Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Ναπολέων Μαραβέγιας, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 Fm στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην κρίση που βιώνει το τραπεζικό σύστημα και στο κατά πόσο επηρεάζονται από αυτήν οι ελληνικές τράπεζες.

Πιο αναλυτικά:

Για την κρίση στο τραπεζικό σύστημα

Ν.ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ: Δεν τη θεωρώ κρίση αλλά αναστάτωση στις τράπεζες, η οποία είναι πολύ διαφορετική από την κρίση που συνέβη στο 2008-2009. Είναι πολύ διαφορετική, γιατί δεν έχουμε εδώ κρίση ρευστότητας, απλώς για διάφορους λόγους οι καταθέτες, και στη μια περίπτωση και στην άλλη, πήραν τις καταθέσεις τους αυτές, οι τράπεζες για να αναπληρώσουν τις καταθέσεις προσπάθησαν να πουλήσουν τα ομόλογα που διέθεταν. Τα ομόλογα αυτά δεν ήταν αρκετά για να αναπληρώσουν την απώλεια των καταθέσεων, το αντιλήφθηκαν οι καταθέτες και πήγαν και σήκωσαν χρήματα. Το ίδιο συνέβη και στις τρεις περιπτώσεις.

Ν.ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ: Στις διεθνείς χρηματαγορές δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας ευτυχώς αυτή τη στιγμή. Στη μια περίπτωση των ΗΠΑ αναπληρώνονται πλήρως οι καταθέσεις, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ πλήρως αποζημιώνει τους καταθέτες, το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση της Credit Suisse, όπου η κεντρική τράπεζα δίνει ρευστότητα στην τράπεζα γιατί δεν μπορεί να βρει από πουθενά αλλού, δηλαδή πούλησε τα ομόλογά της και δεν είναι αρκετά για να καλύψει αυτή τη ζημιά που συνέβη. Δεν είναι δηλαδή ένα ζήτημα συνολικής έλλειψης ρευστότητας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και αυτό μας κάνει συγκρατημένα αισιόδοξους. Για να το πω διαφορετικά πρέπει να είμαστε συγκρατημένα ανήσυχοί. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος ο πανικός μπορεί αν οδηγήσει μια ώρα αρχύτερα σε πρόβλημα διότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, αν το συναίσθημα της εμπιστοσύνης λείψει καταρρέει όλο το σύστημα. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε αυτη τη στιγμή, τουλάχιστον έτσι όπως είναι τα πράγματα μέχρι σήμερα.

Για την Credit Suisse

Ν.ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ: Η Credit Suisse είναι μια προβληματική τράπεζα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ξεπλένει χρήματα, οι υπεύθυνοι της τράπεζας έχουν κάνει λανθασμένες επιλογές, δηλαδή το ζήτημα είναι πως δεν είχε προβλήματα και νωρίτερα. Βλέπετε ότι προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας προσφέρει τα 50 δισ., που είναι πρωτοφανές και νομίζω πως εκεί θα σταματήσει το υποτιθέμενο ντόμινο. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε συνέχεια αυτού του ζητήματος, αλλά θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Ερωτηθείς αν είναι χρονική σύμπτωση η κρίση στις αμερικανικές τράπεζες και στην Credit Suisse

Ν.ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ: Είναι σύμπτωση. Άλλοι ήταν αυτοί που σήκωσαν τις καταθέσεις τους από την Credit Suisse και άλλοι από τις αμερικανικές τράπεζες. Ήταν πολύ διαφορετικό, δεν υπήρχε κάποια συνεννόηση ή μια μετάδοση ή οτιδήποτε άλλο.

Ερωτηθείς αν είναι εκτεθειμένες οι ελληνικές τράπεζες

Ν.ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ: Και οι ευρωπαϊκές και οι ελληνικές τράπεζες επειδή πέρασαν όλη αυτή την ταλαιπωρία έχουν πάρει το μάθημά τους και είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι ήταν στο παρελθόν. Εξάλλου και οι ρυθμιστικές αρχές και των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς σε σχέση με το παρελθόν. Εξάλλου και τα αίτια είναι πολύ διαφορετικά, οι λόγοι που οδηγηθήκαμε εδώ είναι πολύ διαφορετικοί από τότε, διότι τότε υπήρχε ένα θέμα ρευστότητας.

Ερωτηθείς αν όλο αυτό μπορεί να κάνει τις κεντρικές τράπεζες να επανεξετάσουν τη στρατηγική αύξηση των επιτοκίων

Ν.ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ: Το καλό στην όλη υπόθεση είναι ότι επανεξετάζουν την πολιτική ταχείας ανόδου των επιτοκίων διότι τα αυξημένα επιτόκια οδηγούν τα ομόλογα να έχουν χαμηλή τιμή και τα ομόλογα χαμηλής τιμής αυτά είναι που τελικά οδήγησαν στα προβλήματα που βλέπουμε σήμερα. Άρα τα υψηλά επιτόκια δημιουργούν προβλήματα εξάλλου και αν χρειαστούν και οι τράπεζες να δανειστούν και εκεί υπάρχει πρόβλημα. Θα το ξανασκεφτούν οι κεντρικοί τραπεζίτες να ανεβάσουν τα επιτόκια, πράγμα που σημαίνει για τους Έλληνες δανειολήπτες με κυμαινόμενα επιτόκια, μπορεί να έχουν μια καλύτερη κατάσταση.

Ακούστε τη συνέντευξη