζών αύξησε την αγωνία των επενδυτών και τους ώθησε προς την πώληση τραπεζικών τίτλων που θεωρήθηκαν επισφαλείς.

Στην περίπτωση της Credit Suisse, παρά τις προσπάθειες της διεύθυνσής της να θέσει σε εφαρμογή τριετές σχέδιο αναδιάρθρωσης, οι επενδυτές κατευθύνθυηκαν προς την έξοδο, ενώ η τράπεζα είχε δυσκολίες πρόσβασης σε ρευστότητα σε λογικές τιμές.

Ένα πακέτο 50 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που χορήγησε την Τετάρτη η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έπειτα από μία μαύρη μέρα στο χρηματιστήριο δεν έδωσε παρά μία σύντομη ανάπαυλα στην τράπεζα.

Οι ρυθμιστικές αρχές και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντιμετώπισαν τεράστιες πιέσεις από τους κύριους οικονομικούς εταίρους της Ελβετίας για την εξυγίανση της κατάστασης πριν αυτή μολύνει ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τους Financial Times και το Blick, οι πελάτες της τράπεζας απέσυραν 10 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα μέσα σε μία ημέρα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

 Η UBS θα έχει εγγύηση ύψους 9 δισ. φράγκων

Η UBS θα έχει εγγύηση ύψους 9 δισεκατομμυρίων φράγκων από την κυβέρνηση που θα έχει τον ρόλο της ασφάλισης για την περίπτωση που θα ανακαλυφθούν προβλήματα σε ειδικά χαρτοφυλάκια της Credit Suisse, ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας χορηγεί επίσης πιστωτική γραμμή μέχρι 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στην UBS και την Credit Suisse.