credit_issue
Οικονομία

Credit Suisse: Τα 50 δισ. εκτοξεύουν τη μετοχή

Η Credit Suisse προκαλεί αύξηση άνω του 1% στο πετρέλαιο

Ράλι άνω του 35% έκανε η μετοχή της Credit Suisse κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση την Πέμπτη, ενώ η αξία των ομολόγων της εκτινάχθηκε μετά το «φιλί ζωής» από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Σύμφωνα με το powergame.gr, η δεύτερη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα δανειστεί έως και 50 δισ. ελβετικά φράγκα (50,8 δισ. ευρώ) από την Κεντρική Ελβετική Τράπεζα (SNB) σε μια προσπάθεια προληπτικής ενίσχυσης της ρευστότητάς της, ενώ σκοπεύει να της αγοράσει χρέος έως και 3 δισ. φράγκα.

Οι αναλυτές της JPMorgan ανέφεραν ότι το δάνειο από την SNB δεν θα είναι αρκετό για να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών και ότι «το status quo δεν αποτελεί πλέον επιλογή», αφήνοντας ως πιθανότερο αποτέλεσμα την εξαγορά της Credit Suisse.

Θετική αντίδραση των ευρωαγορών στο ελβετικό σωσίβιο

Πάντως, οι ευρωαγορές αντέδρασαν θετικά στην ανακοίνωση της SNB, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να ανοίγει με άνοδο 1%. Ο δείκτης DAX κερδίζει 1,14% στις 14.915 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 1,12% στις 6.962 μονάδες.

Επί του πρακτέου, οι περισσότεροι κλάδοι άνοιξαν με θετικό πρόσημο, με τα κέρδη να οδηγούνται από το ράλι των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 2,8%. Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι μετοχές λιανικού εμπορίου ενισχύθηκαν κατά 1,6%.

Υπενθυμίζεται πως η δεύτερη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα είδε χθες τη μετοχή της να υποχωρεί έως και 31% και τα ασφάλιστρα κινδύνου των ομολόγων της (cds) να εκτινάσσονται σε άκρως υψηλά επίπεδα, πραγματοποίησε προσφορά να επαναγοράσει χρέος της ύψους έως και 3 δισ. φράγκων. Πρόκειται για ομόλογά της αποτιμώμενα σε δολάρια και ευρώ.

«Η επιπρόσθετη ρευστότητα θα υποστηρίξει τις κύριες δραστηριότητες της Crédit Suisse και των πελατών της, καθώς η Crédit Suisse λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να δημιουργηθεί μια τράπεζα πιο απλή και στοχευμένη, βασισμένη στις ανάγκες των πελατών της», ανέφερε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η Credit Suisse προκαλεί αύξηση άνω του 1% στο πετρέλαιο

Άνω του 1% αύξηση σημειώνει το πετρέλαιο μετά την ανακοίνωση για παροχή ρευστότητας 50 δισ. ελβετικών φράγκων από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας στην Credit Suisse. Η δεύτερη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα δανειστεί έως και 50 δισ. ελβετικά φράγκα (50,8 δισ. ευρώ) από την Κεντρική Ελβετική Τράπεζα (SNB) σε μια προσπάθεια προληπτικής ενίσχυσης της ρευστότητάς της, ενώ σκοπεύει να της αγοράσει χρέος έως και 3 δισ. φράγκα.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent ήταν υψηλότερα κατά 1,02% στα 74,99 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού αυξήθηκαν κατά 1,01% στα 68,29 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονταν στα χαμηλά των τελευταίων 15 μηνών, κάτι που ο Bart Melek της TD Securities περιέγραψε στο CNBC απλώς ως μια «αντίδραση σπασμωδικού γονάτου».

Όλα καλά… στην Credit Suisse λένε οι Σαουδάραβες μεγαλομέτοχοι

Από την πλευρά τους οι Σαουδάραβες μεγαλομέτοχοι της ελβετικής τράπεζας διαμηνύουν πως όλα είναι καλά. Ειδικότερα, ο ο Ammar Al Khudairy, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό CNBC τόνισε πως η ελβετική τράπεζα δεν είναι πιθανό να αναζητήσει περισσότερα κεφάλαια και η τράπεζα είναι γενικά «υγιής».

«Αν κοιτάξετε τι είπε χθες ακόμη και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, όλοι οι δείκτες, είναι όλοι υγιείς, όλα είναι εντάξει», δήλωσε ο Ammar Al Khudairy, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας. «Δεν νομίζω ότι θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια».

Η επιμονή του Al Khudairy ότι το ίδρυμά του για ρυθμιστικούς λόγους δεν μπορούσε να αυξήσει το μερίδιό του στην τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη βοήθησε να πυροδοτήσει τη μεγαλύτερη πτώση της μετοχής την Τετάρτη, ωθώντας τις ελβετικές Αρχές να εκδώσουν μια ένδειξη υποστήριξης και μια πιστωτική γραμμή 50 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (54 δισεκατομμύρια δολάρια). Ο Al Khudairy είπε ότι ο πανικός της αγοράς γύρω από τις χρηματοοικονομικές μετοχές τις προηγούμενες 24 ώρες ήταν «εντελώς αδικαιολόγητος».

«Οι αγορές είναι νευρικές και αναζητούν ιστορίες ή πράγματα που επικυρώνουν την ανησυχία», είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε συζήτηση με την Credit Suisse για αύξηση του μεριδίου 9,9% που κατέχει το ίδρυμά του.

«Δεν μας ζητήθηκε ποτέ και από ό,τι γνωρίζω, δεν ζητήθηκε ποτέ βοήθεια», είπε ο Al Khudairy. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι ρυθμιστικοί περιορισμοί καθιστούν δύσκολη την αύξηση του μεριδίου πάνω από το 10%, αυτό παραμένει μια «κόκκινη γραμμή», είπε.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Απώλειες λόγω Credit Suisse

Πάντως, με απώλειες έκλεισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια στον απόηχο των εξελίξεων με την ελβετική τράπεζα Credit Suisse. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η πτώση περιορίστηκε σημαντικά μετά την ανακοίνωση του «σωσιβίου» των 50 δισ. ελβετικών φράγκων.

Οι κυριότεροι δείκτες στα ασιατικά χρηματιστήρια έχουν ως εξής:
Πτώση στα futures της Wall Street

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Wall Street, σημείωσαν πτώση. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,9%, ο Γενικός Δείκτης S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,7% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε οριακά κέρδη 0,05%.

Κάτω από δύσκολες συνθήκες η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ΕΚΤ ενδέχεται να προχωρήσει σήμερα σε μικρότερη αύξηση των επιτοκίων, δηλαδή κατά 25 μονάδες βάσης έναντι των 50 μ.β. παρά το ότι ούτε η SVB, ούτε η Credit Suisse αποτελούν αρμοδιότητα της. Σενάρια θέλουν, παράλληλα, τη Fed να παγώνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της νωρίτερα απ’ ότι αναμένονταν, μειώνοντάς τα εντός του τρέχοντος έτους, αναφέρουν οι Financial Times. Τέτοιας φύσεως προσδοκίες οδήγησαν χθες σε πτώση τις αποδόσεις των διετών αμερικανικών και γερμανικών ομολόγων στο 2,4% και 3,82%, αντίστοιχα, διολισθαίνοντας έως και μισή ποσοστιαία μονάδα.

Πάντως, οι προβλέψεις συγκλίνουν σε μια αύξηση της τάξεως των 25 μ.β την επόμενη εβδομάδα. Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν πως ο πληθωρισμός παρέμεινε υψηλός στις ΗΠΑ (6%) και την Ευρωζώνη (8,5%) τον Φεβρουάριο. Οπότε δεν έχουν τα περιθώρια να υπαναχωρήσουν οι κεντρικές τράπεζες από τον στόχο τους και να ενδώσουν εμμέσως πλην σαφώς στις πιέσεις των αγορών.