Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, αν αυτό καταστεί αναγκαίο, προκειμένου να διαφυλάξει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην ευρωζώνη, διαμηνύει η Κριστίν Λαγκάρντ.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση της νέας αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι ο τραπεζικός τομέας στην ευρωζώνη είναι «ανθεκτικός» με «ισχυρή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ΕΚΤ διαθέτει όλα τα κατάλληλα εργαλεία για την παροχή στήριξης και ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα στην περίπτωση που χρειαστεί κάτι τέτοιο. «Σε κάθε περίπτωση, η εργαλειοθήκη μας είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παράσχει ρευστότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα αν χρειαστεί και να διατηρήσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», τόνισε σε μία χαρακτηριστική αποστροφή των δηλώσεών της.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με τον δέοντα τρόπο»

«Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με τον δέοντα τρόπο» για να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών και η χρηματοοικονομική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ, επισήμανε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Τόσο η ίδια όσο και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί ότι οι τράπεζες στην ευρωζώνη είναι πολύ πιο ανθεκτικές και με μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια συγκριτικά με τη μεγάλη κρίση του 2008 ή την περίοδο της πανδημίας. Πολύ υψηλού επιπέδου χαρακτήρισαν και τα «μαξιλάρια» ρευστότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Αναφερόμενη στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και τις αυξήσεις των επιτοκίων, υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προέβλεψε δε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2%, μέχρι το 2025.

Ειδικά μιλώντας για τις αυξήσεις επιτοκίων, είπε ότι δεδομένης της αβεβαιότητας στην τρέχουσα συγκυρία, η απόφαση της ΕΚΤ οφείλει να είναι «στιβαρή» προκειμένου να υπάρχουν αποτελέσματα. Όσον αφορά στη σημερινή αύξηση, τόνισε ότι δεν υπήρξε άλλη πρόταση πέραν των 50 μ.β. και ότι αυτή εγκρίθηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, πλην κάποιον μεμονωμένων αντιρρήσεων.

Αύξηση της αβεβαιότητας

Η κυρία Λαγκάρντ διέκρινε πάντως μια αύξηση της αβεβαιότητας το τελευταίο διάστημα. Ως εκ τούτου, είπε ότι υπάρχουν τρία βασικά στοιχεία που συνεχίζουν να διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική της ΕΚΤ. Τα τρία αυτά στοιχεία που αξιολογούνται σε διαρκή βάση είναι: 
1) η αξιολόγηση των προοπτικών του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων στοιχείων
2) η δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και
3) η ένταση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Ανέφερε, πάντως, ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί τα επόμενα τρίμηνα, όπως επίσης και η βιομηχανική παραγωγή της, ενώ ισχυρή θα παραμείνει και η αγορά εργασίας.